Allehanda

Tiden går och vi med den

Vintern har kommit och med den snön. Inte mycket men tillräckligt för att jag idag skulle plockade fram snöbjörnen, eller skuttan, som vi säger på dialekt. Första omgången med snöröjningen på gårdstunet är avklarad för denna säsong. Få se om det kommer mycket eller litet snö denna vinter? Ifjol var det visst ganska mycket snö att svettas över.

Bettan har fått vinterdäcken påspända och ett par långkalsonger är inköpta till mig själv. Eldning i vedspisen i stort sett varje kväll och det blir mörkare och mörkare för vare dag. Men vad gör det, tiden går så fort. Någon vecka till så är det december med adventskalender, julfester, Lucia och hela köret. Om någon Lucia vill ställ upp, vill säga. Julen brukar gå fort över och efter lite granbarr, skinka och tomtebloss är det nyår och smällare. Och sedan är de nytt år och vi går mot ljusare tider!

Jag brukar göra en egen kalender i Excel. En flik för varje år. Där antecknar jag smått som stort som händer under året. Bara ett eller några få ord nyckelord vilket gör det lätt att söka per år (en flik) eller alla år (hela boken) efter en speciell händelse. T.ex. när besökte jag gamla moster på hemmet? Eller när såg jag Katarina Barruk på egen konsert? Jo, det var 5 september 2015. Det tog några sekunder att få fram.

Det fina är att jag redan nu kan pricka in årets händelser vart efter de drösar in. Jokkmokks marknad, Umefolk, Kaustbyfestivalen, Urkult är redan på plats. Och idag hittade jag ett mail i skräpkorgen där det fanns inbjudan till Burträsksvängen i juli. Helt nytt folkmusikevenemang för mig i just Burträsk, Västerbotten. Vi får se om det blir så eller om det krockar med annat. I juli brukar det vara full rulle. Men planeringen är i full gång. – När är byadagen? Inte helt klart ännu.

Jag brukar också i lägga in födelsedagar som skall firas, oftast jämna tiotal år. Det gör att jag sällan missar en födelsedag eftersom jag går genom hela förteckningen i slutet av föregående år och prickar in dem i kalendern i god tid.

Excel består av små rutor (celler) vilket gör att man får en ganska bra överblick av året om man inte skriver alltför mycket i rutorna och har lite space mellan händelserna. Har man mera på hjärtat kan man lägga in en anteckning till rutan och där kan man fast skriva en liten novell, om man så vill. Utan att det syns förrän man för musen över aktuell ruta. Eller göra en länk till en hemsida. Bra va?

Det fina med en Excel-kalender är att man kan ha många år samlade på ett ställe utan att det blir rörigt. Säkert finns det också andra kalendrar som är bra, pappers eller digitala men denna är min egen och gjord som jag vill ha den med de färger och den design som jag gillar. T.ex. så har jag gul ruta för kommande händelse, det syns bra, och har jag verkligen varit med om händelsen så skiftar jag färg till grönt och då vet jag att det har hänt. Plus en massa annat ditten eller datten.

Jag borde börja tillverka och sälja till de som har Excel i sin dator och inte själva orkar göra en egen kalender. Den är så braaa! ?
Vilken kalender brukar du ha? En väggkalender, en liten almanacka, en köpt digital kalender eller Outlooks kalender, kalendern i Mobilen? Bara ett enkelt häfte? Struntar i allt vad kalender heter? – Jo, morgon har jag gul ruta i kalendern. Få se vad det är?


Se där står friherren själv efter slutfört värv i snösvängen i dag. Nej, det är inte min  båt!

Pallvis med julgodis  körs fram och folk handlar minsann. Detta är bara en del av godisutbudet i köpladan i provinshuvudstaden. Tomtarna tittar fram här och var. Julen närmar sig, tiden går!


Burträsksvängen

7 kommentarer

 • annepauline

  Det kom lite snö här också men den har redan smält bort. Det är +7 grader idag.
  Tänk att Excel har jag aldrig lyckats begripa mig på. Så himla synd, när jag ser hur andra som kan har gjort så verkar det så överskådligt och ”behändigt”. När jag sedan försöker själv blir det ingenting. Celler med innehåll flyttar sig hit och dit helt på egen hand ( ? ) och blir nånting helt annat än jag har tänkt mig. Oftast blir det bara lite krumelurer i rutorna och hur jag än försöker ändra så går det inte. Jag förstår ju att det är någon inställning som ska till men jag ger alltid upp innan jag lyckats få det som jag vill.
  Julskyltningen är minsann i full gång här också. Affärerna bullar upp. Men nu verkar det som om folk handlar allt via nätet så affärerna står ödsligt tomma. Så småningom börjar väl folk gnälla på att affärerna slår igen men då har de ju själva gjort så att det blivit så.

  • Per

   Nu måste jag prova för tredje gången att svara på kommentarer. Igår fungerade det inte alls av någon anledning.

   Excel och Word är kanske de program som jag använder mest. Det mesta självlärt om dessa program.
   Jag tror, precis som när man lär språk, så har inlärningen av dataprogram, eller appar som de kallas nuförtiden, mycket att göra med hur mycket man behöver programmen. Behöver man något tillräckligt mycket så lär man sig det. Bra eller ganska bra.
   För enkla saker i Excel behövs inga speciella inställningar men vill man t.ex. göra en räkneoperation så bör man veta hur man kopplar ihop cellerna för att få ett resultat. Excel är egentligen ett kalkylprogram men man kan göra så mycket mera med programmet.

   Jo, jo, det gäller att skylta i tid så inte konkurrenten hinner före. Fast julhandeln blir inte rik på mig i alla fall.

 • Dalkulla

  Nog far dagarna förbi en efter en. Tänk om det fanns en knapp
  att trycka på så tiden fick sansar sig lite. Hur stressigt måste det
  inte var för tiden att jäkta omkring på det viset. Nu får den faktiskt
  lugna ner sig lite.

  Har aldrig hört talas om Excel men, jag har överlevt ändå. 🙂
  Finns mycket på internet som gått min näsa förbi.

  Snö har vi fått, den första kom i fredags, då snöade det reellt.
  När jag kikar framåt på väderkartan ska det komma regn, blir inte
  bra det med -gr. Tänker mest på trafiken då många kör som det vore
  torra sommarvägar. Har aldrig begripit mig på tankesättet när vintern
  kommer och en del beter sig som de gör bland andra trafikanter, med
  bil eller gående. Fram på vilka villkor som helst är väl deras melodi.

  • Per

   Ja, tänka om den knappen fanns. Då skulle jag göra en paus varje morgon mellan 7 och 8. Låta morgonen vara lite längre än den är nu. Alltså inte ligga och sova utan småpyssla lite, kolla på nätet, läsa tidningar och sånt. Kanske ta en extra kopp te.

   Varmare väder utlovas och därmed halka innan snön och påfrysningarna försvinner. Det gäller att anpassa hastigheten och framför allt att hålla avstånden. Tur att jag har bra vinterdäck och inte behöver köra så mycket i mörkret.

   • Erika

    Ser att jag fått med ett annat alias. Men det blev väl inte så
    stor skada. 🙂 Är man på andra sidor kommer oftast andra
    alias upp av bara farten.

  • Per

   En vanlig papperskalender av ett eller annat slag är inte det sämsta. Man kan ju också göra små anteckningar i den om mans så vill. Den går ju också att spara om man vill blicka tillbaka i tiden som stöd för minnet. Många väggkalendrar har också fina månadsbilder som piggar upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »