Allehanda

Bolero idag, något annat imorgon

Har jag nämnt att jag är musikalisk allätare? Tror det. Det är lättare att säga vilken musik jag inte gillar än vilken jag gillar. Viss typ av hårdrock kan jag gott lyssna till men landsplågan Lordi är inget jag lyssnar på. Usch. Experimentell jazz är också svårsmält, så tillvida att jag inte själv får vara med på ett hörn. Tamburin skall jag väl kunna hantera? Nåja, både piano och gitarr har jag prövat på en gång i tiden. Hyfsad sångröst har jag och vissla kan jag.

Stora Yxan däremot kan inte sjunga. Han påstår att han inte fick något betyg i sång utan bara ett streck. Glada Tomaten däremot visslar gärna och en nykomling i vårt gäng, Darrande strängen, spelar gitarr. Fast inte på jobbet. Han är av en annan generation och hänger inte alltid med när Glada Tomaten och jag drar fram gamla örhängen ur vår repertoar. Speciellt Tomaten är kunnig i gamla låtar trots att han inte var född när Frukostklubben spelades på radion. Tror jag. Själv minns jag som liten påg söndagsmorgnarna när salig fader skulle lyssna till Sigge Fürst och alla artisterna. Far var också en nyfiken lyssnare till Beatles när de först gjorde debut. Pop 63, -64 o.s.v. var ett program han lyssnade från kungariket i väster. Beatles besökte förresten Stockholm 1963 och gjorde då en inspelning för radion.

Idag dök melodin till Ravels ”Bolero” upp i huvudet. Ett svårt men ståtligt musikstycke. Svårt att vissla. Här gick t.o.m. Glada Tomaten bet och Darrande Strängen såg ut som ett frågetecken. Någon som säkert kunnat detta mästerverk var Vita Skägget men han slutade för fler år sedan sin tjänst i Saltgruvan. Han kände också igen temat från ”Fångarnas kör” som jag surrade runt med i gruvan en gång i tiden. Nåja, något riktigt freak på klassisk musik är jag inte men en del melodier kan jag.

Skall jag nämna något som faller mig speciellt i smaken så ligger en gungig blues mig varmt om hjärtat och nästan allt av CCR. Och så har vi ”Idas sommarvisa”, många julsånger, ”Den blomstertid nu kommer”, Povel Ramels texter, Julieta Venegas, en och annan psalm, Sven Arefeldts musik, en eldig argentinsk tango, musik från Afrikas horn, fado…. Ack ja, det finns så mycket att lyssna till och plötsligt så finns musiken i huvudet och vill bara ut på ett eller annat sätt. Då får mina stackars kamrater i gruvgångarna genomlida en dag med visslande och sjungande vare sig de vill det eller inte. Kanske Tomaten och jag tar en visslandets duett. Han börjar med Small Town Singers ”Sommarbrevet” och jag övergår nästan alltid till ”Göta Kanal” som Cool Candys spelade en gång i tiden. En melodi som alltid sitter och lurar någonstans i bakhuvudet. Inget jag är stolt över. Tacka vet jag Monica Zetterlunds ”Sakta gå hem genom stan”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ktnq5q4wAYE]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3-4J5j74VPw]

Jag får väl också lägga in själva Bolero så att det kommer alla till kännedom hur den går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »