Funderingar

Borde vi införa gemensam nordisk tid?

Igår var det åter dags att dra klockvisaren en timme framåt mot sommaren. Vi har nu sommartid. Skall jag säga som det är så har jag inga problem med den manövern. Det tar några få minuter att ställa armbandsuret, stugklockan och två kameror. Inte heller bekymrar det mig att kvällarna blir en timme ljusare och morgnarna en timme mörkare. Redan efter två, tre veckor är vi på tillbaka på samma soluppgång. Inte mycket att orda om, tycker jag.

Så var det den där natten som blev en timme kortare, lite mindre sömn. Skall man inte på jobb, vilket de flesta inte gör en söndag, så har det väl ingen betydelse? Det är bara att vakna en timme senare. På kvällen går man och lägger sig vanlig tid och får sina timmar sömn.

Att man tillfälligt skulle rubba dygnsrytmen för en timme köper jag inte heller. Då skulle det vara samma när man överskrider gränsen till Sverige eller tillbaka. När jag tar färjan över till Umeå och lägger mig en timme senare är inget jag reagerar på eller ens tänker på. Att jag har så lätt att anpassa mig kan bero på att jag inte har någon bestämd tid när jag går och lägger mig. Det kan vara klockan tio på kvällen (mycket sällan så tidigt) eller två på natten. Ofta är det timmen innan midnatt när jag söker mig till bingen. Däremot stiger jag upp 05.45 på morgonen så där har jag en fast tid. Ofta också när jag är på resa.

Jag är tydligen ganska ensam om att inte bry mig speciellt mycket om tidsomställningen höst och vår. De flesta beklagar sig, det är bara att titta på kommentarerna i Facebook. Åh, sådant elände och sådant besvär! Sida upp och sida ned. Jag tycker man överdriver och dramatisera en struntsak. Det är som om någon: storebror, regeringen eller EU grovt trampar på deras integritet och personliga frihet.

Visst kan man fråga sig varför vi har växling mellan sommar- och vintertid, den praktiska nyttan torde vara mycket liten. Jag har för mig att det skulle främja bönderna och då främst i Sydeuropa men idag är inte heller bönderna beroende av solens uppgång och nedgång. Så för mig kunde man gärna ha en standardtid.

Nästa fråga dyker upp när vi frångår sommar- och vintertid, vilken av dem skall vi välja som standardtid? Där har jag svaret klart för mig: vi borde ha en gemensam nordisk tid! Den praktiska nyttan är stor och invändningen att solens upp- och nedgång samt solens läge vid middagtid vid samma klockslag skulle bli för stor mellan östra Finland och västra Norge har ingen betydelse. Det är en vanesak som ganska snabbt skulle accepteras och glömmas bort.

Tyvärr tror jag det sitter djupt i folksjälen att vi har två tidszoner i Norden och det borde vi fortsätta med. Det är som om det är en viktig del av ens nationella identitet, speciellt i Finland. Tidigare var kanske jordbruket mera beroende av solens läge på dagen men idag har det ingen betydelse och i stället skulle en gemensam nordisk tid främja samarbetet inom Norden, underlätta för logistiken, resandet och näringslivet. Företag som finns i Finland och i minst ett annat nordiskt land skulle få en gemensam klocka. Norden skulle få ytterligare ett band som håller oss samman.

Jag är dock pessimistisk att så kommer att bli. Det finns för mycket konservativt tankegods, för mycket osund nationalism och man förmår inte tänka i nya banor. Så här har det alltid varit kommer man att säga.

Är du purken över att det finns sommar- och vintertid och om det blir en standardtid, vilken skulle du välja eller tycker du att en gemensam nordisk tid är en god idé? Låt höra!

Klocka

Tiden går och vi med den. Ni kan försöka gissa var denna klocka visade tiden! Och jo, det var vintertid den gången.
Kanske inte så lätt uppgift men så mycket kan jag säga att den gode Viljo inte ritade detta grannkvarter.

 

8 kommentarer

 • annepauline

  Jag trodde tidsomställningen var slopad. Inte för att jag bryr mig så mycket men inte för att jag tror omställningen är till någon nytta heller, varken här eller där. Förargligt för dem som arbetar natt den helgen när klockan vrids tillbaka. Klockan fyra på natten blir klockan tre och vips, får man jobba en timme extra. Det har jag varit med om när jag arbetade natt, mycket förargligt. Inte råkade jag arbeta natt när klockan vreds åt andra hållet så man vann en timme. Äsch, den riktiga tiden är vintertid och den tycker jag ska hållas. E va betär förr…

  Var finns klockan? Näsman var en uraffär i Vasa har jag för mig. Undrar om det var den som blev Marins.
  Borde ha legat på Nedre torget men nu kan jag ha fel. Huset på bilden är inte på Nedre torget tror jag…hjälp, nu måste jag börja tänka och se det är inte lätt, haha.

  • Per

   Nej, den reformen rann ut i sanden tills vidare men den ligger väl i någon skrivborslåda och väntar. När pandemin är över så kanske de tar tag i detta igen.

   Jo, det borde ha varit en uraffär och klockan finns på Vasaesplanaden mitte emot Atrium. Idag borde en glasögonaffär finnas där. Hur det ser ut där idag är jag inte säker på, om klockan finns kvar?
   https://goo.gl/maps/ADwewuruPWcuFFhF7

 • Wesber

  Jag gissar att fotot på klockan är taget i Helsingfors, eller varför inte Toronto Kanada. Dethär med sommar och vintertid retade mig mest när jag jobbade natt nu bryr jag mig inte som pensionär. 🤗

  • Per

   Ja, du hann trycka iväg din kommentar innan du såg svaret, Näsmans affär i Vasa i huset som kallas Wasaborg.

   Nattjobb på hösten när klockan skulle ställas tillbaka kan jag förstå var retsamt. Jobbpasset borde väl ha blivit en timme längre. Nattjobb är annars också slitsamt. Jag jobbade som ung 3-skift en kortare tid men inget jag längtade tillbaka till.

 • annepauline

  Just det, Wasaborg heter huset! Tack för hjälpen, jag har funderat så jag är alldeles matt. Nu kan jag se skylten och alltihopa framför mig när jag fick hjälp på traven. Näsman var en lite udda uraffär. Menar du att affären och den där klockan finns kvar än i denna dag? Affären är/var lite avsides.

  • Per

   Nja, om den finns kvar än idag vet jag inte men på länken till Google Maps finns den kvar. Fast Google Maps Street View är inte alltid så uppdaterad. Jag får titta nästa gång jag åker förbi men det kan dröja. Det är mera än en månad sedan jag sist hade ärende in till stan…

 • Erika

  För egen del kan vi slopa den här vridningen fram-och-tillbaka.
  Hörde att ev. 2023 kanske, ja ja, vad är väl en bal på slottet
  i dessa tider med allt inräknat. Det blir nog bra när det blir klart.

  En del vet fortfarande inte om klockan skulle fram-eller tillbaka.
  Inte lätt det där, vi har ju bara haft sommartig sedan 1980, kanske
  behöver vissa mer tid på sig för att förstå.

  Bestäm en S-V tid, låt det sedan var där. Jag har inga problem med
  sommartid men, varför har det in i okt, vad är det för ljust i den månaden?
  Innan var det om jag minns rätt ”Sista söndagen i september tog sommartiden
  slut. Sedan var det något om EU osv. Allt har sin tjusning. =D

  • Per

   De flesta är väl nog för en slopad tidväxling höst och vår men nu är det väl fråga om dispyter inom och mellan länder vilken tid som blir standard. Om jag fattar rätt så är det ministerrådet inom EU som inte får tummarna loss.
   Kan så vara att inte alla har koll på visaren där mitt i natten men den förs alltid mot sommaren, mycket enkelt egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *