Allehanda

Jag är glad – Musiken!

Ibland skäller jag på tekniken och Internet, när de gör bort sig, men ofta så är de till välsignelse. T.ex. fick jag via Facebook nys om programmet ”P2 Världen” från Sveriges Radio där det spelas världsmusik och där man dygnet runt kan lyssna på en ständig ström av fin, intressant musik. Musik som jag annars inte skulle ha kommit i kontakt med. Namnet ”P2 Världen” är kanske inte så där väldigt upplysande om att det är musik som döljer sig bakom benämningen. Jag skulle i första hand tro att det är något samhällsprogram med mycket prat och debatter men icke, här finns en skattkista med mycket bra musik från världens alla hörn. Rekommenderas å det varmaste! – Ok, gillar du bara dansbandsmusik eller hårdrock så är detta kanske inget för dig men ge musiken en chans!

Det finns också en Låtlista där man kan se vilken musik som spelats samt möjlighet att klicka sig vidare till både Spotify och Google för mera lyssnande och information. T.ex. enbart idag har jag lyssnat mycket på två för mig nya artister, nämligen: Dupain och Sofia Jannok. Sofia sjunger en hel del på samiska vilket är intressant med tanke på nästa helg. Inte för att hon uppträder i Umeå (synd) när invigningen av Europas Kulturhuvudstad 2014 går av stapeln, men ändå. Denna titel delas med Riga och där har de säkert också ett späckat program men för min del blir det Umeå som kommer att få besöka av mig personligen nästa helg. – Viktiga teman i Umeås profilering som Kulturhuvudstad är den samiska kulturen och de åtta årstider som samerna använder.

Först såg det inte ut att bli något för mig, alla hotell i Björkarnas stad var fullbokade. Man måste nämligen övernatta i staden för att kunna vara med om invigningen kl. 17 nästa lördag och alla aktiviteter som fortsätter på kvällen. Men så igår, när jag slösurfade, så hittade jag Hotell Björken vid universitetssjukhuset som hade lediga rum. Så där bara plötsligt. Inte mycket funderande där utan det blev bokning på direkten.

Visserligen ligger hotellet en bit från centrum men med buss tar det endast tio minuter och turerna är ganska täta. Därtill lär bussarna köra gratis denna helg, också uppsnappat på FB. En app laddades ned till min smartphone som informerar om tider och turer för bussarna. Finemang!

Invigningen kommer också att kunna ses live på Västerbottensnytts hemsida. Jag tror att det kommer att bli festligt!

Efter invigningen, som kommer att bli, enligt surr på nätet, något alldeles extra på älven med ljus- och eldshow, så kommer jag att uppleva Jean and the Mean Machine / Emilia Lajunen. Därefter är det fritt program, är det tänkt.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vAG1mSoP1x8]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *