Förr i världen,  Livet på landet

Mickelmäss

Mickelmäss, så kallas den helg som vi nyss avslutat. Salig mor hade den helgen som ett märke när vissa saker skulle vara gjorda inför vintern. Till exempel skulle gravarna vara vinterrustade med ljung eller annat pynt. Nu för tiden är det ofta så varmt ännu i början av oktober att man nästan glömmer bort det. Potatisen skulle vara i källaren och saft och sylt färdigt för vinterns behov.

Förr i världen var Mickelmäss den tidpunkt på året när tjänstefolk, pigor och drängar fick en vecka ledigt och då också kunde byta arbetsgivare. Kanske den tidens semester?

Jag läste någonstans att den vind som blåser på Mickelmäss är den vind som i huvudsak kommer att blåsa på vintern. Jag tyckte mig märka att vinden var frisk ostlig. Betyder det att vi får en ryssvinter med snö och kyla? – Ett annat tecken: ”Om lövet ej före Mikaeli vill falla blir vintern svår för alla”

Men idag, hur många är det som uppmärksammar Mickelmäss? Jag råkade se helgen i almanackan men inte firade jag desto mera eller gjorde något speciellt. Jo, höstmarknad fanns på torget i Vasa fredag och lördag men inte var det någon större ruljangs i samband med detta. Jag strövade runt lite men ganska snabbt blev jag klar.

Vi är redan nu flera dagar in i oktober och hösten har på allvar börjat märkas. Mörkret kommer allt tidigare på kvällen och löven håller på att blåsa bort. Någon frost har jag dock inte lagt märke till. Den digitala utomhusmätaren har inte ens varit i närheten av nollan. +3 C var det en natt strax efter stormen. Ifjol hade vi den första frosten sista veckan i september. Jag ser gärna några frostnätter så att älgflugorna får respass för denna höst. Så irriterande att få dem i nacken och håret.

Så gott folk, vi knallar på även denna höst. De närmsta veckorna har jag fullt upp med att ta hand om vindfällen runt om. Förhoppningsvis främjar det också konditionen.

Betyder Mickelmäss något för dig eller är det något du knappt hört talas om?

Höstmarknad på torget i Vasa. Det vanliga utbudet, inget att bli direkt upphetsad över. Där till vänster var det visst en gubbe som sålde vitlök. Bra, heja vitlöken!

Stånd med lingon samt lite andra bär och nyttigheter fanns det. Alltid något.

Jag råkade få syn på en av stadsbussarna i Vasa. Kollektivtrafiken i Vasa och Korsholm skall nu gå under ett namn och folk fick ge förlag vad de tyckte vore ett lämpligt namn. Sedan valde en grupp förståsigpåare tre namn bland förslagen varefter man fick rösta. Vet ni vad resultatet blev? Jo, Lifti! Ha, ha, jag säger då det! LIFTI. Kunde de verkligen inte hitta ett bättre namn på bussarna i Vasa? Varför inte namnet som syns på denna buss: Wasa Citybus? Enkelt, alla förstår vad det handlar om och eftersom man vill profilera sig internationellt i Vasa så vore detta namn det absolut bästa. –  Lifti, ha, ha, jag skall ta en tur med Lifti…. Lifti är försenad idag…. Tur att jag inte behöver använda Lifti!

Svamp fanns också till salu på höstmarknaden men kanske inte just denna sort. Svampokunnig som jag är har jag inte en aning vad de kallas. Säkert en farlig sort.

Löven falla men om det är tillräckligt för att bli en bra vinter vet jag ej. Med tanke på talesättet tidigare i inlägget.


Mickelmäss – hemsida för Institutet för språk och fornminnen

Att spå väder på Mickelmäss
Kreaturen tas hem från skog och fäbod
Friveckans många aktiviteter

6 kommentarer

 • Wesber

  Ja jag säger då det, Lifti vilket löjligt namn. Vem sjutton kommer på allt , Wasa citybus låter ju mycket mera internationellt. Lifti, betyder det lifta eller nåt annat. Mickelsmäss har jag totalt glömt bort och minns inte heller att mina föräldrar la så stor vikt vid det, långfredagen kommer jag däremot ihåg när man inte fick göra nånting, inte sticka eller virka ens. Här blir det sol idag men sen kommer regnet igen hela veckan lång. Tur att det blir sol för idag kommer syrran o hennes äkta hälft hit från Norberg men man får väl sitta inne och trycka för att slippa alla älgflugor. Huvaligen.

  • Per

   Ja, säg det, varifrån får de allt? Lifti, det låter på något konstigt sätt simpelt. Ungefär som en leksaksbuss, ha, ha…

   Ja, usch långfredagarna var också verkligt långa och tråkiga. Hela dagen var inhöljd i dysterhet. Desto trevligare var påskklördag med påskbrasa, i bästa fall chokladägg eller annat godis.
   Se där, då blev det riktigt släktträff. Hoppas att ni fick njuta av det fina vädret och inte behövde slåss med älgflugarina, de styggingarna.

 • annepauline

  Mickelmäss, det har jag ( också ) glömt. Förr talade folk om Mickelmäss men jag tänkte nog inte ens på vad det betydde, bara att det var en speciell tid på hösten. Nu är det väl nästan ingen, inga yngre i alla fall, som hört ordet Mickelmäss. – På torget i Vasa ser det lika bedrövligt folktomt ut som vanligt. Hehe, vem orkar göra rårörda lingon själv när det finns så bekvämt att köpa färdigrört i glasburk på Citymarket?
  Håller med om att Lifti är ett fullkomligt bedrövligt namn på stadsbussarna. Lifti? Om man liftar får man alltså åka gratis då? Jag undrar vilka de två andra namnen man fick rösta på var?

  • Per

   Vad bra att jag påminde om Mickelsmäss. De flesta verkar ha glömt bort denna helg även om den finns i almanackan. Däremot är Allhelgona, som kommer snart, mera känd. Kanske mest för nya tidens påfund, Halloween.

   Ja, torget i Vasa, det sorgebarnet. Det är helt enkelt för stort och borde byggas om. Jag har ju gett fina förslag men nehepp, inget som nått högsta ledningen. Nä, just det. Jag orkar inte heller med att sylta och safta även om jag anser att hemmagjord lingonsylt är bra mycket godare än köpes.

   De två andra namnen var inte mycket bättre: Blinkka och Vindi. Vet du vad som slog mig nyss, dessa tre namn måste fungera hur bra som helst på kossor. ”Lifti, Blinkka, Vindi, kom, kom. I båset väntar hö och en giva mjöl!” 🙂

 • annepauline

  Haha, det har du rätt i, Lifti, Blinkka och Vindi är perfekta konamn! Som benämning på stadsbussar passar inget av dem. ”Jag tar Blinkka ( Plinkka! ) till Brändö.” Ja, nu är ju inte Lifti bättre heller.

  Här är det ösregn och blåsigt och allmänt kyligt så nu far löven av träden med en väldans fart.

  • Per

   Här har det också varit regn från och till. Mellan skurarna har jag kärrat ved som jag sågat efter stora stormen. Så dagen har inte varit helt bortkastad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »