Upplevelser

Frestelse och Flygande Jakob

Efter att Torsdagklubben en stor del av vintern legat på is gjorde vi idag ett ryck och begav oss norrut till Nykarleby och Juthbacka restaurang för att avnjuta lunch. Torsdagsklubben som snart får ändra namn till Onsdagsklubben består av några herrar från byn som en gång i vecka åker på lunch i landskapet. Ibland norrut, ibland söderut.

Så god mat de serverar på Juthbacka! Den måste vara gjord med kärlek och grädde och det är mycket sällan vi har något att anmärka. Jag måste bara få tipsa och berömma lite. Idag var det Kebabfrestelse och Flygande Jakob, salladsbord med många sorter och kaffe och kräm som efterrätt. Och bara 8 euro för oss pensionärer efter kl. 12.30. Svårslaget vill jag påstå! Och man får äta så mycket man vill vilket också har sina sidor.

Förra veckan öppnade lunchrestaurangerna åter efter uppehåll på sex veckor. Småningom lättar makthavarna på begränsningarna men rekommendationen av munskydd lär väl gälla året ut kan jag tänka. Eller för alltid. I Japan har många burit munskydd i åratal. Dock inget jag gillar.

Regeringen har också med nöd och näppe undgått att falla när partipolitik åter har fått kliva fram på långbänken. I morgon får vi veta vad de grälat om i regeringen och vad resultatet blivit. Värre är att grundlagsutskottet i riksdagen har politiserat frågan om EU:s stödpaket. De skall ju inte blanda in politik i sin verksamhet utan granska lagsförlag ur en juridisk synvinkel men där trillade även de på näsan. Synd, för jag har haft stort förtroende för att grundlagsutskottet skall bevaka att allt går rätt till enligt lagen och inget annat. Tydligen vädrar politikerna morgonluft nu när smittspridningen är på kraftig tillbakagång i landet. I Österbotten är det ett fåtal nya smittfall per dag och de är ofta redan i karantän.

Idag blev det inget skogsjobb, i stället unnade jag mig lyxen att ta en 2,5 h tupplur på eftermiddagen efter att jag kommit hem från lunchen. Så gott det kändes!

När åt du senast något riktigt gott på restaurang och vad?

Juthbacka restaurang

Juthbacka restaurang i Nykarleby. I bakgrunden den gamla herrgården där man också kan anordna konferenser, seminarier och föreläsningar.

Restaurang Juthbacka

Enkel självservering men ack så gott det är i grytorna! Ljusa och trevliga lokaler.

Blomstercykel

Inte senaste modell på velocipeden utanför ingången till restaurangen och kanske har den legat i älven en längre tid? Våren har kommit och nu planteras blommor lite här och var på de mest märkliga ställen.
Själv får jag snart börja fundera på blomsterharven jag har på gårdstunet.


Restaurang Juthbacka, Nykarleby – hemsida

6 kommentarer

 • annepauline

  Den godaste maträtt jag ätit är Sjötunga Walewska. Det var ett bra tag sedan på en restaurang som bara serverar fiskrätter. Jag försöker komma på något jag ätit på senare tid men det är bara walewskan som poppar upp i huvudet så det går inte att komma på nånting annat. Sjötunga Walewska, det är gott det! Men ok, en pizza på Kotipizza i Smedsby är också gott, finns inte så goda pizzor här någonstans hur mycket de än gör reklam för ”äkta italienska pizzor”. Haha, på den!

  • Per

   Sjötunga Walewska har jag inte ätit men jag tror ditt omdöme att det är en delikatess. Fisk kan vara mycket gott om den görs på rätt sätt. Hejm i Vasa har till exempel himmelskt goda abborrfiléer. Kotipizza har inte besökt, borde kanske göra det någon gång. Hmm, jag har lite fördomar mot deras pizzor men kanske jag har fel?
   Något av det godaste jag ätit var en lammgryta på en restaurang i Uppsala.

 • annepauline

  Men vah? Vad har du för fördomar mot Kotipizza? Använder de inte bra råvaror? Det gör de inte i pizzorna här kan jag lova. Ett tag jobbade jag så att jag åkte och handlade varor till en grossist. Där var pizzeriaägare på långa rader som köpte stora vagnar fyllda med skinka, ost och grönsaker som var rödmärkta med halva priset för att de gått ut på datum. Det blev det pizzor av vill jag lova. Halvsur skinka…Pizzorna på Kotipizza smakade fräscht, eller så var jag extra hungrig som åkte in på Kotipizza när jag kommit uppkörande från Åbo… Råvarorna är det viktigaste i maten. Tänk bara nyss upptagen nypotatis med lite smör…det slår till och med walewskan när jag tänker efter.

  • Per

   Inte vet jag men jag har aldrig testat en Kotipizza. Fick bara för mig att de är fabriksproducerade men kanske jag har fel.
   En sak vet jag dock att Quattro Stagioni-pizzan här i Finland saknar kronärtskockan mitt i! Den saknar jag verkligen och sparade alltid till sist. Jag äter alltid kanterna först på en pizza och tar mitten till sist. I Sverige fick jag alltid en kronärtskocka när jag beställde QS. I Finland verkar det som om pizzabagarna inte ens hört talas om denna höjdpunkt i pizzan.
   Visst, nypotatis är något av det bästa som finns! En sillbit och nypotatis med smör, mums!

 • annepauline

  Det är måhända ljusa och trevliga lokaler invändigt i restaurangen. Men nog ser utsidan väldigt trist ut. Passar liksom inte alls ihop med den gamla herrgården. Eller finns det något där som jag inte ser?

  • Per

   Invändigt är det enkelt men trevligt. Restaurangen och Herrgården är åtskilda och jag har aldrig tänkt på att de inte passar ihop. Det finns en intilliggande hotellbyggnad i samma stil. Men älven strax nedanför hjälper till att lyfta stället. Och på Juthbacka-marknaden är det fullt med folk här. Överallt som myror…
   Maten är så god att allt annat försvinner, så är det nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »