Allehanda

Stormen

Dagen har präglats av blåsväder, stormbyar och högt vattenstånd. Visserligen blev det inte den stora storm som aviserats men trädtopparna böjde sig betänkligt och på något ställe har stammar knäckts men inte i den omfattning som skedde i södra delen av landskapet. Vi har även fått behålla elektriciteten till skillnad från andra delar av republiken där de än sitter i mörker.

Det mest bekymmersamma var det höga vattenståndet som var som mest över en meter. Vissa av byns bryggor klarar inte så högt vatten utan hamnar under vatten eller lyfter från sina förankringar i stock och sten. Resultatet ser vi när vattenståndet återgått till det normala. Eventuellt reparationsarbete sker till våren.

Jag kände mig också föranlåten att ta en tur ut till sommarstugan, eller villan som vi säger här i Pampas. Där är det fritt vinddrag från väster och några stora träd står också lämpligt till för att stjälpa rakt över my little cabin, som de skulle kalla bygget over there. Träden stod fortfarande på fötter men bryggan hade flyttat sig ca. en meter p.g.a. vågor och högt vattenstånd. Ingen katastrof med andra ord.

Jag blev ståendes en god stund och bara beundrade naturens krafter: den vilda, otyglade vinden, vågornas envetna örfilar mot strandstenarna, trädens susande sång, den bitande kölden i mina fingrar (trots att det var flera plusgrader), kvistar och kottar som seglad ned mot marken, doften av hav och våt skogsmark, ett par måsar som kämpade som berusade i skyn för att hålla balansen. Det är svårt att fånga detta naturens happening på bild men jag gjorde tappra försök. Funderingar uppstod om det inte är dags att satsa på en systemkamera eftersom jag har fotografering som hobby.

Vägarna ut till villan var fläckvis mycket hala medan det på andra sträckor var barmark. Det gällde att gasa, bromsa och styra med förstånd för att hållas på vägen. Som tur var mötte jag ingen annan kuse eller skogens konung som kunde förorsakat häftig inbromsning.  Brunte gled förtjänstfullt fram längs skogsvägen som en balettdansös, slirande i uppförsbackar och lämnade på andra ställen nabbarnas kryptiska tecken i isen. Brunte borde få en ordentlig dusch konstaterade jag vid hemkomsten. Så smutsig skall ingen behöva leva i mellandagarna.

Havet tränger uppåt
Vattnet bär och sänker
Högt står vattnet i Fladan
Grön jul vid Fladan
I strålande sol hon ligger och skvalpar
Bridge over troubled water

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *