Allehanda

Toppen av ett isberg?

Det som hände igår i Trollhättan är en stor tragedi, för de drabbade, gärningsmannens anhöriga och hela samhället.

Det har bekräftats att det rör sig om ett hatbrott och att gärningsmannen hyste högerextrema åsikter. En titt på hans YouTube-konto ger snabbt förklaringen till var han hittade näring till det brott han begick. En YouTube-video som kom in på hans like-lista samma dag han begick sitt brott: Rob Zombie – Dragula (Hot Rod Herman Remix) LYRICS har ett minst sagt skrämmande budskap. Do it baby, Do it baby – I can never die, I can never die. Vilken mörk värld levde han inte i? Sådant lyssnade han på innan han gick till skolan för att utföra sin avskyvärda handling. Att hans konto hos YouTube hette HiphopDestroyer666 talar också sitt tydliga språk: en vilsen människa som spårat ur och som fann gelikar och inspiration på nätet.

Av hans gillalista på YouTube kan man dra slutsatsen att han hyste intresse för nazi-Tyskland, ogillade feminism, var ateist, sympatiserade med SD, hatade vänstern, var islamofob, ogillade flyktingar; något som han säkert delar med många andra på den ultrakonservativa kanten. De flest i denna samling begår inte mord men hur många är det strax under i pyramiden som kan tänka sig att bränna ned flyktingförläggningar, våldshandlingar mot flyktingar och meningsmotståndare eller driva hatkampanjer på Internet? De finns och ännu längre ned i pyramiden finns den stora massan som nickar gillande i olika omfattning när dessa frågor kommer på tal, inte minst via politiker hos SD. Var han toppen av ett isberg som driver runt i vårt samhälle?

Hos de flesta människor väcker hans gärning, avsky, sorg och vrede men det finns också de som hyllar honom. På hans YouTube-sida kunde igår läsas följande:
  Vila i frid.
  Ditt mod må aldrig förglömmas
God bless, hopefully you survive and write a manifesto.
DU ÄR EN LEGEND!
  Thank you, rest in peace.
HE ACTUALLY DID IT!!!!
Vad har de i huvudet? Blir de fler nu när polisen bekräftat hatbrottet? Högst troligt.

På Avpixlats hemsida är det märkvärdigt tyst, den hemsida där många med s.k. invandrarkritiska åsikter hämtar sin gödning. Tyst tills de hittar någon konspirationsteori om dådet, kan jag tänka.

En tanke slog mig: var hans usla gärning nödvändig för att vi skall få upp ögonen för den svulst av högerextrema krafter som verkar växa sig allt starkare i vårt samhälle, runt om i Europa? På samma sätt som lille Aylan Kurdis död på en strand i Turkiet väckte Europa till insikt om flyktingkatastrofen. Trist men ibland kan ett vansinnesdåd föra upp katten på bordet.

blomma

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  I natt brann det igen, nu utanför Eskilstuna. Allt fler kräk kryper, likt Gollum, fram ur sina hålor om nätterna. Mordbrännare, de uslaste bland de usla. Mordbrännare, de riktigt fega. Mordbrännare, de generellt föraktade – men som dessvärre i vår nuvarande politiska situation, inom vissa kretsar, förmodligen hyllas som nationens avantgarde av motståndskämpar. De som tar tag i saker – i skydd av nattens mörker. Modiga kan man knappast kalla dem. Antonymen ynkliga, är den mest relevanta glosa jag kan finna för dessa självutnämnda nationens hjältar. Hjältemod baserar sig dock på helt andra fundament än ynkedom och samhällssabotage mot den egna staten.

  Eller, … kanske man inte kan resonera så? Pyromani räknas generellt som en svår och farlig psykisk sjukdom. Jag vet inte hur man ska diagnostisera xenofobisk pyromani. Kanske är den också ett utslag av tvångsbeteende, kanske är den bara ett utslag av efterblivenhet och människoförakt – mot dem utanför den egna flocken.

  • PJ

   Xenofobisk pyromani, ett nytt begrepp? Jag är nog benägen att hålla med om att det är efterblivenhet och människoförakt i första hand. Att främlingsfientlighet kan vara ett slags tvångsbeteende är inte helt omöjligt med tanke på att många som är främlingsfientliga eller rent ut sagt rasister inte är mottagliga för andra argument och åsikter.

   • Erik Forsling

    Xenofobisk pyromani. Jag uppfann begreppet i skrivande stund. Xenofobi är ju den grekiska (eller den ”tekniska”) termen för främlingsfientlighet. Såvitt jag vet existerar sammansättningen av orden inte alls som erkänt begrepp. Men någon gång ska ju någonting användas för första gången.

    Vad gäller det andra ledet, pyromani, så tror jag faktiskt inte att mordbrännarna i de här fallen ens kan klassificeras som riktiga pyromaner, inte ens det. De är nog snarare bara hatiska ynkryggar med tunnelseende. Kanske är de inte ens nyktra när de utför sina bravader.

 • Erik Forsling

  Morgonlycka! Gryning. Är du vaken nu? I så fall rekommenderar jag dig att genast gå ut och glo mot öster.

  Har ugglat i natten, och skulle bara gå till bilen med ett lass resgods för kommande behov. Det har varit en kall och klar natt – hade inte tänkt på det. När jag öppnade dörren här på Bondegatan såg jag dem direkt, och osökt; trion jag skrev om tidigare, min sista kommentar under ditt inlägg ”Månjakt” = här: https://villniles.com/2015/09/28/manjakt/#comments

  Jag blev alldeles varm inombords.

  Venus lyser nästan som en nattlampa, och Jupiter med sitt något klenare sken har smugit sig allt närmare den romerska kärleksgudinnans namne på himlavalvet. Mars, kallad den röda planeten, lyser med ett avsevärt svagare sken, lite offside. Det är ett vackert scenario. Och de har rört sig exakt som beskrivs i det bifogade citatet i min gamla kommentar. Själv hade jag glömt hela saken, tills nu. Jag startade om datorn för att skriva till dig.

  Skulle bara kolla upp en sak, och fann nedanstående superba sida. Exakt som på deras översta bild såg det ut. Och nu fick jag även lära mig att det också ska gå att se Merkurius, strax innan gryningen. Fyra av solsystemets planeter i ett blickfång. Sådant tycker jag är spännande, och rekommenderar upplevelsen till alla. En femte lär också gå att se – på andra tider. Halva planetsystemet med råge!
  http://earthsky.org/astronomy-essentials/visible-planets-tonight-mars-jupiter-venus-saturn-mercury

  Nåja, nu har jag bluddrat för mycket, så det är kanske försent för dig idag. Själv knatade jag just ner för att se Merkurius ovan horisonten, men det har blivit för ljust. Inte ens Mars kunde skönjas. Bara Venus och Jupiter kämpade på.

  Jag är verkligen uselt hemmastadd vad gäller stjärnbilder, men när jag återvände från bilen på parkeringen, i norrläge, såg jag Orions bälte i syd – börjar faktiskt så smått känna igen hela stjärnbilden, utom pilbågen. Jag log mot den väldige jägarens motsvarighet i skyn, ”tjenare grabben tänkte jag”, och försökte komma ihåg bildens mest ljusstarka stjärnor – som den på B, …Be, … Betel… och där blev det stopp. Man har inte mycket till hjärna kvar, med tanke på hur många gånger jag läst de solarnas namn.

  Har väl sullat bort tidsperspektivet, men har du en klar sennatt/gryning i helgen, då rekommenderar jag dig, såväl som dina läsare, att gå ut och planetskåda. Kanske kan du ha glädje av kameran?

  • PJ

   Tidsskillnaden gjorde att solen höll på att gå upp när jag läste din kommentar så några stjärnor såg jag inte. Men jag kastade ett öga åt öster och en fin morgon fick vi med härligt höstväder.

   • Erik Forsling

    Tänkte att soluppgången kommer en timme senare hos dig, men eftersom jag har den där hjärnskadan att börja veckla in mig i saker, kolla upp saker, etc., så sändes detta sent, trots att jag började i beckmörker. Här var det då redan ljust, och dessutom hade det hastigt blivit mulet.

    Men skulle du vara intresserad så har du ju gott om tid på dig. Kanske tjänligast när månen inte är alltför kraftigt lysande. Här kommer en lathund: http://www.dinstartsida.se/kalender/manfaser/

   • PJ

    Hmm, soluppgången kommer en timme tidigare hos mig. Solen går upp i öster och den som befinner sig längre österut får solen först. Japan längst bort i öster heter ju Soluppgångens land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *