Allehanda

Huru jag vaknade med nytt namn: Don Juan (the PJ)

Ve och fasa, jag vaknade för en stund sedan, kvart över nio. Kvart över nio en lördagskväll efter en liten tupplur på över tre timmar! Jag vet inte var som hänt men kom fram till att jag måste ha sovit mera än tre timmar. Så riktigt kallt i stugan kan jag inte ha haft det trots att det är -23 C ute.

Jag hälsade på gamla moster vid halvfemtiden, sedan åkte jag hem, åt leverlåda med knackkorv, slängde mig på sängen för att läsa och sedan minns jag inte mycket mera. Inte förrän jag åter kom till sunda vätskor och vaknade med ett nytt namn.

Moster var förresten pigg och vid gott humör efter sin senaste sjukdomsattack. Hon har nu fått trygghetsalarm men var tror ni hon har armbandet med tryckknappen? Jo, under en skål på bordet i köket. Det var kanske inte riktigt där det var tänkt att tryggheten skulle vara. Tänk om hon behöver trycka på knappen medan hon är ute i vedlidret för att hämta ved. Då hjälper det inte mycket om larmet ligger tryggt förvarat i köket.

I övrigt blev det prat om katten Stina, vävstolen och dess historia, spinnrocken i garderoben, alla vävprojekt hon borde avsluta innan hon lägger vävandet på hyllan samt lite historier från förr i världen. Moster är nu 84 år.

Jag har en längre tid grunnat på att byta namn på bloggen eller helt sluta skriva blogg. Att hitta ett passligt namn på en blogg är svårare än att skriva inlägg. Samtidigt tycker jag det är enormt roligt att fabricera inlägg när andan faller på. En slags hobby, det är det vad det är. Men till vilket nytt namn då? Något med det spanska skulle det vara. Även det gamla Chorizo var spanskt men jag har liksom tröttnat på att kalla min blogg efter en kryddrik, spansk korv. Visserligen god men ändå en korv. Tänk att kalla sin blogg länkkorv, falukorv eller T-korv. Vid närmare eftertanke var det dags att byta, men till vad?

Det var när jag vaknade ikväll, yrvaket stirrande på klockan, som namnet föll ned framför min näsa: Don Juan. Mitt riktiga namn Johan är en annan form av spanska Juan. Låt vara att jag har ett dubbelnamn där Johan ingår, därför infogade jag ”the PJ” inom parentes, för att särskilja mig från övriga Don Juan som det finns miljoner av i världen.

Jag vill på intet sätt framhäva att jag skulle vara en Don Juan, en kvinnotjusare av rang, men namnet är kanske ändå passande för jag tror att jag har min egen lilla charm. Aj, aj, där bröt jag visst mot Jante. Don Juan – Herr Johan, låter väl inte så dåligt? PJ är annars idag ett mycket vanligt tilltalsnamn  för min person även om jag har haft många andra namn i mina dagar. Kärt barn har många namn.

Därför, mina vänner, heter bloggen fr.o.m. idag, lördagen den 4 februari 2012: Don Juan (the PJ). Namnet Johan, Juan, John, vad ni vill, finns det många former av. T.ex. hebreiska יוֹחָנָן, Yôḥanan som lär betyda ”Gud är generös”.

Boken jag somnade ifrån då? Jo, det var nyss anlända samlande dikter av Tomas Tranströmer, innehållande även självbiografiska prosaboken Minnena ser mig. Här skall minsann tragglas poesi även om jag tror det fordras en hel del tålamod innan jag förstår mig på Don Tranströmer. Jag har dock fått en fot innanför dörren till denna magiska värld där orden utför cirkuskonster i den högre skolan och publiken unisont utstöter ett aaaahhh av beundran vid varje nytt nummer. Don Juan har vaknat!

Lördagsmorgon med -28,3 C kallt. Men solen sken mellan kvist och stam.
Långskärssund ligger tyst och bundet i is.

11 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *