Resor

Hitta rätt i sommar på vägarna!

Kommer ni i sommar att göra en road trip någonstans med bil? Är det på välkända vägar eller behöver ni navigator? Nu kör de flesta på land enligt sin navigator eller enligt samma funktion i mobilen. Jag kan tänka att de traditionella vägkartorna mest är till för översikt och reserv; om de alls används.

Enligt en artikel i Västerbottens-Kuriren helt nyligen så slår mobilens appar för navigation ut den traditionella fristående navigatorn i bilen. Inbyggda finns naturligtvis i nya bilar och den används kanske i första hand men i övrigt.

I en test som gjorts blev, hör och häpna, Google Maps favorit! Den är gratis, har trafikinformation, offlinekartor och en del extrafunktioner tillsammans med andra Googletjänster. Google Maps har mycket bra sökfunktioner och är bra på att räkna rätt.

Visserligen klarade den inte av det extra svåra prov som ingick i testet men det gjorde bara en av de sju apparna, nämligen ”Here we go”. Övriga var CoPilot (inte gratis), Eniro Navigation (gratis i Sverige), Here we go (gratis), Kartor (Apple och gratis), Tomtom go mobil (inte gratis) och Waze (gratis).

Alla apparna i Testfaktas test fungerade bra och egentligen är det inte lönt att betala för en navigator i mobilen. Visserligen kan det finnas extra funktioner i betalappar men sedan är det upp till var och en om man vill betala för det. Eller så använder man flera gratis-appar och får ändå en välfungerande navigation.

Själv använder jag Sygic och Google Maps. Mest Sygic som är en betalapp men med livstidslicens. En bra app men uppdateringar av hastigheterna på vägarna är lite si så där. Svårt detta med sommar- och vinterhastighet. Så det gäller att hålla koll på skyltarna och köra efter dem. En fördel med Sygic är att det finns en resedagbok som visar tidigare körningar på kartan, tider, hastigheter, höjd m.m. Roligt att kolla nu efteråt när jag körde mellan Tärendö och Tomelilla.

Själva artikeln i VK är en s.k. plusartikel och kan inte läsas utan prenumeration men summan av kardemumman är att skall du ut på tur med bilen i sommar så kommer du långt med Google maps – bokstavligt talat – och den är gratis. En annan fördel med Google maps är att man kan sitta hemma vid datorn och planera en rutt och sedan via Internet överföra den till telefonen där den bara är att söka upp och starta. Man kan även ändra till annan rutt än den föreslagna. Och oftast fina satellitkartor om man vill studera ort och vägval på det sättet. Så Google Maps är inte så dålig. – Sedan kan man kanske ha invändningar mot att Google vet allt om dig. Eller i alla fall ganska mycket.

Skall du ut på vägarna nu i sommar? Blir det traditionell vägkarta, eget huvud, bilens navigator eller mobilens navigator som leder dig? Eller skall du bara köra på måfå och se vart färden styr? Vem vet vilka trevliga ställen som hittas?

Eller så tar man bussen till Stenkällan. Den hittar nog rätt.

…förbi ett hus med matchande färg. Ett par bilder från Malmö.

6 kommentarer

  • PJ

   GPS-tanter och -farbröder kan ställa till med mycket besvär och överraskningar. Otaliga historier finns när tanten lurat folk ända in i vassen. Bokstavligt talat. Men, tekniken och tjänsterna har blivit betydligt bättre med åren. Som det nämndes i artikeln kan man mycket väl använda två navigatorer i mobilen och jämföra.

   Själv laddade jag ned Waze och skall kolla om det är något att ha. En första titt på kartorna var dock inte uppmuntrande.

 • Sofia Linde'n

  Intressant det där med GPS. Vi har en i bilen som är rätt bra men eftersom det är en amerikansk bil i grunden så ger den vägförslag genom att värdera tid istället för sträcka. Här i Sundsvall är ju tidsskillnaden ganska liten oavsett väg så då tycker jag att den ger lite konstiga förslag ibland.
  Ska man på långresa, till Agusa till exempel, är en papperskarta helt ovärderlig eftersom den ger en bättre överblick.
  Tack för en mycket bra blogg!

  • PJ

   En vanlig vägkarta är inte dumt att ha i bilen. Som vi vet kan all teknik falera, även en navigator eller mobiltelefon, och då står man där mitt i skogen. Då kan en vägkarta komma väl till pass.
   När jag körde till Agusa förlitade jag mig i slutskedet helt på navigatorn i telefonen. Om det var bästa vägvalet vet jag inte men fram kom jag och mycket vackert fick jag se.
   Kul att du gillar min blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *