Allehanda

Höstprakt

Äntligen har hösten slagit ut i full blom! Vackra färger nästan överallt där det finns lövträd. Blandat, grönt, gult, rött, gyllenbrunt, och massor med orange. Och mitt i allt intensivt röda flugsvampar. Nästan som Stop-knappar att trycka på. Stoppa hösten, vi vill njut någon vecka till av kulörerna och färgprakten. Samtidigt vet vi att allt färgfyrverkeri kan vara över på ett dygn eller två. Det räcker bara med kallare väderlek eller en mindre storm. Det är inte varje år vi får så fina färger i naturen men i år är ett sådant år. Alla årstider har sin charm.

Jag besökte min frisörska häromdagen för en klippning. Hon berättade då att hon hade haft besök av tre älgkalvar som mumsat på hennes äppelträd. Tagit en tugga här och där på äpplena. Efter klippningen for jag till min villa för att kolla läget och då var de tre ungälgarna där. Det var rena turen att jag såg dem, så väl smälte de in i granskogen. Inte så mycket färger där. Tyvärr hann jag inte med någon bild innan de var borta. – Under rundturen såg jag också tre örnar och en ekorre.

En dag såg jag en ekorre hemma hos mig som satt på marken och åt svamp! Inte visste jag att ekorrar äter svampar.

Nu över till några bilder som jag tog häromdagen.

Vy från grannbyn Kvimo

Hemma hos mig. Utsikt från köksfönstret.

Inget för mig men visst har de en vacker färg. Röd varningsfärg

Det såg inte direkt inbjudande ut att ta sig ett bad vid villan. Nordanvinden var kylig!

Till sist en bild från byn. Kan det vara en lönn som lyser så grannt bredvid den röda boden.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Hösten har slagit ut i full blom! Haha, där fick du till det. Jag har tagit en mycket lång promenad längs Mälaren idag, det var mest solsken, vindstilla och runt åtta plusgrader. Jag gick så långt så jag höll ju inte på att orka gå hem. Visst, färgerna är fina, det ”ojar” sig de flesta över, åh, på hösten är det ju så fina fäärrgeer…jaja, ok då. Jag såg rådjur, en vitsvanshjort, många harar och ett par ekorrar på min promenad. Jag blev upplivad när jag hörde en korp, jag tycker om korpar. Men någon stocklada såg jag förstås inte så det var en himla tur att du hade en bild på en stocklada till mig.

  • Per

   Här ligger också temperaturen kring samma streck dagtid men senaste natt var det en minusgrad. Det gäller att se upp på vägarna under den mörka delen av dygnet så att man inte slinter ned i diket som prästens lilla kråka. Jovisst, korpar är fina fåglar. Nästan kolsvarta och med något metalliskt i lätet. Jag antar att du tog en betydligt längre prommis än mina beskedliga 4 km idag. Men det är också en bit.

 • Erik Forsling

  Du får tänka på inledningsorden till ”Höstens vår” av Erik Axel Karlfeldt:

  ”Nu är den stolta vår utsprungen,
  den vår de svaga kalla höst.”

  Men det där har jag nyligen skrivit om till dig, eller någon annan, så jag vidareutvecklar inte här. Du skriver vidare om svampar, röd flugsvamp, det finns ju fler arter, men det är varningssignalerna du är ute efter. Annars satt jag en dag på mitt maratonlopp till arbetspass och samtalade via telefon med Kära K. Hon hävdade att skogarna är knökfulla av trattkantareller/höstkantareller. Det är bara att gå ut och skörda, snarare än att söka och plocka här och där. Ja minsann, jag satt där bland rostfria tankar och rör, rör, rör; och fler rör blir det, och blev lite avundsjuk på de som har tillgång till svampskogen istället för tolv timmar avlönad tillvaro bland betong och rostfritt. Tur att grabbarna och gubbarna är mycket sympatiska experter på rostfri montering och rörsvetsning – det är total mansdominans här, liksom på många andra byggen.

  Men käre P.J., nu är det väl ändå dags att smälla dig på fingrarna. Är du verkligen osäker på hur en lönn ser ut? Om inte annat känner man igen den på löven, och ”näsorna”, som vi en gång kallade fröna med vingar – de man kunde bryta upp vid fröet och klistra fast på sin egen näsa. Själv kunde jag inte tillräckligt förstora bilden med bärbar kvalité – men du har sett den i verkligheten. Lönnlöv – du vet väl hur Kanadas flagga ser ut.

  Men nog om det nu, jag måste gå vidare med några andra ärenden, och den tidiga uppstigningen i morgon bitti knackar mig uppfordrande på axeln. Detta räknas som nöjen, inte nytta. Dessutom har jag åtminstone två av dina senaste e-brev att besvara. Det blir en annan afton. Och ta inte illa upp av näst sista stycket.

  • Per

   ”Höstens vår” är mig obekant, likaså Erik Axel Karlfeldt. Jo, jag känner honom till namnet men jag inte läst något av honom eller fördjupat mig närmare. Det borde jag kanske göra?

   Kantareller har det inte synts mycket till häromkring i år. Vid min sommarstuga brukar det annars finnas en hel del. Andra verkar dock ha funnit mycket kantareller så vi är kanske lokalt drabbade med kantarellbrist just här. Annars är kantarell mycket gott, som stuvning och kanske på annat sätt. Jag är ingen stor svampplockare, det blir mest att smaka det andra tillreder.

   Jo, lönnlöv vet jag hur de ser ut, inte minst pga av Kanadas flagga. Jag har dock inte inspekterat detta träd på bilden närmare eftersom det befinner sig på en privat tomt och jag tänkte inte på att zooma in bilden. Mina bekanta och avlägset släkt i Kanada hade nog blivit lite besvikna om jag inte vetat hur deras flagga ser och nationssymbol ser ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »