Allehanda

I väntan på Urkult

Det börjar röra på sig, de första artisterna är bokade och biljettförsäljningen är på gång. Jag tänker långt fram i tiden, fast ändå, tiden går otroligt fort, snart är Urkult festivalen här. Eller rättare sagt, där, där vid Nämforsen i Näsåker första helgen i augusti.

Jag har i Saltgruvan aviserat att vecka 31 är jag borta. Datum för de billigaste biljetterna har redan passerat men fram till 31 maj har jag på mig att köpa biljett innan priset åter höjs. 600 svenska riksdaler för tre dagars musik, fest, mygg och mingel tycker jag inte är orimligt. Folkmusik, världsmusik och eldnatten väntar de som möter upp i en mycket naturskön omgivning. Festivalen saluför sig som en av de vänligaste festivalerna i kungariket och är också lämplig för barn tillsammans med sina föräldrar.

Visst måste en musikälskande farbror våga sig dit trots att jag tidigare inte deltagit i någon festival. Det är troligen camping som gäller de tre dygnen och tältat har jag inte gjort sedan jag som yngling var med om en midsommarafton i Åminne på 70-talet. Det gick nog vildare till på den tiden skulle jag tro. I nuläget har jag inte någon eller några reskamrater men det kanske dyker upp någon som är intresserad av en annorlunda sommaraktivitet för jag tror att detta kommer att bli något utöver det vanliga. Visst är det roligare när man är ett litet gäng.

Nu ljög vittnet. Vid närmare eftertanke så gjorde jag en campingresa runt om i Norden på 80-talet men det är ändå länge sedan jag sist drog åter kedjan i ett tält.

Tillsvidare finns tre namn på artistlistan men de kommer att bli betydligt fler vad tiden lider. Dawda Jobarteh från Gambia spelar riktigt skön musik, duon Algot spelar medryckande fiol och gitarr och finska Värttinä är även de nya för mig trots att de kommer från republiken. För mig är det ett tillfälle att stifta bekantskap med ny musik som jag annars inte skulle ha lyssnat på. Synd bara att jag ifjol missade Laleh som spelade på Urkult.

En annan ny musikbekantskap är Retro Stefson från Island som dock inte spelar på Urkult. De spelar en lättsam musik med sång på portugisiska, isländska och engelska. Det är nog den enda isländska gruppen jag hört talas om förutom Björk. Världen är full av musik som en enkel bondpåjk inte hört talas om men det är aldrig försent att upptäcka, uppleva, utforska, ta del av. Den som slutar att vara nyfiken, pröva på nya saker, våga sjunga har levt sitt liv och vad finns det då mera? Därför är Urkult för mig en utmaning med förväntan.

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wvOcPzdt-PI]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l9ozxHOXf8I]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4BHmEB8gS1k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=omZvCIPsd-0]

 

 

11 kommentarer

 • Janne Tjärnström

  Har varit där sedan starten -95 och Urkult är unikt. Alla åldrar mellan 0-99, själv är jag 57, är representerade. Enda stället jag vet där du stöter ihop med Svensson, unga och gamla hippies, bikers, punkare, proggare, bönder, stadsbor m.m i en salig och fridsam röra. Atmosfären är speciell och platsen magisk. Underbart vacker natur. Urkult är sommarens viktigaste händelse år efter år. Du har en höjdare framför dig.
  Enjoy!

  • PJ

   Det låter uppmuntrande. Vad jag förstår så är det musiken, människorna, miljön som gör hela Urkult så unik, inte en massa hårt festande. Vartefter artistlistan blir klar får jag möjlighet att lyssna till musiken (via nätet) och välja vad som jag bara måste lyssna på för jag antar att man inte har möjlighet att lyssna på allt. Redan de tre artister som finns verkar bra.

 • wesber

  Februari redan och snart Peace & Love festivalen i Borlänge. 25 – 29/ 6 kör dom igång och då stängs vägar av runt om i stan så man får åka flera kilometer extra till allt. I år blir det band som Dökött, Pet shop boys, Charta 77 och min favorit Petra Marklund och många andra bra band från utlandet. Här hemma kan vi sitta på altan och höra när dom spelar 15 km bort, på något märkligt vis så studsar ljudvågorna över berget som ligger mellan oss o staden. Borlänge under festivalveckan är något speciellt och när den är över blir det tomt o tyst i stan.

  • PJ

   Då har du nära ifall du vill lyssna lite närmare på till någon artist eller band. Jag kan tänka att stan lever upp under denna festival. Tiden går snabbt, nyss var det jul och nu skymtar påsken redan. Redan nu är det läge att börja fundera på sommarens aktiviteter.

 • e

  Och medan du väntar på Urkult kan du värma upp med lokala Blues-at-the-beach i juli. En liten och trivsam festival som inte kan beskrivas, men måste upplevas. 🙂

  • PJ

   Se där kom ett tillfälle till att njuta musik kommande sommar. Och inte alls långt borta. Det ser ut att bli en fin sommar ur musikalisk synvinkel.

 • lagottocattleya

  Allt låter härligt! Det ska bli roligt att läsa om hur du upplevt det hela! Jag minns hur det kändes att skicka ungdomarna på Sweden Rock…men det är också en festival för alla åldrar och hårdrockare är väldigt trevliga. Jag har lärt mig.

  • PJ

   Jag hoppas verkligen att det blir en upplevelse och att vädret är på topp. Vädret är en mycket viktig faktor vid dylika tillställningar. Det blir också spännande att se artistlistan medan den fylls på.

 • Anne

  Tack för att du delar med dig av för mig ny musik. De gambiska rytmerna gillade jag speciellt. Roligt och intressant att förkovra sig i musikens värld 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »