Funderingar,  Upplevelser

Allting kostar

År 2012 gick jag med i Spotify och har under åren lyssnat på mängder av självvald musik, ofta samlade i egna listor. Så enkelt och bekvämt, bara ett par sekunder bort och ett par klick så strömmar härliga toner och röster fram från datorn, hemmastereon eller bilens högtalare via mobilen. Gamla godingar eller rykande färsk musik. Inget sökande bland LP-skivor eller öppnande av CD-fodral. En stor del av världens musik vid mina fötter, bara att peka, det vill jag lyssna på utan att hiva fram börsen varje gång jag hittar ny musik. Och det är ofta. Så mycket intressant musik jag stiftat bekantskap med genom Spotify!

Därtill har jag haft ett bra pris per månad, 4,99 europenningar för ett abonnemang som kallats Unlimited. Det är slut med det nu. Nu är Unlimited avslutad utan min medverkan och jag har hänvisats till gratisversionen av Spotify vilket betyder reklam ibland mellan låtarna och inte full kontroll över hur musiken spelas upp. Så irriterande med reklamen, såååå irriterande! Det är bara att bita i det sura gräset och uppgradera till Premiumversionen samt betala 9,99 europenningar per månad. Jag får glädjas åt de år jag kunde spara 5 euro per månad, det blev också en vacker slant. – Hmm, var finns den nu?

Fast egentligen är det billigt med tanke på den stora mängd musik jag kan lyssna på. Ibland lyssnar jag jättemycket, ibland kan det gå ett par veckor som jag inte öppnar Spotify alls. Jag upplever i alla fall att jag utnyttjar tjänsten i så hög grand att kostnaden är värd detta. Annat vore det med Netflix, den tjänsten hade jag troligtvis inte använt lika mycket. I stället läser jag böcker.

Allting kostar om det så är musik, film, tidningar eller andra tjänster på nätet. Och med rätta, allting kostar att producera. Den tiden är förbi när jag jagade musik på Pirate bay eller kollade Aftonbladet gratis. Idag har Aftonbladet ganska få artiklar gratis och är en site som jag sällan besöker. I stället har jag andra tidningsabonnemang som jag tycker betjänar mig bättre.

Det gäller dock att ha koll på utgifterna, 10 euro här, 5 euro där per månad, det blir också pengar.

En tjänst jag varmt rekommenderar är Kiliaro, en molntjänst som lagrar dina bilder och videos för en billig penning per månad. I full storlek och kvalité (jpg) och inget knussel med utrymmet: obegränsat (själv har jag mera än 94 000 bilder i molnet). 19 kronor i månaden, ca 2 europenningar. Automatisk uppladdning från mobil eller dator.

Hur lyssnar du på musik? Radio, CD, LP (jo, LP vinylskivor har fått en renässans) eller musiktjänster som till exempel Spotify? C-kassetter kan vi kanske glömma?… haha… Eller är musik mindre viktigt för dig och du kollar hellre på Netflix utbud av serier och filmer? Tidningar via nätet som du betalar för?

Katarina Barruk

Katarina Barruk fick rosor på sin releasekonsert för sitt nya album ”Báruos” år 2015 i Umeå. Då var jag på plats för att lyssna samt köpa hennes signerade CD. Det brukar jag göra för att stöda vissa artister och deras musik. Jag lyssnar på Spotify men har CD:n i min samling som ett minne.
Hon hade förresten konsert ikväll; samiska veckan är på gång i Umeå.


Spotify – hemsida

Kiliaro – hemsida

Smakprov:

7 kommentarer

 • annepauline

  Det du skriver som heter Kiliaro blev jag intresserad av. Jag har en del bilder både här och där som jag vill spara och vet i nuläget inte hur. Jag förtränger det hela men en vacker ( eller rättare sagt inte vacker ) dag måste jag ta tag i det hela annars lär mina bilder försvinna ut i intet. Kiliaro, Kiliaro, måste få tag i någon som kan hjälpa mig.
  Du hör, jag är ingen vän av nättjänster jag inte, varken musik eller filmer. Det här med reklam som poppar fram hela tiden skulle jag bli tokig på. Jag har inte sett på TV på närmare 20 år av den anledningen. Det blev ju mera reklam än program. Annars, hör och häpna, prenumererar jag på en veckotidning. Allers eller Hemmets Journal, ibland båda! Ofta har de rena rama lockpriser på prenumerationer annars är de väldigt dyra. Främst prenumererar jag för korsordens skull. Korsord ska lösas på papper inte på en datorskärm. Allers och Hemmets Journal har de bästa korsorden enligt mig. Snart läggs väl alla papperstidningar ner, skulle inte förvåna mig.

  • Per

   Jo, Kiliaro är ett bra, enkelt och billigt alternativ och som backup ifall olyckan är framme. Den brukar komma förr eller senare. Samtidigt får jag inflika, som SVT brukar säga: det finns också andra bildmoln. T.ex. Google Foto är gratis och där ryms många bilder (max 15 GB). Det beror på hur många bilder man har. Kanske du till och med har Google Foto färdigt på datorn? Med mina närmare 100 000 bilder är inte detta ett alternativ eftersom Google Foto då är betydligt dyrare. För dig kunde detta vara ett alternativ? Fast i Kiliaro är det enkelt att hitta, där finns även filmer och man kan enkelt dela bilder med andra, om man vill.
   https://www.google.com/photos/about/

   Ack ja, reklamen, det finns inget värre än att bli störd mitt i den musikaliska upplevelsen. Då känns reklam i film enklare att acceptera. Jo, men visst kan man prenumerera på tidningar i pappersformat. Det beror bara på ens intresse och att lösa korsord i veckotidning är ju en klassiker.

 • annepauline

  Ditt inlägg satte myror i huvudet på mig. Jag hade vilda diskussioner med ett par väninnor igår kväll. De sparar sina bilder på en extern hårddisk. Den ena sa att visst verkar det här med Kiliaro och liknande tjänster bra men vad händer om företaget går i konkurs? Vart försvinner alla ens bilder och vem har ansvar för bilderna då?
  Vad tycker du om att spara bilder på en extern hårddisk? Nu har ju du så ofantligt stor mängd bilder men så här för en ”småsparare”?

  • Per

   Småsparare, haha…. den var bra!

   Jo, myrorna har sitt berättigande. Bilder och annat man vill ha kvar skall man spara på två ställen, det räcker inte med bara en extern hårddisk eller ett moln. Molnet kan, precis som dina väninnor framför, gå i konkurs eller råka ut för annat haveri, då är det guld värd att ha filerna på hd eller USB-minnen (som idag kan vara ganska stora). På samma sätt är det med en extern hd, den kan paja, bli stulen eller brinna upp och då har du dina bilder kvar i molnet. Så bäst är att ha dem på två ställen: ett moln och en extern hd.

 • annepauline

  Tack för ditt svar! Det låter logiskt det du skriver. Ingenting här i livet är ju hundraprocent säkert, inte ens att lagra och spara sina digitala bilder. Jag undrar hur till exempel Wesber gör, hon fotograferar väl en del? Eller andra som läser här och kanske har samma ”problem”? Det skulle vara intressant att höra. Haha, min gamla mobiltelefon kraschar väl innan jag helt har rett ut detta. Då förlorar jag alla bilder jag har i den. Problemet löst!

 • Wesber

  Jag har gjort en fotobok från Pastbook av mina bilder från Instagram 2020 så dom får väl flyga ivägnågonstans om det så är, hoppas inget flyger iväg innan jag hunnit skicka över mina foton för 2021. På mobilen har jag rensat bort det mesta av det jag redan lagt ut tycker att det är bättre att ta nya vartefter. Innan jag skickar iväg fotona så brukar jag radera sånt jag inte vill ha med, att beställa fotoboken på datan går på 5 minuter. Sönerna var hit och flyttade över foton till ett ställe men dom hittar jag inte på, är inte alls så haj på sånt och tycker egentligen att det är ganska tråkigt. Bara jag hinner rädda mina foton för dethär året i en fotobok så är jag nöjd, sen får dom flyga iväg upp till molnen om dom vill. Ha en bra allhelgonahelg allihopa.

 • annepauline

  Tusen tack för ditt svar Wesber! Fotobok! Jaaa! Varför har jag inte tänkt på det!? Nu måste jag kolla upp.
  Trevlig Allhelgonahelg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »