Allehanda

En liten pudel

Jag får å det ödmjukaste göra en rättelse av ett tidigare inlägg som drog stora läsarskaror, nämligen Jungfruturen. Det visade sig idag att jag fallit i den massmediala fallgropen och uppkallat första turen över Kvarken i modern tid med nygamla Wasa Express för jungfrutur något som är helt fel. Den rätta benämningen är premiärtur, något som Gatukontoret upplyser om i den eminenta söndagsspalten ”Lugna gatan” i söndagens Vasabladet.

På tal om jungfrutur så sker en sådan idag när Viking Lines nya skepp M/S Viking Grace för första gången strävar iväg på havet med passagerare ombord. Vart jungfruturen går förtäljer inte storyn men må lycka och välgång följa henne på böljorna blå. En försvarlig bunke krigare från Saltgruvan kommer om ett par veckor att göra en kryssning med sagda fartyg till kungliga huvudstaden. Själv valde jag att stanna iland, jag har ju nyss varit på en premiärtur och det får räcka en stund på upplevelsekontot.

En annan rubrik som fångade mina ögon var ”Ny upptäckt är störst i universum”. Man har nu hittat en samling galaxer som är större än något annat här på jorden. Storleken skall vi inte orda om men avståndet kan kanske sättas i sitt sammanhang. Avståndet till denna galax är 1600 gånger längre bort än vår närmaste galax, Andromedagalaxen. För att få det lite mera hanterbart kan vi säga att Andromedagalaxen befinner sig på Byholmen (en stadsdel i byn) och den nya kolossalgalaxen befinner sig i, låt säga, Amsterdam.

Om det ger något hum om avståndet kan betvivlas men förhållandet ger ändå en liten uppfattning om hur enorma avstånd det handlar om. Få se om jag inte får rätt när jag i ett inlägg en gång i tiden spekulerade om att antalet stjärnor i universum är minst lika många som sandkornen på jorden?

2013-01-13 Jungfrupremiär
Eftersom Gatukontoret också ofta lånar från höger och vänster tar jag mig friheten att göra det möjlgt för en internationell publik att läsa om skillnaden på jungfrutur och premiärtur. Allt i folkbildningens tjänst.

4 kommentarer

 • kicki

  Nå, misstaget var inte stort och alla som läste visste ändå vad du menade. Jag reagerade inte ens på ordet, men nu när du påpekar det så står det ju klart.

  • PJ

   Nåja, det är ett litet fel som nu varder rättat till. Det är viktigt med sådant i sjösammanhang. 😉
   Men själva rubriken på inlägget ändrar jag inte, det som är skrivet, det är skrivet.

 • annepauline

  M/S Viking Grace verkar väldigt tjusig såsom alla nya fartyg gör. Det här fartyget ska ju vara så väldigt miljövänligt och tystgående eftersom det drivs med LNG gas. Det har talats om kris i färjetrafiken, rederierna går back. Ändå kommer nya allt större och större fartyg i trafik.

  • PJ

   Skillnaden mellan det vi får nöja oss med här uppe i Kvarken och de finaste färjorna i södern är enorm. Men inte klagar vi om vi jämför med vad vi hade innan. Allting är relativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.