Livet på landet

Får får fåna sig? Jaaa!

Det är jättelänge sedan jag sist lade upp en video på YouTube. Snart ett år sedan, bortsett från en video som är privat och som inte kan ses av allmänheten. En orsak är naturligtvis frånvaron av evenemang som jag brukar besöka på sommaren som till exempel Kaustbyfestivalen och Urkult.

Igår kväll lade jag upp första videon för 2020 och det blev en kort video av mina vänner fåren som gästar mitt boställe på sommaren. Den senaste tiden har de bräkt något förfärligt varje gång de fått syn på mig. Det hörs över hela backen och halva byn. Tidigare i sommar har de varit väldigt blyga och försiktiga, knappt så jag såg dem alls de första veckorna men nu är det annat ljud i skällan.

En orsak kan vara att det stundar för flytt till hemgården och därför har fårbonden satt in flyttstängsel till dem och lockar med lite extra godsaker för att vänja dem vid flyttattiraljerna och människor. Så varje gång de ser mig så tror de att nu vankas det namnam.

I detta nu har jag 97 offentliga videos på YouTube. Den som lockat flest tittare är en fårvideo från 2012. Den har fått närmare 20 000 visningar. Kan kanske tyckas mycket men så är det också på 8 år. Jämfört med stora Youtubers är det småpotatis om ens det.

Som jämförelse får vloggaren Jonna Jinton, som nu verkar helt ha gått över till Youtube, samma mängd visningar under första timmen för att inte tala om hennes mest sedda video om har över 23 miljoner visningar. Med detta borde hon kunna dra in tillräckligt med pengar på reklam för att leva gott på det. Men så är ju filmerna proffsigt gjorda och hon har en stor mängd prenumeranter, närmare 1,9 miljoner.

En annan videomakare som jag följer är Anthony Morganti som gör videos om fotografering och användning av diverse foto- och bildredigeringsprogram. Han berättade tidigare i sommar i en video att han tjänar 157 $ per dag med 0,25 miljoner prenumeranter. Tilläggas bör är att antalet prenumeranter och visningar inte enbart är avgörande utan det finns också andra viktiga parametrar som bestämmer inkomsten från YouTube. Rätt skött så kan en videokanal av hans storlek gå att leva på.  –  Just nu kan jag se att hans prenumeranter har ökat till 0,38 miljoner.

Själv har jag inga sådana ambitioner. Visst vore det kul att få en liten sidoinkomst till pensionen men att skapa tillräckligt intresse och visningar på Youtube är jättesvårt även om det inte är omöjligt. Då måste jag nog ladda upp fler än en video per år, ha, ha… och framför allt bör de vara intressanta och bra gjorda. Och 60 prenumeranter, hur långt kommer jag med det?

Får är kanske intressanta? Roliga är de i alla fall när de kommer springandes. Ibland verkar de rent ut sagt dumma och inte så lite fåniga, flockdjur som de är. Ett får hade tidigare i sommar problem med att det tappade bort flocken och då började det springa runt och bräka och söka. Ibland mitt i natten så att jag vaknade. – Får får fåna sig? Ja tack, jättemycket! Det kan ju bli en video.

En kul grej var jag nyligen med om. Jag visade i mobiltelefonen en video med dessa bräkande får för dem själva. Jösses vilket liv det blev, ha, ha… ett bräkande utan dess like och alla ville titta. Om de såg själva videon tvivlar jag på men de hörde ljudet och det gick de igång på. Jag borde faktiskt göra en video om det men ganska så svårt att får till det. De är ju inte alla gånger direkt samarbetsvilliga dessa fårskallar.

Nu tittar vi på min senaste fårvideo! Skruva upp ljudet… ha, ha!


THE NORDIC MORNING ROUTINE – ICE BATH – Jonna Jintons video. Hennes mest sedda. Över 23 miljoner visningar. Ja, vad gör man inte för konsten, brrr…

EXACTLY HOW MUCH MONEY I MAKE on YouTube – Not Clickbait! – Anthony Morgantis video om att tjäna pengar på Youtube. Titta gärna på han övriga videor om du är intresserad av fotografering och bildredigering!

6 kommentarer

 • Annepauline

  Otroligt vilka pengar folk kan tjäna på dessa videos. Jag ”orkar” aldrig kolla på YouTube för jag blir helt galen på all denna reklam men det är ju på reklamen som alla så kallade influencers tjänar pengar. Hm, även Jonna Jinton fastnade i reklamfällan. Haha, jag tycker gott du kan börja göra reklam för grisar och lenkkimakkara ungefär där går gränsen för den reklam som jag kan se på, andra verkar kunna kolla på vilken skitreklam som helst.
  Fårens sång är hur som helst helt underbar! Tänk att i en fårskock är det ofta ett par tre får som så att säga är tongivande. Du borde absolut försöka filma när de lyssnar på andra får, haha, det vore något att se men det är säkert inte lätt att få till.

  • Per

   Jo, de som är stora på Tuben, de tjänar klöver men de flesta gör det inte eller i alla fall väldigt blygsamt. Fast kul vore det att prova. Kanske jag tjänar en euro… ha, ha.
   Jag kan sakna Jonnas skrivna blogg men samtidigt förstår jag henne när hon förmodligen tjänar så mycket mera på tuben. Men det gäller även där att variera sig så att det inte blir för mycket naturromantik.

   Sällan jag kollar på Youtube-reklam. Det är ju ofta några sekunder i början och det kan jag stå ut med om själva videons innehåll är tillräckligt intressant.

   Helt säkert finns det en hierarki i fårskocken, de tongivande. Vi får se, kanske jag gör ett försök.

 • Wesber

  En gång vid Fjärdens kaffestuga stod det en hel klunga med får och lamm, först bräkte en riktigt grovt sen mitt i det så började ett mindre får bräka. Det var det lustigaste vi hört, en mörk stämma och en liten bebisröst och mitt i allt så la mamman sig i också med sin altröst. Så mycket har jag aldrig skrattat, sen på eftermiddagen spelade dom Kajs låt om Pensalabon som har en ålderskris och då vek jag mig av skratt. Den är bara bäst och videon till låten går inte av för hackor.

  • Per

   Jo, det kan låta mycket lustigt när fåren stämmer upp till sång. Tydligt, starkt och i olika stämmor. Själv har jag skrattat många gånger åt deras läten. Jag brukar också prata med dem; goda lyssnare är de minsann.
   KAJ har ett flertal fina låtar och denna som du syftar på är förmodligen ”Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo”.
   https://youtu.be/0UPv4Bh0bxk

   Jag undrar hur många rikssvenskar som förstår den titeln? Knappt så jag förstår den… ha, ha…

 • Wesber

  Det var ju inte fåren som spelade Kajs låt utan Radio Vega . Den där texten ovanför blev ju lite tokigt skriven. ( Får….g )

 • Sister Jane d.y.

  Wesber – jag funderade redan hur fåren kunde Kajs låt. Då jag läste vidare så förstod jag att du syftade på Kaj, för att göra en videosnutt klarar fåren inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »