Allehanda

Sommarmässling

Idag såg det ut som om jag fått mässling på ena handen, den vänstra. Röda prickar både här och där, mest kring tummen och pekfingret. Tätt, tätt och rött. Därtill kände jag mig trött och hängig, som om det rann sirap i ådrorna. Eller var det honung, för det blandar jag i mitt te som jag dricker morgon och kväll. Mestadels grönt te vill jag upplysa om.

Som liten gosse hade jag säkert de flesta av de barnsjukdomar som brukar hemsöka en ny människa i vardande. Då hade jag feber och frossa, det minns jag tydligt. Som vuxen är det sällan och aldrig som jag har feber trots att även jag drabbas av både influensa och andra krämpor i vardagen. Alla har stegringar, som det heter, men inte jag. Termometern står stadigt på 36,7 grader fast jag så snyter blod och benen känns som spagetti.

Förresten ordet stegring i samband med feber har jag aldrig förstått mig på. Vad är det för något och hur mycket är en stegring? Jo, att det är en ökning av något slag förstår jag men varför just i samband med feber? Det är som om man automatiskt skall förstå att det är feber det handlar om. Det är nästan liktydigt att stegring är feber. – Jag har stegring, jag stannar hemma, jag är sjuk!

Nåja, nu tror jag inte att dagens högst lokala mässling på ena handen betyder att jag är sjuk. I Saltgruvan har vi nämligen inventering, en syssla som drabbar mig var tredje månad, och nu är det åter dags. Allt skall räknas, antecknas och föras in i datormanicken. Allt skall redovisas och ut kommer ett resultat som förkunnar vart vi är på väg. Mot fördärvet eller klirr i kassan.

De röda prickarna på vänster hand kommer sig av att jag med en röd tuschpenna gör en krumelur på de saltbitar jag räknat och då gäller det att efter utförd skrivargärning måtta så att pennan kommer rakt ned i hatten som finns mellan min tumme och mitt pekfinger på vänster hand. Jag är nämligen högerhänt. Tyvärr är jag så inne i att samtidigt läsa inventeringslistan att jag ofta missar hatten och då uppstår åter igen en prick på min hand. Vips har jag sommarmässling men någon stegring har jag absolut inte!

Inte prickig men randig, vems flagga är det?

7 kommentarer

 • annepauline

  Jag har en kamrat som försenad kom till sin arbetsplats en morgon och flämtade fram: ”Ursäkta att jag är sen, min man hade stegring i morse… ” Förvånade och lätt roade ansikten mötte henne ända tills hon kom på att det inte heter ”stegring” när man har feber i Sverige.

  • Don PJ

   Ha, ha, den var bra.
   Det är nog något som vi bara har här i republiken men jag har aldrig förlikat mig med användningen av ordet i detta sammanhang.

   • decemberbarn

    Det beror ju vilken temperatur man annars har….men om temp stiger mer än 5 streck, då börjar det bli mot feberhållet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »