Allehanda

Det närmar sig påsk

Folk är i allmänhet tidigt ute med julpynt både ute och inne. Butikerna är ännu tidigare, redan i oktober dyker de första julsakerna upp hos de mest försigkomna. Själv är jag återhållsam med juldekorationer. Helgen före julafton brukar jag sätta upp mina röda julstjärnor i fönstren på andra våningen och de får lysa fram till nyårsdagen, sedan är det slut med det. Invändigt är det inte heller mycket pynt och absolut ingen julgran. En sak som dock får komma fram och hamna på väggarna är julplanscher som visar fina vinterlandskap eller julfirandet i stugorna. Ofta finns det också hästar med på dessa väggtavlor eller vad jag skall kalla dem. Jag minns att jag som barn brukade studera de detaljrika bilderna långa stunder. Ett par sådan skall i alla fall upp och kanske någon ljusstake.

Om jag är senfärdig med juldekorationer så är jag desto tidigare med påskfirandet. Jag har nämligen redan börjat förbereda påsbrasan. En passlig hög med tallris är redan på plats. Det kom nämligen en långsam jätteinsekt kravlande längs med vägen genom byn och med sin långa arm knep den av grenar på de träd han kom åt. Snyggt såg det inte ur efter framfarten men sikten blev kanske lite bättre i vissa kurvor och så kommer inte snön att tynga ned de närmaste grenarna och ungbjörkarna.

Vid min stuga på andra sidan vägen lämnades två stora högar med ris efter att den tuggat av grenar med sitt bett. För att snygga upp efter marodören samlade jag ihop till en nätt hög som skall brännas till påsk. Hälften är redan på plats och nästa lördag samlar jag in det sista innan det blir täckning med plast.

På tal om snö; de lärde menar att det inte blir någon vinter förrän i mars. Hoppas att det mesta är borta på påsklördagen den 7 april för då blir det stor påskbrasa på backen.

Grannens hund gjorde inspektion av rishögen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »