Upplevelser

Till kyrks dan före dan före dopparedan

Så har julen så smått inletts genom att jag ikväll, tillsammans med sister Jane med gemål, besökte kyrkan i Oravais för att åhöra Julfriden som sjöngs in av kören Sångfoglarna, musikanter och solister. Mycket stämningsfullt med vackra toner och mänskligt välljud i olika tonarter. Traditionella julsånger bjöds även om jag inte kände till alla och gott så, det kan behövas variationer i utbudet av julkantater.

Kyrkan var ganska fullsatt redan när vi kom en halvtimme före konserten. Vad annat göra än att stega fram och sätta sig på första parkett nästan längst fram. Där var det tomt. Man kände sig lite som herrskapsfolk. Utsikten behövde vi inte klaga över denna gång och ingen stor pälsmössa skymde sikten mot de väna damerna som skred in på kyrkogången för att bilda en halvcirkel framför altarringen. Violin, oboe, gitarr, bas, piano och keyboard trakterades av musikanterna och såg jag inte också ett dragspel skymta?

Att kollekten gick till Flyktingvännerna och en resa som Sångfoglarna skall göra var inte heller det sämsta.

Applåder undanbads och mobiltelefonen skulle tystas för att inte störa stämningen. Tidigare om åren ville de inte heller att bilder skulle tas men nu sades inget om det. Några blixtar från kameror sågs och det kan vara irriterande men har man systemkamera som inte behöver blixt tycker jag att man gott kan ta bilder om man gör det diskret. Nästa år skall jag ta med systemkameran. I år blev det bara en bild med min lilla Canon-fickkamera innan konserten startade.

2015-12-22 Oravais kyrka 003
Altaret i Oravais kyrka. Det ser ut som stora snöflingor inne i kyrkan men det är damm som syns med blixten inkopplad. Sedan blev det fullt där framme. Av sångare och musikanter, inte snö och damm.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »