Resor

En liten resa är också en resa

Skulle jag på nytt välja yrke så skulle det bli resebyråtjänsteman. Tyvärr är det yrket mer eller mindre utdöende för nu för tiden är de flesta sin egen resebyrå. Vi sitter hemma vid datorn och spanar och hux flux har vi beställt en resa till andra sidan jordklotet.

Jag älskar att arrangera resor; främst för mig själv men också för andra. Det är roligt att på nätet forska fram det bästa alternativet, ett förmånligt pris och något att se och uppleva. Inte minst logistiken gillar jag. Som jag skrivit tidigare, en resa ser jag som tredelad. Planering och bokning, själva resan och till sist minnen. Bilder, videos och kanske någonting som jag köpt med mig hem. En bok till exempel.

Som kommande kryssning som jag beställde ikväll. Nåja, det är inget större äventyr, det skall ni inte förvänta er, utan en synnerligen beskedlig utfärd för en liten grupp resenärer inom en snar framtid. Ändå är det ett och annat att tänka på och ordna. När, var och hur?

Finns hotell med i arrangemanget är det vissa krav som jag har. Frukosten är viktig. Äggröra och bacon bör finnas och är brödet färskt och doftande är det inte det sämsta. Salt fisk bör också finnas på bordet och finns rökt fisk är det ren lyx! Wifi är också ett måste men på mina road trips i Norden kan jag också till nöds koppla min mobil till datorn och den vägen bli uppkopplad. Oftast fungerar det bra. Annars bör hotellet vara rent och snyggt och något så när centralt, om det är i en tätort.

Det skadar inte heller att ta del av vad resebloggare skriver. Jag har två sådana i bakfickan som har bra inlägg och som är informativa och inspirerande. Jag tänker på Jennifer Sandströms och Malin Lundstens bloggar. Båda har nyligen gjort bilresor i norra Sverige och i norra Norge och har därför en hel del intressanta inlägg om detta. – Visste ni förresten att om man bor i södra Finland och vill bila runt i norr så kan man placera bilen på tåget och ta med den långt upp i Lappland och sedan fortsätta därifrån för egen maskin, förhoppningsvis utvilad och pigg. Eller så hyr man bil i t.ex. Kemi på finska sidan.

Nåja, kommande tripp blir inte så långväga även om den delvis sker med bil. Alltid bra att få lite omväxling i höstrusket. Fast egentligen har hösten varit rätt fin hittills, eller vad tycker ni?

Nu får ni en klurig uppgift. I vilken stad är denna bild tagen? Jodå, jag har besökte staden ifråga på en av mina resor.


Jennifer Sandström – blogg

Malin Lundsten – blogg

4 kommentarer

  • Per

   Helt rätt! Lisboa.
   Tittar man lite närmare på bilden så står det att Police spelar live 25 de Setembro. Portugisiska. Då kan man naturligtvis gissa Lissabon, eller så forskar man vidare för att vara helt säker. Klickar man på bilden så ser man att bilden har filnamnet polishund-2007. Årtalet är alltså 2007. Men en enkel sökning på Google kan man konstatera att The Police spelade live på Estádio Nacional i Lissabon 25 september 2007.
   Jag vet inte om du gick så långt men rätt svar hade du.

 • annepauline

  Just det ja, resebyråerna har också nästan helt försvunnit. Det som var så spännande, att gå in på en resebyrå och få hjälp och allt fixat och trixat med en resa av en kunnig resebyråtjänsteman. När jag bokar nånting själv på nätet känns det så ”osäkert”, jag tror hela tiden att jag prickat för fel grejer och jag är hundra procent säker på att nånting kommer att bli fel. Om inte rentav allt! – Frukosten är det absolut bästa med hotellen, undrar varför jag tycker så. Jag äter ändå aldrig speciellt mycket på morgnarna. Hunden ser en aning fundersam ut, den ser ut att tänka: Skulle vi inte mötas här?

  • Per

   Ja, det var på den gamla goda tiden som resebyråer fanns. Man kunde ståendes på gatan fantisera om de härliga resmål som utmålades i skyltfönstret. Den tiden var också resorna dyrare i förhållande till vad man förtjänade och de flesta hade inte råd med solsemester flera gånger per år som många gör nuförtiden har. Så det är både och med den gamla goda tiden.

   Resesiter på svenska och engelska har jag inga större besvär med att hantera men däremot om jag skall beställa en resa via finska charterarrangörer så är jag ute på hal is. Då känner jag mig osäker. Prickade jag rätt och förstod jag all text? Därför avstår jag från att beställa charter via finska resesidor, de är i det närmaste helfinska. Knappt ett enda svenskt ord. Di får hav e!

   Eller så tänkte hunden: Vad blev du av? – Ett annat förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »