Allehanda

Nytt namn

Så har jag då klämt fram ett delvis nytt namn på bloggen efter visst funderande: PJ:s byffé – från by till fe.

Byffé enligt Wikipedia: Buffé (ibland stavat byffé) är en form av servering där de ätande själva förser sig med mat från ett separat uppdukat bord. –  Med andra ord ett slags smörgåsbord.

By torde det flesta veta vad det är även om det förekommer olika betydelser. Jag avser i första hand en samling hus på landsbygden som tillsammans bildar någon slags enhet och samhörighet. Jag bor i en by, vad passar bättre? Men även vindby kan tänkas. Ibland när det blåser och vindbyarna dansar bland trädtopparna i skogen går tanken lätt från by till fe.

Fe! Allvetande Wikipedia ger följande förklaring: Fe (ytterst av medeltidslatinets fata, ’ödesgudinna’) är ett särskilt i romanska folksagor förekommande övernaturligt kvinnligt väsen.

Tanken med namnet är att bloggen är en byffé där läsaren själv väljer vad som läses: senaste inlägg, val enligt kategori, datum eller slumpen. Till höger kan väljas kategori eller datum. Längst ned i kolumnen till höger finns förslag på 5 slumpmässiga inlägg. Man kan också klicka på rubriken för att välja andra slumpmässiga inlägg.

Byn representerar det lokala, det jordnära, det praktiska, skit under naglarna, vedhuggning, naturen, hembygden, livet på landet, det manliga, vardagen.

Fen står för det internationella, konst och kultur, musik, filosofiska tankar, det mystiska och mytiska, det kvinnliga, minnen, drömmar, magiska stunder, ödet, resor. Resor kan man göra många, inte bara med flyg, båt och bil utan även i drömmen och med längtan.

Allt detta och det som finns däremellan. Det kanske inte drar så många läsare när det inte är en specialiserad blogg men samtidigt ger det en stor frihet att skriva vad som faller mig in och det är just så som jag skriver. Ibland vet jag vad jag skall skriva om, ibland svävar ord och tankar ut i helt andra spår medan jag skriver.

Ordet byffé består av både by och fe, ja, det har ni själva säkert redan observerat. Hellre byfe än byfåne men mest är jag bybo.

 

 

6 kommentarer

 • MrsUniversum

  Det är bara att önska god fortsättning! Nu med nytt namn. Tur att PJ finns kvar så man vet att man hamnat rätt 🙂 Men hamnar en norrman eller norska på din blogg kan hen kanske få för sig att det handlar om livet i en by=stad. Snart nog upptäcker denne dock att så inte är fallet. Lycka till med byffé-skrivandet!

  • PJN

   Tackar, tackar!
   Även danskar använder by men de kommer som sagt säkert rätt snart underfund med vad som menas. Hoppas bara att ordet byffé inte skapar förväntningar om att det är en matblogg. Det är lite för sparsamt med recept här för det.

 • kicki

  Jag hittar ingen boll uppe till vänster: ”Uppe till vänster finns en liten boll med bloggens namn, klicka där och välj ”slumpvalt inlägg”.” Måste ha blivit blind, behöver hjälp.

  • PJN

   Ah, det verkar som om man måste vara inloggad på WordPress för att kunna se denna boll. Jag kan ev. fixa en liknande funktion på annat sätt men det kräver lite mekande i kulissen. Synd att den inte syns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *