Allehanda,  Funderingar

Detta trodde jag inte pandemin förorsakade

Som gammal protokollskrivare har jag ibland behov att nyttja min skrivare, en färglaser av märket Samsung som jag införskaffade år 2013. Den har troget tjänat under alla år och det är en ganska stor mängd dokument jag printat ut. Här lägger jag märke till mitt ordval printat, en klar påverkan av engelska språket. Jag vet inte om jag skall skratta eller cry.

Alltnog, igår när jag efter avslutat årsmöte för gravgårdsföreningen – där jag är sekreterare – skulle skriva ut några papper så strejkade min skrivare och pappret trasslade till sig något otroligt inne bland alla valsar och mekaniska plastprylar. Jag kunde inte få ut pappret utan att riva halva skrivaren och därmed högst troligt demolerat sagda apparat. Därtill har den senaste halvåret krånglat på både det ena och andra sättet. Pappret fastnar ofta och den envisas regelbundet med att kräva att jag skall installera skannerfunktion, något som borde finnas installerat, men jag har klurat ut hur jag skall kringgå denna begäran som annars effektivt stoppat all användning av min skrivare.

Dags att investera i en ny laserskrivare! Döm om min förvåning när jag efter omfattande sökningar på nätet kunde konstatera att det finns ytterst få laserskrivare med färgutskrift till salu till ett vettigt pris. Nästan inga alls. Inte i republiken och inte var det mycket bättre i kungariket! Och i den mån utbud fanns så utlovades leveranser i mitten av maj eller i värsta fall nästa år!

Jag beslöt mig för att besöka provinshuvudstaden för att på ort och ställe undersöka saken. Tre affärer med omfattade utbud av diverse elektroniska mojänger och dataprylar fick besök av mig men ingen kunde på stående fot sälja en färglaser till rimligt pris. Rimligt pris anser jag vara 250 europenningar plus minus något. Alla försäljarna suckade tungt och hänvisade till att coronan har ställt till det. Komponenter saknas för produktionen och på grund av allt distansarbete har hyllorna tömts hos handlarna. De flesta hemarbetande knapptryckare har behov av en skrivare typ laser.

Jag hade kunnat nöja mig med en svart/vit-skrivare, dessa fanns det flera av, men nu ville jag ha en färglaser. Ingen orimlig begäran!

Jag tror mig ha hittat en färglaser med leverans i mitten av maj men samtidigt varnar en försäljare att dessa leveransdatum kan vara vanskliga och inget att lita på. Tänk så mycket elände pandemin har ställt till det med! Att det skall vara så svårt att köpa en helt vanlig skrivare.

En lustig grej var att en försäljare försökte prångla på mig ny teknik. Någon färglaser hade han inte till försäljning men däremot ett par skrivare med ecotank. En helt ny teknik som inte var laser men inte heller bläckstråleskrivare, påstod han. Utskriften var visserligen inte väderbeständig och höll inte lika länge som en laser men annars billig i drift. Jag blev misstänksam och fick senare bekräftat att detta var bläckstråleskrivare där man i stället för att byta patroner kunde man fylla på färg ur flaska eller påse. Inget svinn av färg som ofta uppstår hos bläckstråleskrivare med patroner. Visserligen mycket praktiskt för en användare av bläckstråleskrivare men ett alternativ till färglaser är det inte enligt min mening.  Där ser man att det gäller att vara påläst och inte gå på först bästa fint som erbjuds.

Någon färglaser är ännu inte beställd men jag har en i sikte. Tycker du att det är krångligt att köpa elektronik av olika slag och litar du på vad försäljaren erbjuder? Har du gjort en riktigt bra affär eller ett riktigt bottannapp?

Hornet

Från det ena till det andra… denna fina pärla dök upp när jag skulle tanka Bettan. En bil av märket Hudson och modellen Hornet (edit)! Även om det mesta är inställt i morgon skulle det inte förvåna mig om det dyker upp en och annan fin jenkkare i gatubilden.

4 kommentarer

 • annepauline

  Pandemin har ställt till det inom cykeltillverkningen också. Cyklar säljs tydligen som aldrig förr men Shimanoväxlar ligger efter i tillverkningen och därmed cyklar. Jag har en bekant som fått vänta nästan tre månader på en ny cykel av den variant han vill ha.
  Det är inte ett dugg kul att ge sig ut för att köpa datorer eller mobiltelefoner eller vilken typ av elektronik som helst. Vad behöver man? Vad är ”bäst”? Bara att inhandla en elektrisk tandborste vållar huvudbry av stora mått. Finesser hit och finesser dit och appar ska laddas ner för att se hur hårt man trycker borsten mot tänderna och bla, bla, bla. Säljarna försöker oftast pracka på en någon fantastisk nyhet ”som precis kommit ut” och som förstås är svindyr. Där står man och försöker begripa vad de pratar om vilket man absolut inte gör.
  Vilken härlig bil du fått med på bild! Det finns en hel del pärlor som börjar komma ut på vägarna till sommaren.
  Men märket är väl Hudson och modellen Hornet. Hudson var ett lite udda märke men det finns en och annan välbevarad här och där. Någon enstaka brukar man få se på veteranbilsträffar.
  Vad heter tankstället du tankat på? Är det någon ny variant?

  • Per

   Oj, även cykeltillverkningen? Tänka hur mycket en pandemi kan ställa till det på olika sätt. Vissa händelser är positiva, till exempel att folk satsar på natur och motion men då fordras det också att det finns tillgång till behövliga redskap och att inte samlas alltför mycket folk på ett och samma ställe vilket kan slita för mycket på naturen.

   Det gäller att vara lite påläst innan man beger sig ut i köpdjungeln och speciellt gäller det elektronik och datorbranschen. Vissa försäljare är mästare att svänga sig med nya termer och låter väldigt övertygande. Som detta med ecotank. Försäljaren trodde nog att jag skulle gå på det för jag frågade klart och tydligt om detta var bläckstråleskrivare vilket han förnekade.

   Det finns fina guider på nätet och Youtube i de mest skiftade produktgrupper så mycket finns att hämta på nätet om man bara har intresse och vill avsätta tid. Ibland blir det nästan för mycket så det gäller att väja och vraka bland alla goda råd.

   Stället är ABC i Kvevlax alldeles invid riksåttan.

   Där ser man, bilmärket är Hudson och modellen Hornet. Det var mera än jag visste. Jag såg bara att det stod Hornet på sidan så det tog jag till mig. Fint landsvägsskepp i alla fall.

 • E

  Det är inte bara skrivare det är brist på, utan även något som trivialt som sportskor! Jag har skåpet fullt med utnötta sportskor och beslöt köpa ett par nya. Bekväma skulle de vara. Hittade ett par bekväma, passande i sportaffären, men de var förfärligt fula…neongul sula, mintgrön sko. Jag beslöt prova lyckan i andra affärer och rundade varenda affär i stan som säljer länkskor. Visst fanns det skor, men nästan inga i min storlek. De som fanns var små storlekar och jättestora storlekar. Nå, jag visste ju vilken modell och storlek som passade mig och började söka på nätet. Det fanns 6-7 nätbutiker som sålde ”min” sko i olika färger, men inte en enda hade rätt storlek i lager. Inte ens den skitfula gul-gröna fanns att få på nätet!

  Det slutade med att jag gick tillbaka till den första affären och köpte de gul-gröna. Dyra var de också!

  • Per

   Kanske mycket av det vi saknar i butikshyllorna fanns på det fartyg som fastnade i Suez-kanalen eller på något av de fartyg som fick vänta? Det är ju enorma mängder varor på dessa jättefartyg och allt skall ju gå JIT (just in time) så blir det en störning påverkar det allt. Allt är så slimmat och utan marginaler att när något händer som pandemin eller händelsen i Suez-kanalen så sitter vi på pottkanten. Så kan det också vara med vårdkapaciteten och äldreomsorgen vilket kommer till synes under pandemin. Ibland agerar samhället och politiker dumsnålt.

   Hoppas att dina nya skor sitter bra på fötterna och att du trampar många mil i dessa skodon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »