Allehanda

Lucia, en antik historia?

Vad skådar mitt norra öga i Vasabladet, ingen som vill ställa upp som Brages Lucia i år? Inte ett enda flickebarn i landskapet ville offra tid på att sjunga, sprida kärlek och glädje och hålla traditionen vid liv. Förr var detta en ära och stor händelse med kröning i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Har Lucia blivit något föråldrat och ointressant för dagens unga?

Förresten, varifrån kommer uttrycket ”vad skådar mitt norra öga” och vad betyder det? Det bara dök upp i hjärnkontoret och ville på pränt.

För att fortsätta med Lucia så måste jag erkänna att jag inte har varit någon flitig Lucia-besökare. Ändå känns det som en fin tradition att åtminstone få se en och annan glimt på TV. I Helsinkifors får vi hoppas att de som andra år firar och kröner Finlands Lucia. Det brukar ju vara en stor, årlig programpunkt på Yle5. Österbotten får för en gångs skull känna sig slagen av sydlänningarna vad gäller tradition och folklighet. Förhoppningsvis kommer dock en och annan mera lokal Lucia i landskapet att dyka upp. I Oravais brukar Lucia krönas och innan får vi rösta på någon av kandidaterna.

I kungariket ville Skolverket ta bort antiken ur historieämnet i grundskolan. Det finns inte tid för sådant trams. Nåja, jag lade till ordet trams men så känns det när denna tid i mänsklighetens historia prioriteras bort av högt utbildade människor. Historielösheten är sedan tidigare känd i kungariket. Till exempel är kunskapen om Sveriges historia många gånger frapperande låg hos yngre generationer. Va, har Finland en gång i tiden tillhört Sverige? Konstigt! –  Är det kunskapsbrist eller attityd?

Skolverket fick som tur var backa. I samma veva ville de också slopa undervisningen om minoriteter i undervisningen från högstadiet, den tid när den behövs som mest. Det skulle ha betytt att redan bristfälliga kunskaper om till exempel samer hade blivit än mera lidande. Inte konstigt att rasism och främlingsfientlighet grasserar när man inte har gedigna kunskaper om sin egen historia och befolkning. Jag menar att historia är ett viktigt ämne i skolan som bör finnas på olika nivåer genom hela utbildningen fram till studentexamen. Den om som inte känner historien rusar blind in i framtiden.

Mycket finns att säga om skola och utbildning. Tiden räcker inte till säger Skolverket. Allt handlar om prioritet. Jag skulle gärna vilja vet vad som är så mycket viktigare än antiken i historien. Nyfiken som jag är skulle jag gärna fördjupa mig i läroplanerna både i Finland och Sverige. Vad lär man sig, när och hur?

När jag tittar på läroplanen för historia i Sverige får jag en känsla av att den inte är kronologisk utan utvecklings- och ämnesvis vilket kan betyda att man tappar tråden tidsmässigt; att historien riskerar att bli ett lapptäcke utan tidsuppfattning. Jag vet inte, kanske jag har fel? Kanske mina funderingar är antika? Och framför allt, riskerar Lucia att bli antik?

Triumfbågen i Paris år 2011 är väl historisk? Hon nere i vänstra hörnet som tar en selfie verkar inte direkt ha senaste i-fånen.


Skolverket osynliggör minoriteter i historieundervisningen – Skolvärlden

9 kommentarer

 • Erik Forsling

  Med tanke på dina slutord kommer jag bara med dessa få ord här nedan, och ett par länkar, för enkelhets skull. Mina arbetsdagar är numera långa, och de blir än längre med resorna inkluderade, så hemkomsten borde nästan också vara ”Bedtime for Bonzo”. Det blir inte så mycket uträttat, även om jag trots det nattugglar alldeles för länge. Och numera har jag också en utmärkt ursäkt för att dra ett par Zubr på plejset ”Katalin and all that jazz”, beläget helt i närheten av pendeltåget. Fina kvällar, tröttare och tröttare morgnar för var dag veckan framskrider.

  Nåja till ärendet. Du frågar dig om Lucia är på väg att bli antik. Hon har alltid varit antik. Legenden bygger på historien om en mörkhårig skönhet med vackra ögon som stammade från Syrakusa, och hon var kristen. Som för så många helgon före henne blev martyrdöden hennes bane. Att hon sedan förvandlats till, i många fall, rågblond här i Norden är snarast ett utslag av kulturförskjutningar. Men det hindrar inte att stereotyper skapats. Och att nättroll skapas om avvikelser uppstår. Vad jag finner starkt med dokumentären nedan är att en av hatarna faktiskt ber den unga flickan om ursäkt. Lite sent då, men hellre det än aldrig.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia_(helgon)
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/320446?programid=909

  • Per

   Jag använde ordet antik ifråga om Lucia i betydelsen föråldrad eller urmodig. Och jo, hon hade sin vistelse i senantiken.
   Jag tänker också på händelsen för något år sedan när en mörkhyad pojke syntes som Lucia i något sammanhang. Vilket ramaskri det blev bland trollen och hatare på nätet. Dubbel provokation för de trångsynta.
   Lucia firas också i Italien, hennes hemland, men på ett annorlunda sätt än här. Påminner om de spanska processionerna.
   https://www.in-italia.se/italien/sicilien/siracusa/luciafest-i-siracusa/

