Allehanda

Är husmanskost klimatsmart mat?

Äta bör man annars dör man! Det finns en gammal ramsa som säger så och visst är det sant. Vi överlever inte länge utan mat och vätska. Frågan är vad vi skall äta?

Vasa övningsskola har infört en sexveckorsperiod där skolan serverar klimatsmart mat vilket innebär att det inte serveras rött kött (svin och nöt) under denna tid utan istället blir det vegetarisk mat, fisk, broiler och kalkon. Detta har applåderats av vissa medan andra har protesterat och himlat med ögonen. Alltså vuxna, inte elever. Vad eleverna tycker har inte alls kommit fram i lika hög grad.

Insändare skrevs i Vasabladet och på tidningens FB-sida kom det 300 kommentarer som reaktion på artikeln från förra fredagen. Mat engagerar men ännu mera den polarisering i samhället där matens ursprung och klimatpåverkan bara är en del av. Å ena sidan finns de vill ha det som det alltid har varit, även kallad bakåtsträvare, å andra sidan finns de som anser att människan har alltför stor negativ påverkan på klimatet och naturen, även kallad miljömuppar. Det finns även en mängd andra förklenande benämningar om man vill utöka vokabulären.

Äta mera grönt eller sätta tänderna i en saftig biff?

Så här tycker jag. Husmanskost, finns det något bättre men är den klimatsmart? Med det menar jag en blandad kost, lite av varje och gärna en stor giva grönsaker. Vi i Torsdagsklubben tittar en extra gång på salladsbordet som bjuds. Ser det inbjudande ut och finns det tillräcklig variation? Vissa serveringar har pliktskyldigast en trött sallad, andra har en mängd pigga alternativ i sina byttor.

Jag äter det mesta även om jag har mina små aversioner. Jag tänker på memma och lutfisk. Men de två är väl ändå inte husmanskost, eller hur? Puh, jag klarade mig.

Visst kan jag äta vegetariskt också men det har ännu inte blivit min stora favorit. Dels beroende på lamt tuggmotstånd, dels på smaken som jag ännu inte funnit helt tillfredsställande. Kanske jag har haft oturen att ännu inte stöta på vegetariska mästerkocken eller så är mina vegetariska försök för få.

Höns och kycklingar anses vara mera klimatsmart mat men under vilka förhållanden lever dessa fjäderfän och hur avlivas de i stora slakterianläggningar? Jag är ingen expert på detta men de bilder och filmer jag sett är inte direkt uppmuntrande. De behandlas mera som färdigpaketerade broilers än som levande varelser. Tacka vet jag de höns vi hade en gång i tiden i mitt föräldrahem. Ja, i hönshuset, inte inne i köket.  De fick åtminstone på sommaren spatsera ute i hagen eller på gårdsplan. Höns kan verkligen spatsera om de får utrymme. En sådan stil de har.

Nordisk husmanskost innebär växter, rött kött, fisk och fågel. Sedan kan man ha åsikter om hur och var dessa ingredienser produceras. Det säger sig självt, tycker jag, att det är inte speciellt klimatsmart att bränna ned Amazonas urskogar för köttproduktion och sedan transportera produkterna runt halva jordklotet. Då är det bättre med närproducerat. Frågan inställer sig då, räcker det med att äta närproducerat kött av klimathänsyn? Därom tvista de lärda.

Det finns en stor mängd forskningsresultat och rapporter i klimatfrågan. Svårigheten för lekmannen är att kunna tyda dessa och få en god sammanfattning av läget. Som jag skrivit tidigare i denna blogg, jag saknar en Hans Rosling som tydligt och pedagogiskt sätter in fakta i sitt sammanhang tidsmässigt och mängdmässigt. Visar trenderna. Idag är vi hänvisade till massmedia, intresseorganisationer och en vildvuxen opinion som alla menar sig ha rätt. Dessa hörs och syns.

Klimatsmarta veckorna i Vasa Övningsskolan kommer knappast att påverka klimatet men uppmärksammar förhoppningsvis, tillsammans med annan undervisning, eleverna på maten, dess ursprung, vägen till tallriken och klimatpåverkan. Det som upprör en del föräldrar och andra är att de menar att barnen indoktrineras till något som föräldrarna inte omfattar. Barnen hamnar mitt i ideologiernas kamp där polariseringen och oförsonligheten i samhället tenderar att öka. Här infinner sig frågan, vilka ideologier?

