En fin kvällsstund i skogen

Efter en rejäl tupplur vaknade jag pigg och redo för lite äventyr i skogen. En bit in i skogen här nära finns grundstenarna kvar efter en nästan bortglömd hydda, kåta, koja; kalla det vad ni vill. Inget stort ställe, kanske tre gånger fyra meter vackert beläget nära en liten tjärn. Stor är inte heller den men göl tycker jag är för simpelt. På dialekt skulle vi kanske kalla vattensamlingen för pått. Skillnad på göl och tjärn finns förklarad här.

Svåger och jag sökte upp stället i söndags och efter lite letande fann vi grunden och tjärnen. Vi hade hört att man på spiselgrunden skulle kunna hitta tegelstenar med halm inbakat. Nu var det mesta överväxt med getpors och stubbar efter björk och vi grävde inget på platsen men färsk älgspillning fanns vid kanten av tjärnen. Alltid något. Däremot spekulerade vi vem som kunde tänkas ha bott här och varför. Var det nyodlare, tjärbrännare, sytesstuga eller bara en koja för skogshuggare? Ingen nulevande tros veta något om denna boning en bit in skogen från byn men visst lockar det till funderingar om det liv som levdes här, vilka de människor var som vistades här och varför. Det är mycket vi inte vet om forna dagar.

Ikväll tog jag med en gräfta och hittade också bitar av tegesten men spår efter halm fann jag inte. Jag hade med kameran och fick fina bilder i den dalande solens sken mellan ungskogens stammar. Märkligt hur ljuset spelar in vid fotografering. Ett vackert motiv kan vara borta några minuter senare när solen gör sin vandring i kvällsskogen. Fåglarna sjöng, göken gol och de första riktiga myggsurren hördes i denna smått magisk stund i skogen bortom hank och stör. Här kunde jag ha suttit länge på en sten, funderat och kanske något rå eller annat skogsväsen dykt upp i skymningen när solen gått ned. Vem vet? Vackert var det i alla fall med färgrika speglingar i vattnet, getpors som doftade och fin ungskog som gallrats för något år sedan. Som tur var demolerades inte grunden till kåtan eller tjärnens strandkant.

Annonser

13 reaktioner till “En fin kvällsstund i skogen”

  1. Man kan ansluta en GPS till min Canon 650 men det är ingen lyx jag försökt mig på än. Däremot har jag funderat på att skaffa fjärrutlösare.

   Gilla

 1. Magiskt vackra bilder. Visst doftar getpors underbart friskt och gott i skogen. Nog kan man falla i tankar när man hittar en gammal husgrund. Vem har bott där? När och hur?

  Gilla

  1. Det var inte bara husgrunden utan även själva stället som jag tyckte var fint. Det går bra att sitta där en stund än så länge tills myggen kommer, då blir det andra bullar.

   Gilla

 2. Fina bilder. Våren och försommaren går alltid så snabbt att man inte hinner njuta tillräckligt av den första späda grönskan. I dag har det ju varit sommartemperatur. Och bloggen.fi ligger nere. Få se hur länge det varar – i värsta fall är en ny bloggkrasch ett faktum.

  Gilla

  1. Så sant, snart har de första blommorna blommat ut och försvunnit.
   Ja, det var problem med bloggen.fi märkte jag när försökte kolla din blogg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.