 • annepauline

  Tydligen är det inte bara Vasa Lucia som är lagd på sparlåga, uppemot 40 % av kungarikets lucior är ”nerlagda”. Dels beror det på att ingen anmäler sitt intresse för att vara lucia, dels är det lokala idéella föreningar som brukar anordna luciatågen, till exempel Lions club, som är nerlagda. Ingen vill vara med i föreningar längre och framför allt vill ingen jobba idéellt. Hahaa, vad säger du om det? Ungefär samma fenomen som att ingen vill gå på studieförbundens kurser eller studiecirklar. Vad GÖR folk? Sitter de bara och glor i sina Ipads och Iphones?
  Tråkigt ändå, luciatågen är väldigt vackra och stämningsfulla. Men det är väl ingen som vill titta på dem heller antar jag. Sjukhus och äldreboenden kanske improviserar och gör egna lokala varianter av luciatåg. Eller inte.

  • Per

   Aj, aj, det låter inte bra. 40 % är mycket. Förr var det en fin sak att få vara Lucia. Och samma är det med föreningslivet och det idéella. Folk är idag så vana vid att köpa saker och tjänster att det anses inte vara nödvändigt att använda egen tid och eget arbete för att uppnå ett mål. Jag läste någonstans härom dagen att FRIS, Finlandssvenskarnas Riksförbund i Sverige, också har allt svårare att värva yngre medlemmar. Istället är det Facebook och liknande tjänster som skapar kontakter. Det är synd för den personliga kontakten saknas ofta.

   Ja, vad gör folk? Helt säkert är att Internet och sociala medier upptar alltmera tid. Jag ser ju själv den tid jag lägger på dumburken och då menar jag inte TV.

 • Erika

  Långt tillbaka i tiden var det en tradition att stiga upp för att se Lucia på TV.
  Det ordnades kaffe, smörgås, lussekatt, sedan bänkade man sig framför TV.
  Det var stämningsfullt men, så plötsligt en dag lät inte sångerna som de brukade.
  Minns en som sjöng en av dessa sånger i mer jazzbetonat. Man höjer på ögon-
  brynen och undra stilla, vad hände? Sedan är det inte alls som det en gång var.
  Finns snart ingenting som det var en gång, varken det ena eller det andra gällande
  traditioner vi haft får jag väl säga, för snart är det mesta omgjort-eller borttaget
  allt för att ingen skall känna sig kränkt. Ett väl använt ord, eller så får man skadestånd,
  för noll-intet. Spårade kanske ut en aning, blir lätt så när saker och ting har en tendens
  att komma upp till ytan. Min åsikt angående Lucia, som blev lite annorlunda.

  • Per

   ”Långt tillbaka i tiden”, he he, det låter som om de vore minst 1800-talet eller äldre. Nåja, jag förstår vad du menar. Som jag fattar det så hade ni då tidig lussemorgon framför TVn som tradition och så plötsligt fanns jazzen där den inte borde vara. Och sedan är inget sig likt.
   Tja, tiderna förändras. Ibland till det bättre, ibland till det sämre. Jag tycker gott att Lucia kunde förbli i sitt gamla utförande med en sångkunnig tjej som Lucia samt med de attribut och sånger som varit. Mycket vackert och stämningsfullt! Problemet idag verkar vara att allt färre vill ställa upp som Lucia vilket är att beklaga. Samtidigt tenderar aktiviteter och verksamheter att komma och gå, berg och dalar. Förhoppningsvis blir Luciatraditionen mera populär i framtiden.

   • Erika

    Känns faktiskt som det gått en evighetstid sedan det mesta var i sin ordning.
    Jag kan väl backa en si så där tio år. Mycket sedan dess är reellt förändrat. Varför
    kan inte vissa traditioner var som det en gång var. Är så mycket elände överallt,
    att åtminstone jag vill kunna sitta en morgon om året och se en fin Lucia och
    vackra sånger. Vid ett Lucia framträdande sjöng Jill Johnsson ”I väntan på julen”
    Det vackraste jag någonsin hört vid ett Lucia framträdande i tv. Från 2011.
    Det har gått några år sedan dess.

    https://www.youtube.com/watch?v=MpoNW39-UiQ

    • Per

     Mycket fin musik! Faktiskt en sång jag inte hört tidigare.
     Men jag såg ingen Lucia hur jag än tittade. Kanske hon kom i ett senare skede?

     Man må ha vilka åsikter man vill men att avstå från Luciafirandet på grund av att man anser att det inte passar i ett mångkulturellt samhälle är rent nys. Jag såg den annan video där detta framfördes i slutet av videon. Jag anser att fira Lucia är just att vara en del av ett mångkulturellt samhälle.
     https://www.youtube.com/watch?v=JuTU3U9mi1k

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »