Allehanda

IS, en fascistisk rörelse

Vi kan dagligen i massmedia läsa och se Islamiska statens (IS) framfart i Mellersta Östern och nu även i Libyen. Deras illdåd är fruktansvärda, inte bara mot sina motståndare, utan även mot civilbefolkningen. Ofattbara grymheter och bestialiska dåd är deras kännetecken och fullt i klass med det som nazisterna gjorde under andra världskriget. Inte ens barn kommer undan. De har kidnappat Islam och använder religionen som täckmantel för sitt diktatoriska styre.

Är rörelsen utsatt för ett enormt propagandaflöde som vill svartmåla dem? Nej, precis som alla andra diktaturer använder de skräck och terror för att styra befolkningen och skrämma fienden. Det visar inte minst deras egna spektakulära videos med avrättningar och detaljerade regler för befolkningens leverne. Rörelsen har alla klassiska drag av fascism och därför är det inte märkligt att främst unga, radikaliserade (inom islam i detta fall) män runt om i Europa strömmar till för att ansluta sig. Dessa män som ofta upplever utanförskap och vilsenhet är lätta att leda in på radikal islamism och därifrån är inte steget långt till att svära trohet till IS och deras budskap. Precis som andra arga, unga män som lockas av radikalism både på höger- och på vänsterkanten. Grunden är den samma: ett misslyckat liv, vilsenhet, låg självkänsla och längtan att tillhöra något större och bättre, att bli någonting. Allt eller bitar av detta.

Som stöd för min åsikt att IS i grunden är en fascistisk rörelse har jag bland annat följande artikel i ETC, Vad har religiös extremism med fascism att göra? samt ett program från SR Utbildningsradion Detta är fascism. Läs både artikeln och lyssna på de definitioner som Lena Berggren, historieforskare vid Umeå universitet ger i programmet. De stämmer i de flesta fall in på IS:s ideologi och verksamhet. Lyssna på Lena Berggren och tänk samtidigt på IS:s beteende och mål. Jag tror ni blir förvånade över hur mycket som stämmer! Titta bara på val av namn, Islamiska staten.

Egentligen hade jag tänkt skriva om delvis något annat med det får komma en annan gång. Utgångspunkten var i alla fall människans förmåga till grymhet och vanvett.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Med tanke på dina avslutningsord; du gjorde en mycket bra omprioritering anser jag – utan att veta vad du egentligen tänkte skriva om – och tack för utmärkta länkar. Tänkte redan när jag läste artikeln från Berlinske: vad ska man kalla 13-åriga Zine, hon med de fantastiskt vackra ögonen som utan tvekan tittar direkt in i kameran? Stark bild. En vardagshjälte, tänkte jag först, men slog mig själv genast på tangentfingrarna. Vaffan då vardag? Den här historien är exceptionell. En stunds eftertanke, och jag insåg att i delar av världen är den inte alls exceptionell, utan en del av vardagen. IS med sitt kalifat, Boko Haram med ursprung i norra Nigeria, osv. Det exceptionella är att den här gången vann vardagshjälten, åtminstone en delseger.

  Och precis när jag skulle konstatera att det finns mycket mer att säga om ditt inlägg, men att jag avstår, eftersom jag breder ut mig alltför mycket på din sida, så började aftonens Studio Ett. Första punkten handlar om att IS nu också etablerat sig i det kaotiska Libyen. Till Egyptens fasa och förtret. IS konstatera att: ”Nu befinner vi oss strax söder om Rom”.

  • PJ

   IS kommer att gå sin undergång till mötes men det kan ta tid och ge mycket blodspillan. Frågan är alltid, vad kommer efter ty liksom IS är ett av hydrans många huvuden så växer nya ut när svärdet talat. Tyvärr är situationen idag så kaotisk i Mellersta östern att man inte alla gånger vet följden av olika krig och deras konsekvenser. Bara att titta på Irak, Syrien och nu också Libyen. Zine är bara ett offer, det finns miljontals människor på flykt, det ena ödet värre än det andra. Deras vardag.

  • PJ

   Fascismen är inte samma som den var på 1930-talet med Mussolini och hans gäng utan den förändras och anpassas också likt alla andra rörelser. Ingredienserna är ändå i huvudsak samma: antidemokratisk, auktoritär, manschauvinism, ledaren ”växer” fram, förföljelse av minoriteter, likriktande, ofta våldsam, detaljstyrande (för att hålla befolkningen på tå), användande av sadister och ligister när så fordras, o.s.v. Säg vilket som inte passar in på IS. – Som skrevs i artikeln är det fel att se IS som enbart en religiös rörelse, fastmer använder den religionen för att locka anhängare och legitimera sitt styre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »