Allehanda

Julhälsningar av olika slag

Så har vi år 2018 passerat den mörkaste positionen i jordens omloppsbana kring solen ur norra halvklotets synvinkel sedd. Senaste natt (natten till lördag) 00.23 inträffade detta fenomen som vi knappast lade märke till men som betyder att från och med nu blir det ljusare ända fram till sommarsolståndet 21 juni. Även om vi inte lägger märke till en längre dag förrän om en månad känns det trösterikt att veta att för varje sekund så närmar vi oss sommaren; vi fjärmar oss inte.

Men först skall vi fira jul och så här dan före dan före dopparedan ramlar julhälsningarna in på Facebook i strid ström. De flesta vill markera att nu är det strax jul och julfriden infinner sig. Åtminstone för vissa.

I detta nu har jag 221 FB-vänner, de flesta i livet. Många av dessa skickar ut julhälsningar; vad göra? Svara alla med en artig God Jul-kommentar, markera ett gilla eller strunta i alltihop. Troligtvis kommer jag inte att se alla och därför kan jag inte heller uppmärksamma alla hälsningar. Några har jag svarat med kommentar, de flesta andra har jag gillat, de jag sett, men mest troligt är att jag totar ihop en egen julhälsning på FB och så får alla som råkar komma förbi ta åt sig om de vill. Det blir bäst så. Jag väntar tills imorgon.

Julkort med snigelpost har också kommit men inte så många ändå. Jag brukar spara alla julkort jag får för att följande jul skicka julkort till de som upprätthåller denna tradition. Men vad händer när någon ny avsändare dyker upp strax före jul och som inte finns med i den vanliga laddningen jag skickar iväg i mitten på december? Enkelt är ju att droppa ett julkort i postlådan, fast på julaftonen, om de bor i närheten men det går inte om de befinner sig längre bort. Ett sätt är att skicka en nyårshälsning.

Skickar ni julkort med vanliga posten eller blir det telefonsamtal, annons i dagstidningen, svarar alla på FB med kommentar, personligt brev (kanske till och med handskrivet) eller struntar ni i hela julhälsningsproceduren? Om det blir med vanlig postgång, blir det ett enkelt julkort rakt av eller skall kortet finnas i kuvert. Det känns som om julkort i kuvert är lite mera värda, gjorda med omtanke. I en klass för sig är de egenhändigt gjorda julkorten eller personliga fotojulkort. Själv håller jag mig till enbart köpe-julkort, de ganska få jag skickar.

Ja visst ja, en julhälsning på bloggen kommer också till alla mina trogna och mindre trogna läsare men det blir först i morgon eller senast på julaftonen.


Jul på Centralen – Svt Play

Här kommer en gissningstävling främst för de i Österbotten boende. Den som de senaste åren följt pulsådern genom Österbotten från norr till syd  borde ha sett denna lada. Var finns den?

Google Maps street view är dock inte till någon hjälp. Hopplöst föråldrad och det känns som om man på Google maps färdas som i ett annat sekel. Testa själv när ni löst uppgiften!

4 kommentarer

  • Erika

    Jag skickar alltid julkort som var brukligt förr. Mängden har däremot
    tunnats ut men, skickar gör jag fortfarande. Är mer personligt den vägen,
    Såg på en del stämplar att det tagit tre dagar att skicka julkort till mig, då
    är det också vanligt frimärke inte julfrimärken, eftersom de inte är så
    pålitliga. Postnord liknar snigelfart trots att frimärken ökat prismässigt sett.
    Är det inte större problem i det annars så vacklande samhället, får man väl har
    överseende med det hela.

    Önskar Dig en fridfull Jul.

    • Per

      Samma här. Med kanske ett dussin eller något sådant utväxlas julkort.
      Det kostar en slant men det överlever jag nog, större problem finns, som sagt.

      Tack det samma och ha en Fin och Fridfull Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *