Allehanda

Har du installerat appen???

Den stora flugan de senaste två dagarna i republiken har varit att ladda ned appen Coronablinkern till mobiltelefonen. Redan andra dagen vid middagstid hade över en miljon finländare laddat ned appen något som vissa var noga med att redovisa, inte minst på Facebook.  Andra var skeptiska och pratade om integritetsfaran och kontroll från Storebror.

Appen fungerar med bluetooth-teknik så att den håller koll på andra mobiler i närheten som har samman app installerad. Får sedan någon av deras ägare diagnosen covid-19 så lämnar sjukvården en kod som hen kan lägga in i appen som därmed informerar en server på Internet om detta nya fall. Denna server skicka i sin tur ut ett meddelande till alla mobiler med Coronablinkern installerad som under en viss tid varit tillräckligt nära just denna smittade mobil. Ja, dess ägare förstås. Man skall då vara extra observant på förkylning och covid-19-sympton och ta kontakt med hälsovården i första hand. Så är det tänkt att fungera.

Jag tror knappast att Coronablinkern kommer att ha någon större inverkan på bekämpningen av Covid-19 förutom att folk i större utsträckning kommer att testa sig om de får ett meddelande. Som smittspårningsverktyg är den ganska värdelös eftersom man inte vet vem som bär smittan, när och var och vilka som varit i närheten. Så är appen utformad för att inte vara integritetskränkande. Här i Österbotten är det så låg smittspridning för tillfället, och har så varit hela sommaren, att det är tveksamt om det är mödan värt installera Coronablinkern. Å andra sidan är det förmodligen för de flesta gjort på ett klick. Det blir intressant att se om det kommer någon rapport om appens effektivitet och tillförlitlighet i olika landskap.

Visas inget meddelande i Coronablinkern är det ingen garanti för att du inte kan vara Covid-19-smittad eller att du inte vistats i närheten av en smittad. På samma sätt är det inte heller säkert att du smittats om du får ett meddelande till din Coronablinkern.

Spionerar appen på dig och håller koll på var du är och så vidare? Nej, knappast, är min bedömning. Appen har öppen källkod och kan kontrolleras av nyfikna och kunniga på området. Snabbt skulle det uppdagas om appen har något fuffens sig för eller gör annat än vad som beskrivits från THL eller företaget som gjort appen.

Så till den stora frågan: Har bloggskribenten själv installerat appen Coronablinkern? Svaret på den frågan är att det kommer jag inte att svara på. Kanske jag kommer att installera den, kanske inte. Det blir samma svar om jag till exempel gör en resa där frivillig karantän tillämpas vid hemkomsten. Det kommer jag inte heller att redovisa. Kanske går jag i frivillig karantän, kanske inte. Alltid retar det någon!

En bild från kvällens motionsvandring (halvtaskig bild från mobilen). Här blir det knappast något pling i Coronablinkern. Bara en och annan älgfluga.  De kan vara besvärliga.


Coronablinkern – Här kan du studera och ladda ned appen om du vill

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag tycker inte att din bild är halvtaskig. Den nedgående solens kamp för att få tränga genom trädens massiva växtmassa med sina vassa strålar antyder kraft. Det är ju solen som energibomb som gör att vi kan vandra och andas på den här blå planeten. Den skiner stolt på såväl det döda som det levande. Vägen mot framtiden ligger oklar framför oss iakttagare, och den viker här av i motsatt riktning mot solstrålarna. Vart för den? Vadan och varthän? Precis som i Rydbergs existentiella drama ”Tomten”. Men den för nog mot den riktning där solen kommer att stiga mot horisonten följande dag. Det finns mycket mera att läsa in i den här telefonbilden. Förakta inte ett enkelt fotografi. Ofta kan de vara bättre än de genomarbetade.

  • Per

   Det har du rätt i, bilden har sina kvalitéer, beroende på tolkning. Min mobilkamera är ändå rätt medioker och något har jag justerat bilden i Lightroom. Utan den justeringen hade jag inte publicerat bilden. Solen ja, den skiner både på onda och goda, brukade salig mor säga på sin tid. Jag läste någonstans för inte så länge sedan att när du sett solen gå ned i väster, misströsta inte utan vänd den ryggen och blicka mot öster där den snart går upp. Ungefär så gick texten.

 • Annepauline

  Jag läste om den här coronablinkern igår på Hufvudstadsbladet. Jag blev lite konfunderad men jag är fortfarande inte riktigt klok på hur den ska fungera eller vad den ska ha för faktisk och praktisk nytta. Men det är kanske någon som gör sig en god förtjänst på denna ”uppfinning”? Corona oron och rädslan är stor. – Jag tycker din bild är fin. Vad väntar bakom vägkröken? Någon har haft städning i skogen och rensat ut slanor.

  • Per

   Tja, appen låter dig veta om du varit nära någon Coronasmittad den senaste tiden och då är det upp till dig att testa dig eller vänta på symptom som kanske inte kommer. Så någon avgörande inverkan på smittspridningen har den inte. Och till smittspårning går den inte heller att använda. Så sist och slutligen har den kanske bara ett visst signalvärde till befolkningen att än är inte pandemin över.

   Det har du rätt i, någon har städat i skogen efter en avverkning. Högen med ris skall bli flis som blir till energi. Nu för tiden drar de upp till och med stubbarna på ett kalhygge. Den riktiga skogen håller på att försvinna och istället får vi trädodlingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »