Allehanda

Dan före dan

Jag gick mig ut i den sena kvällen för att fylla min vedbår, mest med skräpved. Visserligen visar termometern -11 C men det går ändå bra att elda med sämre kvalité. Tids nog kommer dagar när den bättre veden måste se sina dagar all i min vedspis.

Snön knarrar under mina skor, stjärnorna skymtar ute i rymden, inte helt klart väder, desto mera lyser vägbelysningen nere i byn. Uppe på min backe finns ingen vägbelysning, något jag är tacksam för. Stille og roligt, skulle dansken ha sagt.

Julaftonen närmar sig och själv tar jag det lugnt. Ingen julstress, mera än att jag äter något för mycket choklad. Sådant kan ge viss stress. Choklad som jag fick av moster igår kväll. Varför inte bara ta två bitar och sedan vara nöjd? Själv köper jag sällan choklad eller godis.

Stille og roligt! På avstånd hörs från byn en bil som sakta passera på byavägen. En bjällra från något av grannens får klämtar i mörkret men tuppen håller tyst. Tuppen hanses som annars är morgonpigg, galer reda sex på morgonen fast det är beckmörkt. Det är en fridfull dan före dan. Tyvärr får inte alla ha det så. Någon gråter redan nu, någon knyter sin näve i raseri, någon känner en stor klump i sitt bröst.

Själv lyssnar jag på min egen julmusik: Janne Schaffer som spelar Norrland.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Ty78ZNtXPUA]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »