Funderingar

Är 100 mycket eller litet?

I dessa coronatider förekommer mycket siffror, statistik, undersökningar, rapporter, åsikter och tyckande. Det kan vara riktigt svårt att orientera bland allt material och osäkerheten är stor. Folk gillar inte osäkerhet, de ville hellre ha en Pappa som pekar med hela armen och ger klara besked även om det bär käpprätt åt, ja ni vet vart. Vi har fått en corona-nationalism.

Källkritik är A och O, en fråga om rimlighet är nödvändig och vad kan man jämföra med. Inte minst det sista tycker jag är intressant. Är 100 mycket eller litet? Tja, det beror på vad man jämför med. 100 euro för en kopp kaffe är mycket dyrt; 100 euro för en vecka på Kanarieöarna jättebilligt.  Det gäller också att hålla äpplen och päron åtskilda.

Jag brukar ibland titta på Woldometers redovisning av det dagliga läget för covid-19-pandemin. Där finns siffror för hela välden och jag bedömer uppgifterna som trovärdiga.

Låt oss ta en jämförelse. Spanien som är ett av de värst drabbade länderna har för närvarande (7.5) närmare 26.000 döda i pandemin. Detta betyder 553 döda per miljon människor. Spanien har en befolkning på ca. 47 miljoner.

Låt oss överför dessa siffror proportionellt till Vörå kommun som har ca. 6.600 innevånare. Hur skulle läget vara hos oss om det förekom samma dödlighet som i Spanien vad gäller coronapandemin? Vi gör en enkel uträkning: 6.600×553/1 000.000 = 3,64. Alltså 3,6 döda i Vörå kommun.

Gör vi samma räkneoperation med siffror för Sverige (291 döda/milj) får vi 6.600×291/1 000.000 = 1,92, alltså knappt två döda i Vörå kommun. För varje person som drabbas blir det naturligtvis ett lidande och ett slut, för anhöriga sorg och saknad. Som vid alla annan död i allmänhet. Men är det mycket eller litet rent siffermässigt?

Siffrorna kommer att öka vartefter pandemin fortskrider men så är läget idag.

Vi gör en sista räkneoperation. Finland har idag 252 döda i corona och en befolkningen på ca. 5,5 miljoner. Med dessa siffror som bakgrund kan vi räkna ut följande: 5 500.000/252 = 21.825, det vill säga att i en folksamling på 21.825 personer har 1 person avlidit. Är det mycket eller litet? – Det är upp till var och en att svara på men så ser dessa sifferexerciser ut.

En annan jämförelse är att årligen avlider ca. 300.000 människor i vanlig säsongsinfluensa på global nivå och varje dag dör 15.000 människor i svält.

Detta är inte ett försök att förringa allvaret med pandemin men så ser dessa jämförelser ut när vi tar ett steg tillbaka. Och det bör vi göra med jämna mellanrum, ta ett steg tillbaka, inte bara när det gäller coronapandemin, utan i livet i allmänhet.


Worldometer – Corona virus.

300 000 personer dör globalt varje år av säsongsinfluensan – Sveriges radio, Studio ett

WHO-chefen: Paniken och rädslan värre än viruset – Omni. Om svältdöden

Vackra blommor i strandkanten, alltid något att glädjas åt även om en verkar ha fått ett virus på näsan.

2 kommentarer

 • annepauline

  Jösses, du är ju värsta statistiksnillet! Jag är urusel på statistiksiffror. Jag har läst din text flera gånger. Märkligt egentligen att just denna pandemi blivit så omskriven och hur den kan snudd på stoppa hela världsekonomin.
  Det pågår ju så mycket annat i världen, ebola, HIV och jag vet inte vad allt. Var tjugonde minut drabbas en person i Sverige av stroke, ganska ofta med omedelbar dödlig utgång. Jag läste precis att hysterin runt covid 19 är värre än själva sjukdomen. Jag blir lätt hysterisk själv mellan varven och är beredd att springa flera mil om jag hör någon hosta. Varje dödsfall är en stor sorg för ett antal närstående, varje dödsfall känns som ett för mycket även om den avlidna är över 90 år och multisjuk. Det är märkligt hur hela världen är försatt i pausläge. Ja, inte sjukvården då förstås. Det kommer att ta åratal innan ekonomin har stabiliserat sig och hur många går inte i konkurs?

  Jag som har gått och väntat på ett tredje världskrig. Så kom covid 19. Pest eller kolera? Ungefär samma klass.

  • Per

   Oj, tredje världskrig, det var att ta i. Visserligen är coronapandemin en svår pärs både nationellt och globalt men ett världskrig är ändå något annat. T.ex. tror jag att situationen för Finland var betydligt svårare under 1940-talet. Å andra sidan, situationen kan förändras snabbt på relativt kort tid. Vem vet vilka dårar till ledare i olika länder som dyker upp, speciellt efter Corona pandemin, och vilka förvecklingar som kan ske. Redan nu finns det ledare som kan ställa till det rejält. Ta bara vad som kan ske med utgångspunkt från Nordkorea. Vi har flera andra, ingen nämnd och ingen glömd. – Jag har levt så länge att jag tror att precis vad som helst kan ske.

   Problemet med coronaviruset är att det sprids snabbt, det finns inget verksamt botemedel typ vaccin och att kunskapen om dess egenskaper och beteende är ringa. Därför tar man det säkra för det osäkra och drämmer till med storsläggan. Risken finns då att verkningarna av medicinen med nedstängningar blir svårare än själva sjukdomen. Och ekonomin, den skall vi inte tala om, vi har inte ens sett början av de problemen. Det finns de som talar om ett förlorat årtionde.

   Nu verkar det i alla fall kommunikationerna mellan Sverige och Finland komma igång fr.o.m. den 14 maj. Informationen är dock luddig och politikerna verkar inte veta vilket ben de skall stå på. Å ena sidan vill de inte att folk skall börja resa, å andra sidan kan de inte heller hindra folk från att resa fritt men det vill de inte säga öppet. De hoppas att rekommendationer skall tolkas som lag och påbud. Formuleringarna är minst sagt snirklade och gränsmyndigheterna har gjort sin egen tolkning med regeringens goda minne.
   Det verkar nu som om de öppnar en gräns som inte varit stängd. Där kan vi känna oss lurade av tidernas största aprilskämt! Ha, ha…

   Vi skall dock inte vara alltför pessimistiska. Mänskligheten har klarat mycket stora svårigheter tidigare och nog kommer vi att göra det även denna gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.