Till sist vill jag utfärda en uppmaning till alla: ät upp maten på tallriken! Detta gäller både för elever och de som anser sig torra bakom öronen. Hur ofta ser jag inte fullvuxet folk slänga mat som det absolut inte är något fel på. De öser upp en försvarlig mängd mat och tröttnar någonstans halvvägs. Det blir jag upprörd över.

Vad passar bättre än några matbilder på detta. Här ser vi hur 100 % vegetarisk mat slevas upp. Var då? Urkult naturligtvis. Men kött serveras också där ifall någon vill ha sådant.

På Ingelas Café beställde jag fläskpannkaka. Så god! Den maträtten saknar jag verkligen här i Österbotten. De flesta infödingar här verkar inte ens veta att en sådan maträtt finns.
Känner du till fläskpannkaka och i så fall, är den god?

Vad vore sommaren utan grillad korv med tillbehör? Detta är från Pörkenäs i somras. En av sommarens bästa kvällar.
Tilläggs kan att korv kan vara av minst sagt skiftande kvalité. Själv håller jag mig till Snellmans och Wilhelm korv med hög köttprocent.
Vilken är din favoritkorv eller anser du korven är en ulv i fårakläder?  –  Jo, det finns också vegetarisk korv men sådan har jag ännu inte smakat.

6 kommentarer

 • Yvonne

  Tack för ett vettigt inlägg! Och jo, jag känner till fläskpannkaka, men det är länge sen jag kom mig för att laga till en sån.

  Jag har tänkt detsamma om det där med att inte äta upp det man öst åt sig. Varför vet inte vuxna människor hur mycket de orkar äta? Det är en annan sak om man blir serverad en färdig portion, då händer det nog att jag inte heller orkar (eller ens vill) äta upp allt. Men om jag får ta för mig själv från en buffé, då äter jag alltid upp det jag har tagit. Minska matsvinnet!

  • Per

   Då är det kanske dags att överraska övriga i hushållet med en fläskpannkaka? Halva kan göras utan fläsk om så önskas eller med annan blandning i smeten. Hur vore det med svamp, t.ex.?

   Det är främst vid buffé eller hemma där man själv får ta mat som jag tycker att det syndas mot minskat matsvinn. Det går att ta en mindre eller lagom portion och sedan fylla på om man vill ha lite till. Färdiga portioner tycker jag i allmänhet är lagom eller lite för små så där är det sällan problem för mig.

 • annepauline

  Klimatsmart hit och klimatsmart dit. Jag tycker det börjar gå till överdrift med alltihopa. Folk verkar smått hysteriska. Vad är det för fel på vanligt sunt förnuft? Men hjulet snurrar på, alla vill ha mer, inte mindre, klimatsmart eller inte.

  Fläskpannkaka är gott, tjock ugnspannkaka går ju att variera hur mycket som helst, är himla gott med äppelklyftor i och vaniljsås till…Ägg behövs till pannkaka och det här med hönsfarmeriet är en sak för sig. Stackars höns! Grannar i Finland brukar ta några hönor från en hönsfarmare på somrarna. Hönorna hade vistats i trånga burar och hade helt förvridna och missbildade ben, de kunde inte gå utan släpade sig fram. Efter några veckor hade benen återhämtat sig så pass att de kunde gå haltande. Det är inte så himla säkert det är så mycket bättre om de är som det står på äggkartongerna ”frigående”. Hönsen kan ha det lika trångt och eländigt antingen de är ”frigående” utomhus eller ve och fasa, inomhus. Ofta hackar de ihjäl varann hej vilt, haha, de verkar rentav mänskliga!
  Vi hade också ett tiotal höns hemma. de knallade runt helt fritt. En kom in i köket varenda dag sommartid och ville ha gröt eller stekt potatis. Vilka ägg våra höns värpte! Stora med knall orange gula. Höns ska spatsera för att må bra! – Jag har jobbat på ett slakteri på Åland en gång i tiden så jag vet att korv är en ulv i fårakläder, de blandade korvsmet där. Huvaligen. Men det kan inte hjälpas, korv är gott ändå, i alla fall vissa sorter. Klimatsmart eller inte.

  • Per

   Det finns ett antal nya ord som har med klimatet och den debatten att göra. Klimatsmart är ett, flygskam är ett annat och klimatångest är ett tredje. Rent språkligt är jag intresserad av varifrån dessa ord kommer, vem har myntat dem och när kom de första gången i tryck. Vem styr mediaflödet?

   Jag tror helt säkert att människan påverkat/påverkar klimatet men det gäller att få ett perspektiv på det hela. Som jag skrev i inlägget, jag saknar en Hans Rosling.

   Det har jag också funderat på: hur bra har egentligen de hönor som beskrivs som frigående på äggkartongen? Är de glada, spatserande hönor eller är de inträngda på ett visst utrymme som är något bättre än minimikraven? Och förpackningarna, kan man lita på vad som står där eller är det mycket lurendrejeri?

   På tal om korvsmet så skickades jag en gång av arbetsförmedlingen till ett företag som gjorde korvskinn av tarmar från slaktade djur. Åh fy vad där luktade! Som tur var började jag inte jobba där. När jag steg in receptionen på företaget och knackade på glasrutan bakom vilken det satt en kontorsdam så gick strömmen i hela företaget. Det tog jag som ett tecken på att jag inte skulle jobba där.

 • Erika

  Vuxna människor, eller det kanske de inte är, borde veta bättre när det gäller hur pass hungriga
  dom är. Att slänga mat för stora belopp när andra människor svälter i övriga världen,
  är en sådan styggelser att det saknar sitt motstycke. Har min åsikt om mat. Tror jag sagt det tidigare
  kött, kyckling, lam, höns you name it är uteslutet på matbordet. Filmer om man klara av
  att ser dom till slutet, är så vidriga, bara det fick mig undan för undan att avstå den maten.

  Kött som sedan knappt är halvfärdigt är återigen en styggelser. Vem i hela friden fick för sig
  att en köttbit nästintill skall vara röd nästan så det rinner blod ifrån den, hur kan någon får
  i sig det utan att kräkas? Det räcker att se det på bild så vänder det sig i magen.

  Vegofärs är riktigt gott om man är påhittig och lägger i hackad lök, lite kryddor, kanske lite
  hackad svamp, sedan steks allt det i riktigt smör samt avslutningsvis grädde. Då blir det en
  delikatess. Är inte vegetarian men, håller mig till fisk, grönsaker i mängder. Går att variera fisk
  om man även här är påhittig i sin matlagning.

  Minns hos mina morföräldrar när våren kom så började mormor gräva i trädgården och alla
  hennes höns gick lösa, vilka lyckliga höns det var. Deras hönsgård var stor och rymlig. Det går
  att se i en äggförpackning vilka som är frigående eller inte. Tortyr att stänga in fyra höns i en bur.
  Djuren skulle göra som människan gör mot dom, förr begriper inte människor vad de gör
  mot oskyldiga djur, stora som små.

  Enda korv jag äter är falukorv. Lutfisk är ett ständigt återkommande ämne. Hur man är
  funtad som kan äta detta. Säger bara en sak, krydda med senap, vitpeppar på lutfisken,
  sedan äter man och drar igen dragkedjan över munnen. 🙂 Tack sjutton för att det inte smaka,
  något utan det på fisken.

  Ingen jul utan LUTFISK. Fläskpannkaka gör jag ständigt, en maträtt som är gudomligt god.
  Svamp tror jag att jag avstår i en fläskpannkaka, som du avstod från Lutfisk och memma.
  Vad i hela friden är memma? Låter som något man skall avstår ifrån. 🙂

  • Per

   Jo, jag förvånas över hur lättvindigt mat slängs. Idag var Torsdagsklubben på lunch som bestod av bl.a. lasange. Lasangen var god men ytan var lite skarpgräddad och aningen hård. Jodå, jag åt upp allt, även de hårdare bitarna och inte tog jag skada av det.

   Kött kan stekas olika mycket och en variant är blodig. Inte i min smak direkt. Har jag förstått rätt så kallas kött från nöt, svin och vilt för rött kött medan kött från fågel och fisk kallas för vitt kött.

   Fisk är nyttigt att äta. Man lever längre då, tror jag. ha ha Men lutfisk är inte min grej. Fast det är väl så som du skriver, ”krydda med senap, vitpeppar på lutfisken”, då kanske den får mera smak. Och den är ju en tradition vid juletid.

   Annars är jag inte så påhittig vad gäller matlagning, intresset är ganska svalt för den sysslan. Men god mat gillar jag. Salig mor var en mästare på god mat och mammas köttbullar var verkligen en delikatess. Vegofärs, vad är grundingredienserna i den?

   Aha, du gillar falukorv? Eller i alla fall äter den. Falukorv är svensk medan länkkorv är finsk. Påminner ganska mycket om varandra men den finska länkkorven är nog snäppet bättre, tycker jag. Fast det är inte så ofta jag köper den trots allt.

   Memma är som gjord för en vegetarian. Men den smakar blää, tycker jag. Kanske rätten kan hjälpas upp med grädde och socker men nej, inget för mig.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Memma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »