Allehanda

Fin mix

På fredagskväll när jag körde från Jokkmokk till Boden kom jag att lyssna på Finnmix från P4 Norrbotten. Programmet påminner mycket om Tongåvan och Firarsvängen som vi väl känner till här i republiken.

Ett firarprogram där folk ringer in eller mailar hälsningar och önskningar.

Skillnaden är att i Finnmix är språket blandat, finska, meänkieli och svenska. Musiken har också mycket mera finska låtar jämfört med våra firarprogram. I Österbotten hör man sällan eller aldrig finska låtar i svensk radio. Annars är musikvalet lyssnarna står för ganska likt, svensk- respektive finsktoppen och smörlåtar.

Dock hörde jag inte landsplågan ”Du vet väl att du är värdefull” som spelas till lust och leda i republiken. Det var jag tacksam för! – Blir jag mera värdefull än vad jag  redan är finns det risk för hyperinflation.

Det som jag istället bl.a. fick lyssna på var en låt med Christer Sjögren och Kari Tapio. Christer sjöng ”Tio tusen röda rosor” medan Tapi sjöng ”Tre röda rosor” i samma sång  och på varsitt språk. En sådan inspelning visste jag inte att det fanns.

Det som gör Finnmix intressant är språkbruket och att det finns mera tid för folk att berätta. Riktigt roligt och intressant lät det som. Jag förstod inte allt men ändå ganska mycket för språket var som sagt blandat.

Ibland pratade de bara svenska, ibland bara finska. Eller så svängde de om mitt i en mening/samtal och fortsatte på det andra språket. Ibland gick samtalet på finska men sifforna var på svenska. Eller vissa ord som var svenska mitt i allt finska. Ibland pratade den ena på finska och den andra på svenska.

Det var ju fredagskväll och folk var på gott humör och ville gärna berätta mera än bara själva hälsningen. Jag kunde riktigt föreställa mig folk där i insnöade stugor som berättade om både det ena med det tredje. De norrbottniska, svenska dialekterna är lite kärva och klart påverkade av finskan. Genom programmet kom jag lite närmare de som bor i denna nu frusna landsdel.

Roligt var också att höra alla märkliga ortsnamn som norra Sverige vimlar av. Kompelusvaara, Markitta, Skaulo, Kangos, Saittarova, Junosuando, Soppero, Vittangi. Jag plockade några namn från kartan. Även släktnamnen var ofta speciella. I fredags var det en släkt Björnfot som nämndes ofta. Flygare, Kroka, Pärttu, Melkko, Sunna, Groot, bara för att nämna några andra.

Där satt jag i godan ro och lyssnade på Finnmix när renen plötsligt bara fanns där som en blixt från klar himmel. Nå, det har vi tröskat redan.

Kommer jag ihåg skall jag kommande fredag lyssna på programmet. Eller förresten det kan jag inte, för då skall jag ut på lite kulturella begivenheter. Men det går bra att i efterhand lyssna via Internet. Kanske ett sätt för mig att lära mig lite mera finska?

Jag lyssnar annars mycket mera på radio än ser på TV. Förutom Radio Vega står ofta något av P4:s regionala program på men också P4 Plus eller P2 Världen. Och säkert något av alla specialprogram som finns. ”Språket” är ett favoritprogam.

Vilken är er favoritradiokanal? Brukar ni lyssna på radio via Internet, någon av alla dessa otaliga stationer ute i världen? Radio Garden är ett utmärkt sätt att nå ut till dessa, ofta avlägsna stationer. Ett speciellt gränssnitt.


Finnmix

P4 Plus 

P2 Världen

Radio Garden

Några marknadsbilder till. Här ryker det för kung och fosterland

Och här har vi korvarna som jag inte fick med mig hem. I alla fall några av dem var det tänkt.

Trion ”Norr om Stockholm”, som vi lugnt kan säga att det var.

Ett smakprov på vad som visades på modevisningen.

Men visst måste vi ha med en ren till. Ser snäll ut.

Så var det hej då till Jokkmokk vintermarknad för denna gång. En stund senare satt jag i bilen och lyssnade på Finnmix.

 

 

6 kommentarer

 • Wesber

  För mig är det Radio Dalarna som gäller, den står alltid inrattad både här hemma och i bilen. Lars Svan vill jag inte missa, han är TOPPEN.

 • Erik Forsling

  Jag är en SR P1-nörd, men ibland börjar jag tröttna ur rejält. Den senaste tiden har jag ofta kört någon av min yngre brors bilar – han har många – och där är ofta Vinyl FM, eller vad den nu heter, inrattad – acceptabel beroende på vilket humör jag är. P2 då och då, där finns ju ”Klingan”, ”Elektroniskt” och ”Kalejdoskop”. P3 njuter jag av ibland på nätterna, helst då på helgerna, när det är önskenatt, lyssnarkontakt och allt – men det beror oftast på vilka programledarna är.

  Nu är jag dock i min faders hus, där jag är född, och som numera är ett dödsbo. Jag har personligen ingen TV, men här finns en helt laglig TV-mottagare. I kväll har jag bespetsat mig på ett par utsändningar på TV 2.

  Alldeles strax (18:45) ”Har du sett min Lillebror, en brasiliansk kortfilm i uteliggarmiljö.
  Kl. 19:00 Frågesporten ”Vem vet mest” och så kvällens höjdpunkt i min värld – kanske i din också!?

  22:20 ”Traitors”, om en kvinna, Malika, i ett ungt marokanskt punkband. Har inte sett den, men nu längtar jag efter att få göra det. Tror det kan vara en tung film att bära med sig – det är slikt man bör skåda.

  • PJ

   Ja, det kunde jag nästan gissa och vad är bättre än det. SR må vara bespottad i vissa kretsar men maken till mångsidiga program får man leta efter. Ingen reklam som stör och musiken är verkligen bra. Många av de kommersiella kanalerna kör samma stil dygnet runt och många gånger är snacket mest bara, …snack. Tacka vet jag SR och lokalradion!
   Traitors vet jag inte om jag orkar med men den brasilianska kortfilmen verkar intressant.

   Annars är ett favoritprogam från danska TV:n ”Gintberg på kanten”. Går också att se utanför Danmark. I morse såg jag faktiskt ett av avsnitten.
   https://www.dr.dk/tv/se/gintberg-pa-kanten-2015/gintberg-pa-kanten-specials-2/gintberg-pa-kanten-dr

 • Erik Forsling

  ”Traitors” var inte tokig alls, och trots alla sociala problem som ska kombineras med en cool attityd, och brutala typer, så var det en riktig marockansk feel-goodfilm. Malika är en slipad filur, en fixare, en överlevare – med hjärta. Spoilervarning: den slutar lyckligt. Och fotot är vackert.

  Såg att filmen också finns på SVT-Play.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »