Funderingar

Dopet och annat i ropet

Jag var med om dopet för ett par dagar sedan. Dopet av Wasalines nya färja mellan Vasa och Umeå, Aurora Botnia. Alltså inte på plats vid kajen i Vasklot men via direktsändning av YLE. Det gick också bra, man har blivit van vid streaming under pandemin när så mycket ställts in och i stället ibland i nedbantad form erbjudits deltagande via direktsändningar där man i vissa fall också interaktivt kunnat delta på ett eller annat sätt. Men håll med om det, inte är det ändå som att själv vara på plats och inandas atmosfären och stämningen. Se människor och veta att vi har något gemensamt.

Jag tycker att den senaste tiden har dessa streamingtillfällen blivit färre. Kanske olika aktörer väntar på att den riktiga publiken skall infinna sig senare i höst när vaccineringsgraden blivit större. I början, för ett år sedan, betalade jag ibland en slant för att vara med, för att stödja artister och evenemang. Det har blivit sämre med det. Delvis beroende på att jag inte hittat tillräckligt intressanta evenemang men kanske också för att jag lite grann tröttnat på streaming.

Ett annat fartygdop jag också bevittnat var dopet av Frans Suell i Malmö, våren 1992. Då var det Birgit Nilsson som svingade flaskan mot skrovet. Fint skulle det vara! I onsdags var det frun till Vasa stadsdirektör, Marjo-Riitta Häyry, som krossade flaskan mot sidan av Aurora Botnia. Tur att det inte går så till enligt den kyrkliga ceremonin när ett människobarn skall döpas. Men vått skall det vara. Själv fick jag bara en anteckning i registret.

Den gamla färjan Wasa Express, som snart kommer att lämna Kvarken, har sålts till United Marine Egypt Shipping (UME Shipping) med trafik mellan Safaga i Egypten och Duba i Saudiarabien. Fint att Wasa Express kommer att få behålla sitt namn där nere. Där behöver hon inte nöta sina sidor och för mot is och vassa kanter. Sista turen jag gjorde med WE var 24 juli denna sommar.

Något annat som är i ropet denna höst i Österbotten är patientdatasystemet som skall förnyas och då har man slagit ihop sina påsar med tre andra sjukvårdsdistrikt. Hela 106 miljoner europenningar kostar paketet för Vasa sjukvårdsdistrikt plus 5,5 miljoner per år i tio års tid för underhållet. Det är inga småsummor det handlar om. Därtill har en grupp läkare klagat och vill att det nuvarande datasystemet skall uppgraderas i stället för nu föreslagna Aster från Cerner i USA. De anser att Aster är halvfärdigt och en risk. Det nya systemet gör det inte heller enklare att kommunicera med andra system i landet.

Aster skall ersätta 37 av 354 datasystem inom välfärdsområdet. Kvar blir 317. Trehundrasjutton olika system! Gör de inget annat än knappar på datorer? Inte konstigt att sjukvårdspersonal klagar på att de har för lite tid för patienter. I Vasabladet berättar idag en läkare på cancerkliniken i Vasa att varje dag skriver han in 14 olika lösenord för att kunna sköta sitt jobb.

Jag tror helt säkert att datorer underlättar arbetet inom sjukvården och är nödvändiga men ändå, över 300 olika system och detta bara inom en del av Finland. Det verkar inte klokt.

Ytterst märkligt att landets högsta ledning och riksdag genom åren inte tänkt på att skapa ett gemensamt patientdatasystem för hela landet! Har de suttit och sovit? Kunskapen borde ju finnas i landet och en utmärkt exportprodukt. Det är ju sådant som skapar arbetstillfällen och inkomster. Visserligen ett stort projekt men tekniken finns helt säkert och när man väl skapat grunden går det att skala upp till hela landet. Och det viktigaste, det är användaren man måste utgå från, inte byråkrater och datanördar.

Där fick ni en färdig åsikt, helt gratis!

 

Wasa Express

Vi tar väl och tittar på några bilder från Wasa Express under gångna år innan vi tar farväl.  Närmare 400 bilder av WE har jag i mitt arkiv, huhu…
Borde vara Fredrik Furu som sjöng i baren under en kryssning februari 2019

Wasa Express

Samma år men på hösten. Ute kunde det vara beckmörkt, kallt och blåsigt men…

Wasa Express

… men inne ljust och tryggt. Till vänster info-disken.

Wasa Express

Detta är från 4 januari 2013, den första turen över till Holmsund med ”nya” Wasa Express. Kanske en slags jungfrutur också den gången. Ser jag inte helt fel borde det vara Catarina Fant som höjer en skål. Det var tider det med nystart för färjetrafiken över Kvarken. Under alla år har WE tuffat på, fram och tillbaka över pölen, i ur och skur och gjort trogen tjänst. Tack!

Nu randas nya tider och ny drottning på Kvarken, Aurora Botnia.


Jungfruturen – Blogginlägg från 4 januari 2013 när jag var med på ”jungfruturen”. Inte minns jag att jag blev intervjuad av en reporter från Vasabladet men så skedde tydligen. Tänk vad bra att kunna läsa om denna resa på bloggen så här länge efteråt. Utan bloggen har mycket fallit i glömskans hav.

Wasaline – hemsida

6 kommentarer

 • annepauline

  Mycket intressant inlägg.
  Jag ska på ett barndop i september och kommer förmodligen att tänka på ditt inlägg då och att prästen ska slå en flaska i huvudet på barnet, haha.
  Åh, jag bara ryser när jag ser din bild på båtdäcket i mörkret. Jag vet precis hur det kändes att gå ut på däck i mörker, blåst och förskräcklig kyla. Man stack rätt snabbt in i värmen igen.
  Jasså, det var värst hur man har det i Finland med patientdatasystem. Jag trodde det var skrivet utifrån hur det är i kungadömet. Folktandvården köpte för ett antal år sedan ett svindyrt datasystem, efter typ ett halvår gick företaget de köpt systemet ifrån i konkurs och all support upphörde förstås. Det var verkligen kaos en lång tid. Jag fick tre olika kallelser till tandhygienisten på en vecka…
  Här klagar polisen på att de måste sitta och skriva oändliga rapporter i ett oändligt antal datasystem. Inte konstigt de kriminella härjar fritt i lugn och ro medan polisen sitter på stationerna och knappar in rapporter. Ur led är tiden. Vad landets högsta ledning och regering pysslar med kan man verkligen undra. Jag trodde det var bättre i republiken än i kungadömet men det är kanske alldeles likadant på båda ställena.

  • Per

   Du får fnissa i armhålan, det har ju varit populärt senaste 1½ året. Ja, eller var det hosta?

   Sjön kan vara grym när den sätter den sidan till. Mörkt, kallt och vått. Bara att tänka på vad som hände när Estonia sjönk. Som sagt, skönare då att kunna ta lite frisk luft en kort stund för att sedan åter njuta av värmen.

   Jo, det verkar vara en djungel av system och program. Detta system som nu planeras för finns inte utan man köper liksom grisen i säcken. Men jag anser att det är riksdag och regeringar, nuvarande och tidigare, som bär ansvaret för att inte ha skapat enhetliga, kompatibla system som kommunicerar på sekunden över hela landet. Tekniken finns, viljan och vakenhet saknas.
   Jo, polisen är ett annat exempel på mycket knapptryckande och byråkrati. Här klagar polisen på att den inte får tillräckliga resurser i kommande budget. Sällan man ser en polisbil eller -motorcykel på våra sidovägar. Och nu går det forna vägverket (Destia) som bolagiserades för ett antal år sedan till utländska investerare i Frankrike.

 • Wesber

  Roligt att läsa blogginlägget från 2013, ser att jag har kommenterat redan då. Nya färjan ser fin ut nu gäller det att ha passet i skick om man tänker ta sig över till Finland som svensk medborgare annars blir det ingen avstigning utan man får snällt stanna på båten och styra kosan hemåt igen. Hörde att det varit flera stycken som blivit avvisade som inte hade passet med sig. Det är nog rätt och riktigt tänkt ändå men tänker inte varken Finland eller Sverige på alla som reser utomlands och drar med sig deltaviruset tillbaka. Jag och syrran ska i alla fall ta en bussresa till Ullared i slutet på oktober, jag är sååååå trött på detta virus så jag orkar inte bry mig snart. En skön helg till dig och alla andra HA DET.

  • Per

   Jo, du var tidigt ute, veteran på bloggen.
   Tja, passet eller annat giltigt id går också men passet är väl starkast. Eller menar du det så kallade coronapasset, intyget över vaccinering eller test? Jo, det måste man ha för att det skall gå smidigt. Annars hamnar du på test i hamnen och ytterligare ett test tidigast 72 timmar senare. Men in kommer du.
   Deltaviruset finns nog redan här och är det dominerande.
   Då har du något att se fram emot i höstmörkret, bussresan till Ullared.
   Tack det samma!

 • annepauline

  Idag bär det väl iväg på jungfruturen med Aurora Botnia. Spännande! Hoppas det är hyfsat bra väder. Sedan ser vi fram emot en massa fina bilder från färden. Trevlig resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »