Allehanda

Ägg och bacon + lite Runeberg

Först på dagen var jag på födelsedagskalas. Redan klockan 10 på förmiddagen. En märklig tidpunkt kan tyckas men det hade sin praktiska förklaring. Som förplägnad bjöds smörgåsar, sill, ägg och bacon. Inte alls dumt och lite annorlunda som födelsedagskalas. En riktig frukost med andra ord. Tårta kom också småningom på bordet och smakade mums.

Det var grannens fru som fyllde jämna tiotal år och äldsta gossen i familjen som fyllde 5 år på samma dag. Två flugor på smällen, kan man säga. Far i huset skötte stekpannan och fyllde på faten varefter släkten troppade in och sökte sig till det stående bordet.

Tuppen gol i det lilla hönshuset och hans harem levererade ägg till festen. På tunet sprang hunden skällande fram tillbaka medan den nyblivna femåringen provade sin sparkoped och den yngre brodern utforskade omgivningen allt längre bort innan farmor med bestämda steg hämta hem upptäcktsresanden. Yngsta deltagande var Julia som var en riktig solstråle.

Som efterrätt besökte jag Botniamässan. Här såldes och presenterades både det ena och det andra, mest det andra. Det mesta har man sett innan. Men några böcker i klassen hembygd inhandlades. Även Juha Ruusuvuoris bok ”Upptäcktsresande bland kustsvenskar” fanns med i plastpåsen när jag lämnade hallen efter 2 timmars kringströvande bland stånd och monter.

I boken om oss svenskösterbottningar som Juha Ruusuvuori skrivit fanns en notis a lá Johan Ludvig Runeberg som fick mig att höja på ögonbrynen. ”Att en hustru jakar och medger hvad mannen säger, det är en obetydlighet, men hon skall tycka som han. Säger han att den gula väggen är svart, så vill det säga intet, om hon blott medger, att det är så, utan hon skall sjelf tycka att den verkligen är svart” – Jag är nog benägen att hålla med författaren som kallar nationalskalden för ”chauvinistsvin”.

Runeberg fick sig en ordentlig törn i mitt sinne. Förhoppningsvis har inte Zacharias Topelius inte samma syn på kvinnan.

Julia
Något jag hämtade hem från Östgerbottens Stormässa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »