Allehanda

Det blev visst slalom till påsk ändå

I år får jag nog äta upp chokladäggen själv är jag illa rädd. Jag har inhandlat en påse påskägg ifall någon liten påskkärring dyker upp men jag börjar tvivla efter att jag på Facebook fick indikation om att de rödkindade med huckle och kaffepanna stannar hemma detta år.

Påskbrasa blir det inte heller. Ifjol var det för torrt och i år ställer viruset till det. Återstår då bara memma men jag vägrar å det bestämdaste. Är det verkligen mat för en människa? Ägg och sill har jag införskaffat, det får räcka med det.

Besöket i köpladan gjordes i torsdags på förmiddagen. Lite folk i farten och vi gled omkring som slalomåkare för att inte komma närmare varandra än den magiska metern. Jag köpte till och med en flaska desinfektionsmedel att ha i bilen. Säg inte att jag inte dragit mitt strå till stacken.

Lika nitisk som den dam som i torsdags körde förbi här i Oxkangar har jag dock ännu inte blivit. Hon satt ensam i bilen och hade ändå ansiktsmask på. Kanske hade hon glömt den på efter jobbet? Eller så menade hon att luften är förpestad här i Oxkangar?

Andningsskydd och ansiktsmasker har annars blivit big business. Plötsligt tillverkas det skyddsartiklar på löpande band i stugorna. Kreativiteten och företagarandan blomstrar som aldrig förr. Andra får stänga för gott. Inte minst restauranger har det kämpigt och får inte servera gott vid borden.

Någon fick blodig näsa efter misslyckade affärer. Beredskapscentralens VD Tomi Lounema fick sparken på stående fot efter att han köpt undermåliga ansiktsmasker för 10 miljoner euro från Kina. Resoluta tag av regeringen Marin. Både tjänstemän och befolkningen får känna av nyp i öronen för att hålla sig på den rätta vägen. Inga lena  smekningar där inte!

Själv har jag svårt att hitta rätta vägen på vägen. Så mycket hål och skador på vägarna denna vår! På vissa ställen får jag åka slalom med Bettan. Lite annan åkning än vad vi är vana vid.

Vår landsväg är inte värst utsatt men även här är det många hål att hålla i minnet när man kör. Dunk, dunk hörs med jämna mellanrum och vem står för reparationskostnaden på bilen? Kanske också vi bilister kan anhålla om en miljard? Det verkar finnas hur många miljarder som helst. Tills det säger stopp och vi får palla oss tillbaka till jobbet. De som har ett arbete kvar vill säga.

Därmed önskar jag alla mina läsare en fortsatt Stilla Påsk! – Jo, det är ju stilla veckan av tradition och stilla bör vi hålla oss, säger Sanna Marin.

Det går lika bra att åka till Blåkulla på en dammvippa, om ni inte visste. Psst, jag köpte en sådan i torsdags men Aino får nog åka ensam även om hon ler förföriskt.

Kring tomaterna brukar kunderna flockas som flugor kring en lort. I torsdags fick jag ensam klämma på tomaterna så mycket jag ville.

Ugh, nästan 6 euro för ett påskägg! Nej då, det blev en påse med småägg. Få se hur de smakar?

Borden står tomma även i Fjärdens Kaffestuga vid Oravais fjärdsändan. Det går dock att köpa hämtmat och det tycker jag gott att man kan göra: stödja de restauranger, butiker och småföretag som kämpar på.

 

16 kommentarer

 • annepauline

  Det låter som om corona skräcken fått fart även i Österbotten. Här har man visst köpt in skyddsmaterial, bland annat ansiktsmasker som inte är helt enligt alla krav och reglementen men man menade att de måste ”typ duga”.
  Jag läste om denne Tomi Lounema. Synd om honom som inte jobbade i Sverige, visserligen hade han kanske fått sparken men han hade i alla fall fått 4 -5 miljoner kronor i avgångsvederlag. Eller fallskärm eller vad det nu heter.
  Ja jösses detta virus. Här skulle ju äldre personer skyddas till varje pris, men nu finns smittan på de flesta äldreboenden i hela landet och de äldre som skulle skyddas dör på löpande band. Ingen vet vad som gick fel, allra minst Löfvén.
  En lömsk sjukdom är det man kan lätt bli paranoid så jag förstår hon som satt med ansiktsmask i sin bil på vägen i Oxkangar. När ska det bli som vanligt igen? Den som lever får se. En hel del kommer inte att leva i alla fall.
  Axel Åhmans bok Klein har kommit ut förresten. Jag måste absolut beställa hem den i rödaste rappet så jag hinner läsa den ifall jag drabbas av covid-19 och kolar vippen. Jag bor ju så att säga i stormens öga. Ett av alla ögon kanske jag ska skriva,

  • Per

   Nja, de flesta tar det rätt lugnt skulle jag tro. Det är ju inga stor skaror som testats positiva ännu här i Österbotten. 43 stycken. Och ingen har dött pga Covid19. Tar man procenten av den totala befolkningen (180.000) i Österbotten så blir det 0,2 promille, vilket betyder, om jag räknat rätt, att i en grupp på 5000 personer så är 1 smittad. Förmodligen är dock mörkertalet stort eftersom så få tester gjorts, 762 stycken. Vi får se var det landar. Jag är inte säker på att ett lågt antal smittade är till glädje i slutändan.
   Huru det är med Lounemas fallskärm vet jag inte men så höga gubbar och gummor brukar ha ett och annat att luta sig tillbaka på om det går galet. Alla turer kring denna affär vet vi inte heller.

   Det är synd att man inte kunde skydda äldreboenden i Sverige. Det är ju detta som är det primära. Det skall bli intressant att senare se alla utredningar och slutsatser man kommer fram till när det är över. Inte bara nationellt utan också internationellt.

   Jo, Åhmans bok har jag också tänkt köpa. Tror jag skall beställa hem den ikväll tillsammans med en annan bok, Aednan av Linnea Axelsson. Den har jag fått mig rekommenderad.

  • Per

   Jag tog ikväll del av en österbottnisk tråd på Facebook där känslorna gick höga hos en del. Så åsikter finns även i Österbotten. Sverige framställs som stora smittspridaren trots att nästan all persontrafik upphört. Istället är det unga chaufförer på godset till Sverige som anklagas. Kan vem som helst anklagas? För att står för nära? För att jag inte stannar inomhus? För att jag använder desinfektionsvätska i bilen som istället borde finnas hos sjukvården? Det finns många syndabockar att spana in!
   Jag tycker det känns lite olustigt…

 • annepauline

  …här har jag inte hittat memma i en enda affär i år. Memma har glömts bort mitt i allt elände. Jag som är helt galen i memma! Jag kan inte förstå att inte alla är det. Memma med socker på och äkta grädde. Jösses, så gott! Har du verkligen provat äta memma med socker på och MYCKET äkta grädde? Den köpta memman är inte lika god som egengjord förstås men den är helt ok.

  • Per

   Kan man tänka sig en stor skål med grädde och en klick memma uppå? Kanske, om man toppar med en bit sill.
   Memma och lutfisk är i samma klass så nej, inget för mig.
   Klockan är halv sex och inga påskkärringar har synts till så jag tror jag tar och provsmakar ett chokladägg.

 • annepauline

  Va? Sirap i memma? Det ska vara rågmjöl och malt och rivet pomeransskal, vatten förstås och lite salt.
  Malt är inte alldeles lätt att få tag på i dagens handel.

  • Per

   Kanske Malte Lindeman vet var man kan få tag i malt? 🙂
   Jag googlade på receptet och där ingick sirap, något jag också kände till sedan tidigare

 • Wesber

  Memma är gotti nam nam, det åt vi alltid till påsk när jag växte upp. Men jag har inte riktigt vetat vilka ingredienser som finns däri så jag googlade på det.( Vatten,fint rågmjöl,maltextrakt,mörk sirap,salt och malda pomeranskal står det.) Äts med ovispad grädde. Mums

 • Erika

  Memma, vill jag minnas har pratats om innan här. Då visste inte jag var det var för något men, fick det förklarat för mig. Nu när det kom upp igen fick jag söka på det och med tanke på ingredienserna tog det liksom stop någonstans, det är således inget för mig. 🙂 Vi har nog alla olika mat/efterrätt/ smak- där vi en gång växte upp.
  Smaken är som baken osv. 🙂

  • Per

   Skall vi säga som så att det är inte mycket du gått miste om. Om du frågar mig. Andra har tydligen andra åsikter.
   Å andra sidan så skadar det inte att prova en gång så vet du vad det är. Nog lättare att förtära än surströmming skulle jag tro.

 • annepauline

  Haha, det här med sirap i memma måste ha tillkommit på senare år. Jag har ett recept från Marthas kokbok. Recept och råd av Runa Melander. Förresten P-J, äter du blodpudding? Eller blodplättar?

  • Per

   Aha, du gluttar i Marthas kokbok? Nå, det kan hända att den memman inte var så mordern ha, ha…

   Äter vad då? Nope, aldrig. Jag äter överhuvudtaget ingen blodmat alls. Det är nog värre än memma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »