Resor

Skepp Ohoj!

Idag fick vi en glad nyhet. Det nybildade rederiet här i Kvarken som skall ta över efter konkursboet har inköpt en begagnad färja som skall börja trafikera i januari. Visserligen är den inte ny, med 30 år på nacken, men den kan väl ändå inte vara sämre än burken som nu trafikerar Vasa-Umeå (Holmsund). Färjan har tidigare också varit i trafik i Kvarken, då under namnet Wasa Express, ett namn som den nu kommer att återta. Det är nog ett ekonomiskt äventyr men vilket är alternativet? Färjetrafik bör finnas över Kvarken och enda sättet är att satsa framåt.

Många klagar på att taxfree försvann vid EU-inträdet men jag har inget större behov att handla godis och alkohol på mina båtresor. Det är inget jag saknar även om biljettpriserna kunde hållas nere något.  Jag kommer nog att prova den nygamla färjan ganska fort och se om nysatsningen är värd sitt pris. Huvudsaken är att det är rimliga priser, vettiga tidtabeller, bussförbindelser till och från färjan samt förhoppningsvis aktiviteter ombord som kunde tänkas dra folk. Det gäller att vara kreativ och tänka nytt, både ombord och i land.

En annan nyhet som både är bra och dålig kom härom dagen. Bron över sundet kommer att repareras under fem veckors tid, det är ju bra. Det dåliga är att bron kommer att vara avstängd och det förorsakar mig en extra körning på över 50 km per dag för att ta mig fram och tillbaka till Saltgruvan. Och det på ibland ishalkiga vägar. Men vi får härda ut, det blir bättre och till jul skall vi väl åter få åka som vanligt över bron. Tur att vi i byn har en reservbro i bakfickan, annars hade vi blivit avstängda från fastlandet.

En sådant skepp blir det inte som kommer att segla över Kvarken. Fast det hade kanske varit trevligt. Tänk att en fin sommardag få äntra en större segelskuta och bara segla väg på en dag eller två. – Denna skönhet låg i hamnen i Barcelona i somras.

7 kommentarer

 • annepauline

  Jag åkte med Rg line för något år sedan från Vasa till Umeå. Hahaaa, båten verkade vara en gammal boskapsbåt från Ryssland. Killen som satt i kassan i den minimala cafeterian höll på och huttade hela vägen till Umeå så efter de 4 – 5 timmarna var han rejält berusad och pratade alla möjliga tokigheter med passagerarna. Resan var vråldyr, två personer och personbil gick på 1 500 kronor enkel resa. Nåja, det var en upplevelse i sig men nog hade jag hellre åkt med båten på din bild. Vilken skönhet!

  • PJ

   Jag har rest två gånger med RG1 och det var ingen höjdare. Priset var då humanare men det var nog bara en nödvändig transportsträcka. Med bättre utrymme för passagerarna så tror jag, trots att det är en gammal färja, att det blir mera lockande. Jag kommer iaf att göra en testtur i vinter, sedan får vi se vad betyget blir. Ordnas det inte buss från Holmsund till Umeå blir det tumme ned.

 • Christina

  Nu kanske jag tom kommer mig över till Umeå när nya färjan tas i bruk. Får bara hoppas på rimliga priser och någorlunda hyfsad tidtabell. 🙂

 • Viola_T

  Fram för fungerande färjetrafik som binder ihop oss!!! Ska den omtalade nya färjelinjen också trafikera Vasa-Holmsund?

  PJ, du får en post-it lapp av mej. Se vad som menas på min blogg.

 • PJ

  Holmsund ligger ca. 2 mil från Umeå centrum och kan kanske kallas Umeås hamn. Det är länge sedan fartyg från Vasa har gått ända in till centrum av Umeå. Kanske på 1950-talet eller så och då med betydligt mindre tonnage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *