Allehanda

Gammal film och datorer

Jag kom ikväll, mitt i allt ruskväder och OS-sändningar, att titta på gamla journalfilmer och andra kortfilmer från Filmarkivet via nätet. Det säger kanske lite om mitt intresse för OS.

Bl.a. såg jag en film från 1960 som handlade om Saab och dess tillverkning, både flyg och personbilar. Intressant var att se de föregångare till våra dagars datorer som var något helt annat än idag. Bl.a. talas om en matematikmaskinanläggning med mycket stor räknekapacitet. Jag undrar om inte min laptop slår den maskinen flera gånger om både vad gäller prestanda och storlek? Men den tiden var det mycket avancerat.

Jag har själv jobbat på Saab med tillverkning av personbilar men då i något mera närliggande tid och i en modern fabrik även enligt vår tids standard. Kanske just därför var det intressant för mig att se denna film.

Då för lite mera än 20 år sedan kom jag för första gången i kontakt med datorer. Det var en dator som styrde karossernas väg genom fabriken och den fick jag bl.a. till uppgift att kontrollera och åtgärda när det blev något fel på flödet inom vårt verkstadsområde.

Jag blev introducerad till apparaten av Ljung, avdelningens datanörd. Han babblade först något om ettor och nollor, något som jag inte begrep mycket av, men det praktiska lärde jag mig. Undrar vad det blev av Ljung och var han är idag? Jag minns inte ens förnamnet. Egentligen borde man ha gjort anteckningar om gamla arbetskamrater, åtminstone namnet. Tänk så många som passerat revy och hur många man bara har suddiga minnen av, andra har man glömt helt.

Några år senare, i mitten på 90-talet kom jag i kontakt med datorer i format som vi känner till idag, stationära eller bärbara. Den första egna datorn köpte jag från mitt dåvarande arbete, visserligen begagnad men ack så spännande att ha hemma. Internet skaffade jag rätt snart och på den vägen är det. Idag skriver jag blogg och publicerar på en sekund, något gemene man inte hade den minsta susning om den tiden.

För den intresserade finns det många gamla pärlor att se på Filmarkivet.

Här röjer jag buskar, något helt annat än datorer och gamla filmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *