Allehanda

Gunhild, het och vild

Jag känner att jag skulle vilja skriva något ikväll men jag vet inte vad. Det är som om all inspiration har runnit av mig. Ändå vill jag skriva. Konstigt? Vi får se vart det bär av; eller som vi säger på dialekt ”bjäär åv”.

Ofta när jag sätter mig ned för att skriver ett inlägg kan jag ha innehållet klart för mig från början, det kan till och med vara angeläget, men någonstans får jag annat fokus och hux flux har jag skrivit om något helt annat. Andra gånger, som ikväll, börjar jag bara skriva. Det är som om skrivandet är en vindflöjel.

Helst skulle jag skriva dikter men det är jag för lat till. Poesi, ack så vacker det låter; eller ännu hellre lyrik. Tänk om man vore en poet eller lyriker, i vilken annan sfär befann man sig då? Som om man inte vore av denna världen.

Jag gillar Dan Anderssons dikter. Så bra, så jordnära, så nära människorna och så fyndiga.

Eller Ulla Maria Johanson från Stenungssund som varje dag skriver en vers på rim och gör en abstrakt målning i kvadratiskt format. Tänk er, Varje dag! Ofta med en underfundig knorr på sista raden som gör att jag börjar fnissa. På sin hemsida och på Facebook.

Jag har försökt någon gång och det kan lyckas men ofta kör jag fast redan på andra raden.

Jag gör ett försök, helt fritt ur nuet och utan minsta förberedelse. Klockan är nu 21.48

Kanske är jag dold poet
fast jag diktar som en get
Alltid kan jag något skriva
men det mesta hamnar i en driva
Bättre fånga vacker bild
som gör Gunhild het och vild

Klockan är nu 21.59. Elva minuter tog det att knåpa ihop denna vers.

Ha, ha, jag undrar vem denna Gunhild är? Ett sällsynt namn men vackert. Kanske rent av ett sällsynt vackert namn!

Jag vill minnas att handlare Johannes Betlehem som drev bybutiken från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet hade en fru som hette Gunhild. Betlehem som efternamn är också fint. I Oxangar har vi tre hus med bibliska namn: Saron, Jeriko och Betel. Två är bönehus, ett är det inte. Vilket skall bort?

Nej, nu får jag gå och lägga mig. Bättre än så blir det inte denna kväll. Först skall jag dock leta någon bild som kanske intresserar sköna Gunhild. Jodå, med det namnet är hon säkert skön!

Har du någon skald som du tycker skriver fina verser? Eller en dikt som du gillar extra mycket? – Psst, jag är svag för Tomten av Viktor Rydberg.

Inte vet jag om Gunhild gillar denna bild men så såg det ut i lördags i Umeå på eftermiddagen.  Huhuu, utsikt från tolfte däck! Centralen i ändan på Rådhusesplanaden.

Bättre då på fredagen. Glashalt i backen. Här hade Gunhild på kälke med god fart åkt ut på älven med ett rejält hopp vid älvstranden. Ingen som testade just då.


Kreativ varje dag – Ulla Maria Johanson
Ulla Maria Johanson – umj.art – Facebook

 

6 kommentarer

 • Gunilla

  Detdär känner jag så väl igen mej i… Ofta har jag klart för mej vad jag ska skriva om och hur – men tappar fokus under skrivandet o det blir till ngt annat, oftast betydligt mera än vad det var tänkt fr början. Ofta skulle jag vilja skriva om så mycket, men det blir inte av. Men mest skriver jag nog bara helt spontant direkt om vad jag känner just i skrivandets stund. Dikter brukar jag bara komma på då ngt sorgligt hänt, och tack o lov händer det inte så ofta….

  • Per

   Inspirationen kommer och går. Ibland kan jag vakna på natten och ha världens bästa inlägg klart, på morgonen är det värdelöst skräp. Om jag kommer ihåg det. För mig händer det samma, inlägget blir ofta betydligt längre än vad jag tänkt. Kort och koncentrerat är bäst men då gäller det att inte sväva ut i direkta sidospår eller brodera texten för mycket.

 • Annepauline

  Hahaa, om inte annat var det en väldigt rolig dikt du åstad kom. Gunhild het och vild!
  Jag har inte skrivit en enda dikt i hela mitt liv. Läst nån enstaka har jag väl gjort men inte är det många.
  Skrivit mycket har jag ju alltid gjort men när jag tänker på att jag ska skriva en dikt blir det absolut totalt helt blankt och tomt i skallen. Tommare än vanligt, hahaa!

  • Per

   Åtminstone mina dikter får gärna ha en rolig och oväntad poäng på slutet. T.ex. varifrån kom Gunhild? Gärna i slutraden något om inte alls har med övriga rader i dikten att göra.
   Du får doppa gåspennan i poesin bläckhorn och vad där blir av. Vem vet, kanske du också är en dold poet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »