Allehanda

Allt för en Svaneke

Vid besök i glasbutiken blev jag så full i skratt att jag nästan inte kunde behärska mig. I tankarna hade jag att köpa lite vitt vin och att kolla om det kommit in något nytt spännande öl i statens monopolbutik. Jag stod där och grunnade när en av butikens anställda dök upp och frågade om jag ville ha hjälp, en nog så aktningsvärd och uppskattad gest.

Jag kollade om något danskt öl från Bornholm fanns i hyllan, vilket det till min besvikelse inte fanns. Det var här som butikens hjälpreda satte in alla resurser. Namnet på bryggeriet hade jag glömt men Bornholm var ön där ölet tillverkades. Efter en snabb koll i datorn fick han fram att bryggeriets namn var Svaneke. Hur många flaskor som fanns i republiken fick han också fram, vilka de flesta verkade finnas i huvudstaden.

Entusiasmen att betjäna verkade det inte finns någon hejd på. Det var här som jag bubblade av skratt inombords. Killen brann för sitt yrke och värv. Hade han, med livet som insats, haft möjlighet att trolla fram ett parti mörkt Svaneke öl till mig hade han gjort det! Sådant uppskattas och jag väntade gärna en liten stund medan han rotade i datorn. Det är alltid roligt att stöta på människor som är speciella och öppna; frågvisa Hanna häromdagen och nu denna entusiast med kunnande i glasbutikens sortiment och kundbetjäning.

Jag är ingen stor öldrickare men speciellt sommartid är det kul att överraska nästgårdssvåger med en flaska öl av oförutsägbar sort när vi sitter i kvällssolen en lördagskväll och filosoferar. Ofta söker jag roliga och märkliga namn på ölen och med lite tur kan det bli en riktigt fin smakupplevelse, som t.ex. Svanekes öl som jag blev bekant med för ett par somrar sedan.

blommor
Gammal och ny. Blommorna avlöser varandra med rasande fart. Nyss var det maskrosornas tid, nu är det denna vackra blomma som lever upp.
solöga
Min gräsmatta har ett varierat sortiment av vilda blommor som dyker upp. Ofta sparar jag en fläck av gräsmattan en tid när de blommar och låter dem visa upp sig. Visst heter denna blomma solöga? Snart kommer det fina prästkragar på ett annat ställe.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »