Funderingar

Vad skall man tro?

Jag läser ikväll på Vasabladets webbplats att Finland inte finns! Finland är fake och hittepå producerat av Sovjetunionen och Japan under kalla kriget för att dölja att det finns ett hav mellan Sverige och Ryssland. Orsaken var att man ville fiska ensamma i det havet och kunde man då lura världen att där fanns ett land så skulle inte någon annan komma och störa deras fiskeri. Satellitbilder och kartor är förfalskningar. – Jo, det är tydligen så att en liten grupp människor tror på denna konspirationsteori som började som ett ironiskt skämt.

Konspirationsteorier är annars intressanta fenomen hur huvudlösa de än må vara. Lite som sagor och fantastiska fabler. Att det finns människor som tror på olika konspirationsteorier bottnar i oro och misstroende mot makthavare och auktoriteter.

Klassiska konspirationsteorier är att jorden är platt, att månlandningen 1969 är fake, att jorden styrs av utomjordingar och nu senast att i coronavaccinet finns chips som kommer att kontrollera människorna. Svåger berättade annars en rolig historia om det ryska Sputnik-vaccinet. Ett äldre par var jätteglada över att de erbjudits att ta det ryska vaccinet och skulle genast gå åstad och få sprutan. Följande dag när han träffade dem så talade både två perfekt ryska! Haha, den tyckte jag var kul!

Fast, kanske det var sant? Man vet aldrig. Ofta börjar tron på konspirationsteorier som ett tvivel och som sedan byggs på med olika ”fakta” och funderingar. Till sist är man fast i tron och finner att alla andra är lurade. Lite som religiösa sekter och de bubblor de skapar. Eller är alla religioner konspirationsteorier? Vad är sant och vad är falskt?

Eller är det som fallet med att hitta syndabockar att skylla allt elände på? Det var judarnas fel sade Hitler och lät mörda miljoner. Den teorin hade en agenda och folk trodde på den. Annars är också förnekelsen av förintelsen en konspirationsteori. Allt var bara påhittat.

Internet och sociala medier är idag utmärkta redskap att sprida konspirationsteorier. Blixtsnabbt kan vad som helst publiceras och spridas och hur skall man veta vad som är sant och falskt? Jag brukar titta på datum när något är publicerat, vem har publicerat, finns det andra källor som stöder detta, är detta rimligt, finns det en underliggande agenda (ofta politisk). Kort och gott källkritik!

Så hur är det med Finland, finns det eller befinner vi oss i djupet på ett hav? Kanske vi alla är fiskar men ser ut som människor? Man kan skoja om mycket av detta men det är också viktigt att förstå och respektera de människor som tror på en eller annan konspirationsteori. Att dumförklara dem skapar knappast grogrund för en seriös diskussion och kritiskt tänkande. Och har man själv gått på någon bluff? Som allt annat så finns det en bakomliggande orsak.

Själv är jag övertygad om att vinden skapas av att träden när de plötsligt får för sig att vifta med topparna!

Känner du till någon konspirationsteori som du tycker är helt fantastisk eller till och med tror på? Eller är teorin om konspirationsteorier bara konspiration och bluff?

Kvarken

Ett vet jag: till Holmön på svenska sidan om Kvarken har jag seglat som gäst hos sister Jane och svåger på deras segelbåt. Så här fint var det på ditresan. Tillbaka var det sjufalt värre med en mindre storm och stora vågor. Vid horisonten syns fastlandet Sverige.

Holmön

Och detta är Byviken på Holmön, nog så verklig och vacker.


Does Finland Exist? Many Don’t Think So – Culture trip där teorin om Finland beskrivs mera ingående

Konspirationsteori –  Wikipedia

Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
En intressant studie på över 80 sidor som jag ännu inte hunnit läsa men som jag skall ta mig an endera dan.

2 kommentarer

 • annepauline

  Konspirationsteorierna om corona viruset frodas som mest och värst för tillfället. Jag har en bekant som är fullt och fast övertygad om att viruset ”tillverkats” i kinesiska laboratorium för att sedan spridas över världen. Hon tillhör någon slags grupp, på sociala medier, som har detta som sin sanning. Kineserna vill ”ta över världen”.
  Kineserna är ”Den gula faran”. Lär enligt min bekanting vara känt sedan länge. Hon pratar så övertygat om detta så ibland kan jag faktiskt börja undra: Tänk om det är så? Men sen undrar jag: Ok, men vad har kineserna för nytta av att sprida ett virus över världen? Vad vinner de på det? Jag har frågat min bekanting om det men det kan hon inte riktigt svara på.

  • Per

   Jag skulle med lätthet kunna svarva ihop en teori varför kineserna vill ta över världen med hjälp av ett virus men jag avstår. Passar bättre i en roman. Detta att vara helt övertygad om något som inte går att bevisa är mycket gammalt och tillämpas inom de flesta religioner. Alla påstår sig ha rätt och tron är grundmurad. Samtidigt kan man inte bevisa motsatsen. Jag brukar tänka att var och en blir salig på sitt sätt vilket är ok så länge det inte går ut över någon annan.

   Gula faran hörde jag talas om redan som liten gosse. Det var en släktning som emigrerat till USA någon gång i början på förra seklet och skulle gärna ha besökt gamla hemlandet men vågade inte detta på grund att han var rädd för gula faran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »