Livet på landet

Guld på gården, ingen tager upp det

Guldet, vad kan det vara? Solstrålar i vattenpölar, isblänk i mars eller löv som behagar trilla ned? Eftersom det är mitten av oktober månad så blir det gulnade löv som i allt större mängd lägger sig på gräsmattor och gårdstun som är guldet. Fortfarande finns det en hel del vackra kulörer på lövträden men på sina ställen spretar grenarna tomma mot skyn. Den första kölden kom redan för tre veckor sedan hit till backen och vilken dag som helst kan de första snöflingorna dala ned från skyn. ”Den första lilla snön” som jag kallar denna hälsning från kung Bore. Den ligger sällan någon längre stund på marken. Sedan kommer den riktiga snön.

Vasabladet rapporterar att ifjol kom vintern 19 november till Österbotten men den kan också dröja till 10 januari som 2013-2014. Med vinter avses att temperaturen konstant ligger under noll fem dygn i sträck.

Igår röjde jag vått, liggande gräs från stigen genom åkern upp till Päraback. Detta för att inte bli våt om fötterna med vanliga skor. Det är en stig som först går genom åker längs en gammal väg för att sedan fortsätta in i skogen. Ett ypperligt motionsstråk. På flera ställen såg jag passager där rådjur eller hjortar korsat vägen på sina turer runt om i byn. Jag spanade runt men inte såg jag några fyrbenta. Kanske de blev skrämda av röjsågens vrål?

Men så här på förmiddagen idag så fick jag besök av två smäckra rådjur som förirrat sig in i fårhagen invid min stuga. Som tur var fanns det en öppning i stängslet där de kunde ta sig ut. Roligt att se dessa djur så nära, de som annars är så skygga. Jag kastade fram kameran men avståndet var för långt när jag genom köksfönstret försökte få en bra bild.

Istället får jag bjuda på lite andra höstbilder som jag fångat den senaste tiden på mina spatserturer genom byn.

Och guldet på gården tager jag icke upp! Löven får ligga kvar till nästa sommar och redan vid andra klippningen av gräsmattan är de helt borta och blivit till gödning. Jag vet, många är väldigt måna om att ha den perfekta gräsmattan året runt men sådan är inte jag.

Som jag gjort tidigare så länkar jag till bilder jag har på Facebook. Detta för att spara utrymme på mitt webbhotell.  De är offentliga och borde gå att se även för de som inte har Facebook. Det är bilder från Byholmen här i Oxkangar från i lördags. Länk till bilderna på Facebook längst ned.
Men först lite bonusbilder bara för er som läser bloggen. Dagsfärska. Den första lilla snön kom nämligen idag på eftermiddagen en god stund efter att jag påbörjat detta inlägg.

Här ligger det, guldet. Ganska vackert skulle jag säga. Andra ser bara arbete.

 

Några timmar senare såg det ut så här. Den första lilla snön kom idag 17 oktober 2019. Ifjol kom den första snön 25 oktober.

En taskig bild av ena rådjuret. För visst är det ett rådjur trots det vita där bak? Jag blev lite osäker. Eller är det en vitsvanshjort?

Där ser ni hur asparna redan står lövlösa medan björk och andra lövträd ännu härdar ut. Det var här som rådjuren strövade omkring.


Mina bilder från Byholmen i Oxkangar – Facebook. Bläddra med pilen till höger i bilderna.

4 kommentarer

 • annepauline

  Vilka fina höstliga bilder, de kunde användas som vykort varenda en. Jag tror det är en vitsvanshjort på din bild. De är större och liksom ”klumpigare” i kroppen än rådjur. Här finns det massor av rådjur som knallar runt bland husen, de är ju nästan tama. Så kan det bli när människan tar över djurens revir. Här har det regnat precis hela veckan. Grått, grått, grått. Jag kan inte se någon tjusning med månaderna oktober och november men tiden rullar ju iväg så pang bom är det jul.

  • Per

   Jo, på hösten är det lätt att få fina bilder. Färgprakten är stor vissa år. Egentligen är det svårast att få en bra bild när det är strålande sol en högsommardag.
   Jag tittade på bilder av både rådjur och vitsvanshjort och jag tyckte mig se också vitt därbak på rådjur. Mycket möjligt att du har rätt.
   Även här är det grått idag men gyllengult i träden. Ännu.
   Pang, bom? Det är väl nyårsaftonen? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »