Allehanda

Kvarnens ljus tändes åter

Jag höll på att helt glömma att det var första advent igår. Först på kvällen när jag såg ljusen på kvarnens vingar nere i byn så kom jag på att det var första advent. Jag kastade mig i bilen för att få en bild på kvarnen och jag tror jag lyckades hyfsat trots att jag inte använde stativ i mörkret. I stället tog jag stöd av biltaket som också bildade en spegelbild av kvarnen.  Ja, ni ser själva.

Jag försökte också ta en bild av ute-julgranen vid bystugan men där gick jag bet utan stativ. Alltför suddiga bilder så det blev delete när jag kom hem. Nytt tillfälle ges säkert.

Lilla Jul firades också i lördags här i Pampas. Barnen kunde få någon julklapp inslängd från ytterdörren av någon okänd. Sedan gällde det att fort springa efter för att se vem det kunde ha varit. Jag hade ett ärende till en barnfamilj på lördagskvällen och då var det viktigt att jag inte kom vid samma tidpunkt som Lilla-jul-tomten kom, som råkade vara farmor. Jag avlägsnade mig innan så jag vet inte riktigt hur tomten betedde sig i det hemmet.

När jag var barn så kunde det också komma inflygande ett vedträ som landade på stuggolvet. Samma där, fort ut för att se vem som kastat men ofta försvann personen i mörkret och tji fick man.

När jag bodde i Skåne så firades där Lilla Jul dagen innan julaftonen. Dock inte med vedträn, vad jag vet. Jag vet inte hur det är i övriga kungariket med Lilla Jul. Någon?

Annars var det en mindre snöstorm igår. Jag tog en promenad på sen eftermiddag utan systemkameran men med mobilen kan man också få videos. Jag klippte ihop en kortis och laddade upp på tuben. Samtidigt fick jag en idé till en ny video som jag kommer att ägna mera tid åt framöver. Vi får se så där lagom till jul.

En Fortsatt Fin Advent önskar jag eder!

kvarnen-2016-11-27
Så här fin såg kvarnen ut igår kväll. Ända till efter julkaffet på bystugan brukar den lysa.

[youtube=https://youtu.be/jekuASiGh3c]

12 kommentarer

 • annepauline

  I Löfvénland firas inte Lilla jul. Jag har helt glömt bort det här med Lillajulklapp och vedträn som kastades in. Jag brukade alltid ta in en pytteliten julgran till Lilla jul i Finland. – Här har det också pinat på och blåst iskalla vindar. Lite snö yr förbi då och då. Halt är det som bara den.

 • Wesber

  Så fint med julbelysning i väderkvarnen. Vi fick också vedträn inslängda, det var mest pojkarna i byn som höll på med det. Den julen jag kommer mest ihåg var när jag var 5 år och mamma o pappa hade hyrt grannpojken som tomte. vi satt andäktigt och väntade och in kom tre stupfulla tomtar som skrålade och sjöng. Säcken fick dom lämna sen blev alla tre utmotade och jag satt bakom gungstolen och tryckte. Här har det blåst hårda vindar, ett stort träd hade blåst över byvägen natten till lördag, höll på att köra in i det när jag hade bråttom till jobbet och inte var beredd på att det låg ett träd bakom nästa kurva. All snö är borta här känns som det är på väg mor vår.

 • raniamaria

  Åh så fint med kvarnen! Lilla Jul har jag faktiskt aldrig hört talas om, intressant!

  Svar: Ljus på en kvarn låter ju himla fint faktiskt, mysigt att se det från fönstret 🙂 Håller med dig om grannarna, har ju en hel skog utanför. Tar ibland in en liten och sätter i vas. Om katterna kan låta bli den 😉

  Himla trevligt att få vara med och ställa ut. I samband med min utbildning hade vi några stycken men utanför den är det här min första faktiskt.

  Så kul att få se din film! Jag kom ju verkligen gående rakt mot dig haha. Ja jag har ju planerat att göra en film jag med, har otroligt mycket klipp men varken tid eller inspiration / lust till att sätta mig ner och börja klippa har funnits än. Har nog lite För mycket klipp, vet inte var jag ska börja haha. Men rätt vad det är så tar jag säkert tag i det 😉

  • PJ

   Jag ser inte hela kvarnen så bra som på bilden utan mera toppen av vingarna på avstånd. Men iaf.
   Det är kanske inte så dum idé att ta in en liten gran som prydnad istället för blommor. Tätvuxen med kvistar bör den vara, skulle jag tro.
   Hmm, du får kanske införa nya traditioner där du bor nästa år vid denna tid? Vad förvånade dina grannar kommer att bli när ett vedträ landar på stuggolvet. Du är väl bra på att springa? 🙂

 • MrsUniversum

  Lilla Jul låter fint men det har jag aldrig varit med om. Kan Skyltsöndag som går/gick av stapeln på första advent vara konungarikets variant?

  Inslängda vedträn i köket berättade min mor om från sin barndom men de kom indansande på golvet på julafton (eller var det dan före dopparedan?).

  • PJ

   Skyltsöndag i alla ära men visst låter det mera spännande med att göra hyss och slänga in vedträn till grannar och bekanta? Numera ingår tydligen också att de minsta barnen får någon liten julklapp denna helg. Som ett smakprov inför den riktiga julen. Det minns inte jag att vi som barn fick. Din mor, från vilken landsända var hon? Jag blev nyfiken med tanke på inslängda vedträn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »