Allehanda

En fin kvällsstund i skogen

Efter en rejäl tupplur vaknade jag pigg och redo för lite äventyr i skogen. En bit in i skogen här nära finns grundstenarna kvar efter en nästan bortglömd hydda, kåta, koja; kalla det vad ni vill. Inget stort ställe, kanske tre gånger fyra meter vackert beläget nära en liten tjärn. Stor är inte heller den men göl tycker jag är för simpelt. På dialekt skulle vi kanske kalla vattensamlingen för pått. Skillnad på göl och tjärn finns förklarad här.

Svåger och jag sökte upp stället i söndags och efter lite letande fann vi grunden och tjärnen. Vi hade hört att man på spiselgrunden skulle kunna hitta tegelstenar med halm inbakat. Nu var det mesta överväxt med getpors och stubbar efter björk och vi grävde inget på platsen men färsk älgspillning fanns vid kanten av tjärnen. Alltid något. Däremot spekulerade vi vem som kunde tänkas ha bott här och varför. Var det nyodlare, tjärbrännare, sytesstuga eller bara en koja för skogshuggare? Ingen nulevande tros veta något om denna boning en bit in skogen från byn men visst lockar det till funderingar om det liv som levdes här, vilka de människor var som vistades här och varför. Det är mycket vi inte vet om forna dagar.

Ikväll tog jag med en gräfta och hittade också bitar av tegesten men spår efter halm fann jag inte. Jag hade med kameran och fick fina bilder i den dalande solens sken mellan ungskogens stammar. Märkligt hur ljuset spelar in vid fotografering. Ett vackert motiv kan vara borta några minuter senare när solen gör sin vandring i kvällsskogen. Fåglarna sjöng, göken gol och de första riktiga myggsurren hördes i denna smått magisk stund i skogen bortom hank och stör. Här kunde jag ha suttit länge på en sten, funderat och kanske något rå eller annat skogsväsen dykt upp i skymningen när solen gått ned. Vem vet? Vackert var det i alla fall med färgrika speglingar i vattnet, getpors som doftade och fin ungskog som gallrats för något år sedan. Som tur var demolerades inte grunden till kåtan eller tjärnens strandkant.

13 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »