Allehanda

Firat i dagarna två

Mina två Jakobs Dagar kan summeras med värme, musik, öltältet och flickornas bruna ben. Det syns att sommaren hittills varit oss nådiga med soldagar.

Sister Jane erbjöd mig igår plats i deras bästa linjalkärra och färden styrdes norrut mot Ebbas stad. Åskmolnen stod hotande över landet och droppar föll mot vindrutan när vi passerat tre broar men mestadels var det uppehåll.

Vi såg något av Kokkola Rockers som spelade i Skolparken. Kyrkfolket sålde grillade knackkorvar i närheten som vi lät oss väl smaka. Vi lyssnade andäktigt till trumpeten som spelade aftontaptot vid klockstapeln medan den sista korven försvann i gapet.

Vid gågatans scen såg vi dansshow, sedan började det regna varför Fantasia vid Skolparken missades. Istället satt vi i Stadshotellets öltält där decibelnivån var i klass med hundra vävstolar. Vi satt på bänkar och pratade till höger och vänster och trängdes med folk. Just detta att träffa gamla bekanta eller stifta nya bekantskaper är utmärkande för Jakobsdagarna.

Vid 23-tiden blev vi åter kyrkliga och begav oss till Pedersöre kyrka för att lyssna till Via Vitae från Norge. Kyrkan är ståtlig och sister Jane sade att skulle hon gifta sig en gång till skulle det vara i denna kyrka. Lika fin inne som ute och med koret centralt placerat. Kyrkan var i det närmaste fullsatt men vi fann ändå platser.

Kören sjöng gudomligt, inte ett missljud hördes, inte en takt blev fel och man trodde sig förflyttad till himlen. Koncerten präglades till en början av tragedin i Norge men andra delen blev mera varierad med bl.a. sånger som ”Battle of Jericho” och ”Amuworo ayi otu nwa”. Kvällen innan hörde jag också deras humoristiska version av ”Säkkijärven Polkka” när de sjöng i Skolparken men den passade kanske inte i kyrkan en kväll som denna. Som avslutning sjöng de Norges nationalsång och visst syntes en och annan tår i ögonen när de lämnade kyrkan. En gripande och fin konsert.

Vi konstaterade att det var ett bra avbrott i övrigt firade att sitta i kyrkbänken en stund. Annars blir det lätt tröttsamt med allt folk och hög ljudnivå och ölen smakade bara bättre efteråt. På tal om hög ljudnivå så sjöngs också två psalmer av menigheten i kyrkan med sådan kraft att jag trodde kyrktaket skulle lyfta. Det är sällan man hör sådant engagemang i kyrkosången men de var väl inspirerade av kören.

Kvällen innan såg jag Daisy Jack med Krista Siegfrids. Jag kunde konstatera att hennes bensprätt hade kvalificerat hennes till vilken danskabaré i Paris som helst. Musiken var minsann ingen kabarémusik utan högklassig, frän rock av modern tappning. En upplevelse att minns tillsammans med Via Vitae från denna årgång av Jakobs Dagar. See you next year, Jeppis!

Ungdomliga Via Vitae i Skolparken på fredagskvällen.
Krista Siegfrids ger järnet
Flickor i sommarmundering väntar kanske på körkortet? Vadå, man får väl ta en bild på en välrennomerad firma?
Så ljust var det ännu kl. 11 på kvällen när sister Jane med gemål gick uppför trappan vid Pedersöre kyrka.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=29Lu9cGkKBU]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »