Livet på landet

Nästan för varmt under pälsen

Jag har köpt en vifte! En kaminvifte på norska eller en kaminfläkt på svenska. Jag läser oftast instruktionerna innan jag startar nya manicker jag köper. Det brukar löna sig. Inte på alla tillgängliga språk men detta ord på norska råkade jag få ögonen på. Ovneventilator på danska som jag också kan förstå.

Det är en fläkt som man placerar ovan på spisen eller kaminen och som sedan startar och går av sig själv när den uppnått tillräcklig temperatur. Alltså inte med el eller med batterier utan den är en slags evighetsmaskin där tillräcklig värme finns. Den sprider sedan värmen i stugan på ett effektivt sätt. Faktiskt så effektiv att jag redan efter en timme får dra av mig tröjan.

Problemet är att jag inte hinner få murstocken tillräckligt varm innan det blir för varmt under pälsen på eldaren själv en bit bort. En varm, eller skall vi säga het murstock garanterar värme hela natten och en bit in på morgonen.

Så jag tar bort kaminfläkten efter en stund annars blir det för varmt i stugan. Kanske ett lite onödigt inköp men jag har funderat länge på en sådan och den var inte heller speciellt dyr på Biltema där jag köpte den. Kul att den faktiskt fungerar.

Kaminfläkten hade kommit till bättre nytta om jag hade haft en stuga med låg inomhustemperatur när jag startar eldningen men jag har min luftvärmepump som annars håller temperaturen på en acceptabel nivå.

Hur som haver, kaminfläkten fungerar bra som komplement och luftvärmepumpen är en de bästa investeringar jag gjort! Vanligtvis startar jag luftvärmepumpen på morgonen och kör den en bit in på kvällskvisten när jag tänder eld i spisen. Sedan eldar jag på under kvällen och behöver inte frysa på natten eller huttra på morgonen. Och ved växer in på knutarna så det bara knakar. Storstocken väntar på att bli kapad i bitar.

När gjorde du sist upp eld i en spis/kamin eller ute i det fria? Några speciella knep för att få det att brinna?

Titta, där snurrar den så fint! Och ljudlös är den.


Murstock 

4 kommentarer

 • Sister Jane d.y.

  Bra att fläkten fungerar och att du har varmt i stugan. Veden värmer många gånger och så har man nåt att göra. Vi eldar ett par gånger i veckan i öppna spisen och i bastun, varje dag i pannan för att hålla i gång golvvärmen, så vi behöver ingen fläkt. Häromdagen skulle jag elda i vedspisen i köket men då gick jag bet. Röken ville inte söka sig upp i skorstenen utan sipprade ut lite här och där så jag fick avsluta projektet för dena gång. Nå, vi har inte eldat i vedspisen på kanske 4 -5 år så det var ingen överraskning precis. Får ta nya tag och eventuellt kalla på en sotare före jag prövar igen. Det är annars lite småmysigt att elda i ”vedahellon”.

  • Per

   Har ni inte eldat på länge i spisen så är det inte alls ovanligt att det ryker in första gången. Ni måste elda med tidningspapper i rökkanalen upp. Hitta ett ställe på spisen där röken går upp och där eldar ni med flera tidningspapper en liten stund. Kanske plocka bort en av plattorna på spisen och där hitta rökkanalen.

 • annepauline

  Vifte! Dessa norrmän har en hel del väldigt fyndiga ord. Det är ju det en fläkt gör, viftar.
  Det är, som med så mycket annat, en ren konst att göra upp eld i en vedspis eller kakelugn. Det är åratal sen jag gjorde det och jag hade en hel del problem i början men då var jag inte mer än kanske sju år. Men mitt i allt tog det sej, både för mej och för elden. Nåja, lite undervisning fick jag av min mor. Man öppnar spjällen för annars blir stugan rökfylld. Inte kul, tar en halv dag att vädra ut. Öppnar sotluckan också, det ska bli drag. Sedan gillrar man tunna fina vedträn, gärna björk, fyller på med lite stickor här och där, det ska bli luftigt. Efter det petar man in lite björknäver här och där och tänder på. Lite hoptållat Vasablad kan man ta i brist på björknäver. Verkar elden lite tjurig att ta sig kan man ha vedluckan öppen ett par centimeter så blir det ännu bättre drag. Tjoho, efter en liten stund är det bara att mata på med rejälare vedträn. Principen är ungefär densamma i kakelugn. Sedan gäller det att ha koll så allt är utbrunnet innan man stänger spjällen. Stänger man för tidigt blir det inte trevlig lukt i kåken.
  Ja, det kan rentav bli farliga ämnen som tar sig in, då kanske man somnar in för gott den natten, haha!

  • Per

   Se där, du kan ju göra upp eld efter konstens alla regler! Precis så skall man göra. Du fick lära dig redan som barnsben och det är inte alla som kan det. Sedan gäller det också att skjuta spjället när man eldat färdigt för annars drar värmen snabbt ut till kråkorna. Som regel skall man inte skjuta spjället när man ser blåelden i glöden för då får man in giftiga ångor i stugan och man kan kola vippen i värsta fall. Lite glöd är inte farligt.

   Jag använder en finsk reklamtidning, Ykköset, som kommer en gång i veckan till att tända eld i spisen med. Perfekt för tändningen. Jag brukar med kniv göra spån från torr björkved som jag ”tållar” in i Ykköset som startpaket. Och näver är never fel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *