Allehanda

Från Allmogeblå till Antibyråkratisk

Med tanke på att vi idag firar Svenska dagen i Finland så är det kanske läge för att skriva ett inlägg med språklig inriktning. Först vill jag dock ge en liten puff för Svenska dagen som knappast i någon större omfattning firas i kungariket. Inte heller jag firar Svenska dagen. Tidigare jobbade jag och då var det vanlig arbetsdag och knappast tid för firande. Mest är det finare folk som mera aktivt firar dagen men det hindrar inte att jag tycker att dagen är värd att uppmärksammas och möjligen hissa flaggan för om man har flaggstång. En sådan har inte jag.  Klockan 20.00 kommer Yle5 att sända festligheter på Tv och det kommer jag att se. Så lite firar jag ändå.

Vill du adoptera ett ord som håller på att försvinna ur svenska språket? Språktidningen skriver om en mängd ord som är på väg ut ur svenska språket. Språk utvecklas och avvecklas, kan man kanske säga. Nya ord kommer till medan gamla försvinner om än långsamt.

I artikeln finns en lång radda ord som riskerar att försvinna. Enda sättet att bevara dem är att använda dem. Själv har jag en vurm för gamla ord och uttryck och ser gärna att vi mera använder och uppmärksammar dessa ord. Därför håller jag på att plocka en egen bukett med ord ur Språktidningens lista som jag vill adoptera och bevara.

Jag har tänkt mig att jag presenterar dessa ord i en serie inlägg och också skriva något om dessa ord, kanske någon exempelmening. Här kommer de första.

Allmogeblå – vilket härligt ord. En dämpad blå färg men ändå kraftfull i rätt sammanhang. Jag brukar säga att min favoritfärg är den färg som andhanen har på huvudet, den vackra gröna färgen, men allmogeblå är också en favorit. Har du någon allmogeblå möbel eller attiralj i din ägo?

Allrakäresta – det ordet får bara inte försvinna! Tänk bara den situationen där du säger ”allrakäresta min” om din livskamrat. Testa det någon gång så får du se hur det känns. Jag är säker på att det känns mera innerligt än bara ett slentrianmässigt ”älskling”.

Amulettpåse – ha, ha, det är ett kul ord. Jag skulle gärna äga en  amulettpåse innehållandes några amuletter. Synonym till amulett är ju bl.a. lyckobringare och det är väl inte så dåligt att ha en påse med amuletter. En sådan kan ni ge i gåva nästa gång när någon fyller år. Helst egentillverkad och med en personlig amulett däri.

Anfangsbosktav – första bokstaven i en text, ofta förstorad och ibland utsmyckad. Om ni tittar högst uppe i detta inlägg så ser ni att den mall jag använder för att skapa inlägg på bloggen har stor anfangsbokstav. Trevligt tycker jag och allra hels borde den få ännu mera krumelurer på sig. Under medeltiden kunde en anfangsbokstav ta upp hela första sidan. Det ni, riktigt rejäla doningar minsann.

Antibyråkratisk – naturligtvis! Byråkratin svämmar över bräddarna på sina håll och vad är då mera lämpligt än att bli lite antibyråkratisk. Det mesta går att göra enklare och mera lättförståeligt men gammal vana och kanslisvenska sätter käppar i hjulet. Ha, ha, kanslisvenska, där kom ett ord som jag inte tog från listan utan som bara poppade upp och ville på pränt. Många statliga och samhälleliga ansökningar och blanketter är byråkratiska och omständliga intill löje, något som gjort att vi vanliga medborgare fått slita vårt hår i förtvivlan. Ja tack, mera antibyråkrati!

Detta var bokstaven A och några ord jag fastnade för. Mera kommer förmodligen senare. Har du något eller några mera sällsynta ord som du speciellt vill adoptera och propagera för?

Vintern knackar på med köld nära -10 C och med rim i träd och buskar. Så vackert! Vem sade att november är grå och trist? Grå, ja, men ändå vacker på sitt sätt.
Kan man säga att himlen är en nyans av allmogeblå?


Svenska Dagen – Wikipedia

Här är orden som försvinner – Språktidningen

6 kommentarer

 • Wesber

  Jag vill inte att ordet RULTA försvinner, det är ett såååå gulligt ord: Lilla rultan, kan det bli sötare till ett älskat barnbarn. Inte alls överviktig men ändå en liten rulta i farmors ögon.

  • Per

   Rulta är ett bra ord! Jag förstår att farmors lilla rulta är allt i världen. Tiden går fort och snart här hon ingen liten rulta mera. Jag antar att det är en hon. Hmm, kan man kalla pojkar för rulta och om inte, vad kallas de då? Rulle, ha, ha? Jag kom att tänka på Sven Melander och han rulle-sketcher.

 • annepauline

  Så trevligt, var får du alla dina skrividéer ifrån? Jag är som tokig i gamla ord! Allmogeblå är ett väldigt bra ord, man förstår direkt vilken blå färg som avses. Anfangsbokstav, också bra ord. Jag ser direkt framför mig de utsirade begynnelsebokstäver som finns i vissa gamla böcker. Det kan vara rena rama konstverk. Begynnelse, ja, hur ofta används det ordet nu för tiden? Väldigt bra och vackert ord. Ett ord som jag tycker mycket om är eljest. Det ordet halkar ur mig då och då och folk tittar lite underligt på mig, de vet nog inte vad eljest betyder.

  • Per

   Vad fint att du är tokig i gamla ord, då passar det säkert att ha detta tema lite längre fram med fler ord som jag broderar kring. I Begynnelsen, ja visst, ett ord värt att bevara och ett ord jag använder från och till. Eljest är också ett fint ord samt namnet på en affär i Umeå som jag ofta besöker.
   Jo, det går att fundera kring mycket här på vår jord, inte minst språket och språken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.