Allehanda

Ät mera bacon!

Jag besökte den sister Jane med gemål som bor i den lyckliga staden. Det hela höll dock på att sluta illa för på väg ut till Brunte i spiltan halkade jag på den isbelagda gårdsplanen och gjorde en redig vurpa. Blidföret under dagen hade på sen eftermiddag frusit till is och därtill blivit ytterligt halt. Märkligt nog klarade jag mig utan brutna ben eller ömmande extremiteter.

Vi kom att tala om kost och hälsa. Svåger har börjat med något som kallas LCHF-diet och hade på några veckor gått ned 4 kg i vikt. Därtill verkade det både enkelt och gott med denna kost. Det är vissa saker man skall undvika eller äta lite av och andra saker man skall äta mera av. Med glädje noterade jag att flera av de saker jag tycker om finns på äta-mera-av-listan. Kött fick man gärna äta, även fettet var nyttigt. Bacon fanns med, det gillar jag. Listan fortsatte med mera som jag tycker om: fisk och skaldjur, ägg, feta såser gjorda på äkta smör och grädde. Grönsaker som växer ovan jord men också kål av alla de slag, oliver, svamp, lök, paprika, oliver m.m.  Allt detta gillar jag att äta. Det lät för bra för att vara sant.

Vad man skall avstå ifrån förvånade mig något. Bröd, pasta, ris, potatis och gröt bör undvikas och ersättas med något annat. Mycket grönsaker istället för potatis. Potatisen är ju annars grundbulten i vår nordiska matkorg. Vad vore livet utan potatis?

Jag har annars gjort mig till och ätit Becel, något som fick tummen ned. Vanligt smör rekommenderades istället. Tänk att världen plötsligt är upp och ned. Att man skall vara måttlig med socker har jag hört förr och här verkade det vara fienden nummer ett för en sund kropp och god hälsa.  Inte mig emot, jag är ingen godismänniska. I frukt finns det mycket socker; skall jag nu avstå från mitt dagliga äpple?

Vill man festa till är vin den främsta drycken medan öl är boven numero uno på drinklistan. Jodå, vin gillar jag medan öl smakar jag alltmer sällan. Whisky är ok, i måttliga mängder antar jag, medan söta likörer och starkvin borde vara tabu. Av dryckerna är vatten det bästa medan vanlig mjölk bör undvikas. Även kaffe, med mycket grädde i, är bra, liksom grönt te. Å andra sidan kom det härom veckan en rapport som visade att grönt te kan vara skadligt för levern. Ho vet? Man blir alldeles virrig av alla rapporter och undersökningar som kommer på rad. En vecka är det si och nästa vecka är det så. Och alla är de vetenskapligt utförda.

Mera finns att läsa på Kostdoktorns sida och på LowCarbKost om denna mirakelkur som i mångt och mycket går på tvärs emot mycket annat i branschen.

De sista råden jag fick innan jag åter vände styret söderut var att motionera och att inte äta efter kl. 6 på kvällen. Visst vore det fint att äta bacon medan man samtligt tappar några kilon? –  Jag undrar hur det är med korvarna? Är de lovliga?

Undrar om de har bacon på menyn?

0 kommentarer

 • E

  Även du, Brutus! Japp, med LCHF får man äta hur mycket bacon man vill! Dock klarar åtminstone inte jag att helt avstå från bröd, pasta och choklad(!), så vågen står still för min del…. eller så kan jag skylla på den obefintliga motionen vintertid?

  • Chorizo

   Vem sade de bevingade orden?
   Jag får forska lite mera innan jag prövar denna metod. Fint vore om jag kunde gå ned 4 kg, då är jag nöjd. Men jag tror också att man måste motionera.

 • Designern

  Det finns många saker att kommentera i det du har skrivit men jag tar bara det viktigaste; det är absolut ingen mirakelkur utan ett sätt att leva. Det är inte heller bara viktnedgång som är det viktiga utan även jämnare blodsockernivå, bättre sömn, mera energi etc. Det som är basen/grunden med LCHF eller vLCHF (very Low Carb High Fat) är att lämna bort kolhydraterna och istället ge kroppen det den vill ha; naturlig basföda; kött, fisk, naturliga fetter, ägg och en liten del grönsaker som växer ovan jord och ABSOLUT inga konstgjorda/fabrikstillverkade produkter.
  En av de bästa sidorna är f.ö. LCHF.se där finns mycket att läsa.
  Skrivet av en som är typ 2 diabetiker och på 3 månader minskat 17 kg!

  • Chorizo

   Se där, det var ingen liten viktminskning på ändå relativt kort tid. Så något måste det ligga i LCHF:s val av mat. Jag får kolla in länken och se vad där står. Tnx för den!

 • Shirouz

  Jag tycker att alla sätt som fungerar är bra, (sade hon opartiskt… 😉
  Bacon tycker jag om, men inte skojbacon (små skivor som krymper till ännu mindre i stekpannan) kravbacon däremot, det är fint!

  • Chorizo

   Ägg och bacon, mums. Få se om jag inte borde byta ut morgongröten mot ägg och bacon? Men bröd blir svårt att få bort. Vad skall man ersätta brödet med? Det återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »