Allehanda

Uppiffat på bloggen och nedpiffat i Vasa

Jag tyckte det var dags att fixa till en lite mera höstlik bild uppe på headern i bloggen.  Den gamla med rallarrosorna har spelat ut sin roll och är idag knippen med dun. Istället blev det en rejäl, färgrik höstbild från resan som jag gjorde för ett par veckor sedan. En bild från Ångermanälven med utsikt från turistvägen genom Resele. Jag fick flera fina bilder just där.

Jag förmodar att ganska snart har det mesta av färgprakten försvunnit och redan nu kan man se massor med löv på marken och lövträden blir allt magrare och magrare för varje dag. Men än kan vi någon tid glädjas åt den vackra lövvegetationen.

Vad vi däremot inte kan glädja oss åt är utvecklingen inom covid-19-pandemin i Vasa. Där har fallen rakat rejält i höjden och just nu är det så kallade incidenstalet för Vasa sjukvårdsdistrikt högst i Finland, 72,4, medan till exempel Nyland har 56,2.

Per kommun är dock inte Vasa värst utan det står fortfarande kommunerna kring Helsingfors för. Tillsvidare, förändringar kan ske snabbt.

Utbrottet är ett typiskt klusterutbrott bland studeranden i Vasa efter ett par invigningsfester som fortsatte ut på stan. Varför det blivit så kan man fundera över. Som en reporter på tv-nyheterna sade ikväll: ”Studierna har ju också kommit igång på andra håll i landet utan liknande stora utbrott”.

Mera rekommendationer och begränsningar är på kommande. Just nu är bärande av andningsskydd den stora grejen. Andningsskydd kan ha dämpande inverkan på smittspridningen i till exempel kollektivtrafiken och på platser där det är trångt och mycket folk men jag tror knappast det är någon universallösning. Till exempel har Spanien kört hårt med andningsskydd men är fortfarande ett av Europas värst drabbade länder. Istället är det effektiv smittspårning och isolation av drabbade som är botemedlet och där har man i Vasa satt in stora resurser. Om ett par veckor får vi se hur det har lyckats. Förhoppningsvis är siffrorna betydligt lägre då. –  Och naturligtvis det till lust och leda upprepade: håll distansen och handhygien.

Usch ja, där slank jag in på pandemin, och jag som bara skulle förmedla lite fin höststämning. Nåja, något kan jag glädja mig åt är att jag kommit igång med röjningsarbetet efter stormen Aila. Lite varje dag och många höstdagar så visst växer hopen med brännved för torkning inomhus i porten. Om ett par år så borde den vara förstklassig ved för spiseln. Men ack vad tunga klabbarna är, fulla med vatten. Jag använder skottkärran för att forsla hem klabbarna, det är bara drygt hundra meter längs landsvägen, och det ger god motion. Speciellt när jag tar mig an björkarna nere i backen och jag får motlut. Det gäller att se det positiva även när det är motlut och motvind. Så även med pandemin. För närvarande inga sjuhusfall eller intensivvårdade i Vasa.

Någon kanske tycker det är fjantigt att använda skottkärran men som sagt, lite varje dag så nog blir ved av det också. Eller som salig mor brukade säga: ”Sakta kommer man långan väg”. Och visst är det så. Ett av mina motton är: ”En liten början är bättre än ingen början alls”. Det gäller bara att ta det första steget på en tusenmilavandring och sedan fortsätta steg för steg

Vi tittar på några bilder från hösten 2020.

Ungefär från samma ställe som bilden i Headern. Ångermanälven i Resele. Kalhygget en bit upp är kanske inte så snyggt.

En bild från Stadsparken i Sollefteå som naturligtvis måste promeneras. En nätt liten pulkbacke där bakom för den modige.

En av höstens återkommande händelser. Sister Jane och svåger lyfter sin segelbåt Bounty ur sjön. Färdigt guppat på böljan den blå för i år! Hjälpsamma händer från byn gjorde att det gick lätt och smidigt.

Konstverk bredvid stadshuset i Vasa. Eller är det en Coronafångare? Jag gillar brytningen av det blåa mot höstens orange-gröna i träden bakom.
Jag vet dock inte namn på konstverket och vem som gjort det.

Och så här ser det ut från min villastrand ut mot fjärden. Snart kommer isen. Eller inte. Få se vilken vinter vi får i år?


Konstaterade coronavirusfall (COVID-19) i Finland – Källa för min information om covid-19 i Finland. Navigeringen på sidan är inte helt tydlig men det finns lite olika saker att utforska där.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Vilka vackra höstbilder! Ser man hösten som på dina bilder är den ju fin, ser jag ut genom mitt fönster är den inte alls lika fin, hehe. Jag promenerade förbi en båtklubb i förrgår och där var det också fullt sjå med att dra upp och vinterbona båtar. Det känns som om de knappt hinner få båtarna i sjön så är det dags att ta upp dem på land igen. – Denna corona, i kungariket är det nu över 97 000 smittade och 5 900 döda och smittan ökar igen. Nu är spridningen stor på skolor och arbetsplatser och yngre personer drabbas. Sjukdomen drabbar ju inte yngre lika hårt men smittan sprids både till höger och vänster, den tar ingen hänsyn. Nu sägs det att läget kommer att förbli så här minst till nästa höst, vaccin verkar vara rätt så långt borta. Verkar som om teaterbesök och liknande evenemang är lagda på is för långa tider framöver. Puh, onekligen trist att man inte kan planera och boka in varken det ena eller det andra. En del människor säger: ” Det är ju likadant för alla.” Hm, känns inte som någon tröst.
  Andra säger: ” Det är bara att gilla läget.” Det gör jag inte! Det gör nog inte sjukvårdspersonalen som håller på att jobba ihjäl sig heller.

  • Per

   Tackar, tackar! Världen är full av bilder och jag har några fina som jag gärna delar med mig. Det där med båtarnas i och ur sjön kan jag hålla med om. Säsongen är kort, ett evigt hängande i kranen, ha, ha…

   Ja, det är mycket som är osäkert med pandemin. Nya bud och åtgärder kommer hela tiden. Igår läste jag dock att WHO hoppas på vaccin i slutet av detta år men sedan kan det dröja länge innan alla fått det. Om det är säkert, vill säga, så att de inte stressar fram något ännu värre än covid-19.
   Jag är nog lite previligerad när jag bor på landet och inte behöver jobba. Jag kan välja mina tillfällen att gå ut i samhället och hur. T.ex. behöver jag inte använda kollektivtrafik.

 • Wesber

  Ååååå så vackra foton du tagit, här är det ganska fint i lövverket än men nog börjar det bli lite kalt här och där. Coronan den verkar aldrig ge med sig, fick höra av grannen Mats som jagar att alla i sambons jaktlag fått sms om att en i sällskapet hade covid 19 så nu skulle alla in och testas. Och som han håller på i USA presidenten, det är nästan så man vill ha en skämskudde bredvid sig så fort han är på TV. Hon hade många bra uttryck din mor Svea, tänk att du minns dom alla, nu ska jag ta en kopp kaffe. Hejs svejs

  • Per

   Tack det samma får jag säga med tanke på dina fina Insta-bilder. Jo, hösten skrider framåt löven är i luften, landar nästan ljudlöst.
   Jo, Trumpen rullar på i gammal känd stil. Den bästa Corona for ever, vem har haft den om inte…. ha, ha , just det. Great! Måtte han inte bli återvald!
   Njae, kanske jag inte minns alla men nu som då dyker det upp uttryck som hon använde. Ibland citerade hon också sin far- eller mormor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »