Databiten

Att göra en hemsida

Det är länge sedan jag senast skrivit något som handlar om data och Internet så här kommer ett par tips för den som kanske är vilse på nätet eller vill ha en egen hemsida, om än enkel. Men så är den också enkel att göra.

Jag är den som vill ha en egen startsida i min webbläsare där jag samlat de mest använda länkarna så att jag snabbt hittar det jag vill använda. För detta har jag använt SimpleSite men så helt plötsligt meddelar de att de vill ha betalt annars försvinner min hemsida. Nehepp, det är jag inte intresserad av så då fick jag söka mig till ett nytt ställe med gratis plats för min hemsida.

Först delar jag länken till min nya startsida ifall någon annan också vill ha den som startsida eller annars bara bland sina bokmärken. Sidan är naturligtvis präglad av mina intressen och de ställen jag använder. Kanske någon som bor i Österbotten är intresserad men jag kan också tänka någon som bor i Sverige eftersom det också finns många rikssvenska länkar och fler lär det bli. Jag kallar sidan NordenLänkar, någott namn skall den ha.

Själva länkarna är blå men rubrikerna till de olika avsnitten är röda och med större font för att man snabbt skall hitta på sidan. Nästan längst ned finns avsnittet ”Kunskap – Nyttigheter” och där tycker jag själv mycket om att kolla. Min startsida finns på adressen: https://sites.google.com/view/nordlink/startsida 

Och därmed har jag avslöjat var min startsida finns, nämligen på GoogleSites.

Det är mycket troligt att du har ett Google-konto och har du inget så är det enkelt att skapa ett sådant. Har du ett Google-konto så får du också möjlighet att göra en hemsida. Idag har sociala medier övertagit mycket av den roll som hemsidor hade för 20 år sedan men det finns kanske de som vill ha en statisk sida för att presentera sitt företag, verksamhet eller bara visa bilder och text från sin tillvaro.

På GoogleSites finns några olika möjligheter att utnyttja men jag valde ”Tomt” med stora plustecknet och där går det ett välja en mall (Layout) i panelen till höger. Man kan också möblera om, ta bort och lägg till element. Det är i denna panel som du hittar alla verktyg och uppe till höger finns ”Publicera-knappen” så finns din sida ute på nätet. That´s it!

Jag har inte tänkt skapa någon guide för att använda GoogleSites för mycket av det som finns där kan användas intuitivt och genom att själv testa, göra om och lära sig. Även om man gör fel eller inte är nöjd med utseendet går det att göra om. Det är inget farligt som kan skada din dator eller ställa till det annars. Så det är bara att testa sig fram och leta utvägar. För man musen över de olika elementen kommer det fram vad man kan göra. Högst uppe finns två pilar och den ena är ångra.

Tycker man adressen är för lång kan man också införa ett eget domän-namn som man köpt.

GoogleSites är ett ställe för gratis hemsida, ett annat är WordPress.com där många bloggar finns men jag upplever den som något svårare att hantera för en nybörjare. Själv gick jag en gång i tiden en kurs för att lära mig koda hemsidor från grunden men varför uppfinna hjulet en gång till när den enkla hemsidan finns färdig och bara väntar på att fyllas med innehåll. Som till exempel mina länkar.

Även om du inte behöver eller vill testa en egen hemsida så kanske du hittar någon intressant länk på min startsida. Titta till exempel längst ned!

Oravais Regattan 2009

En helt off topic-bild men visst behöver vi lite sommarvyer i mörka november? Detta är några båtar från startfältet på Oravais Regattan 8 augusti 2009. Den främsta båten heter Mörkrädd och följande Steinblind.


Skapa ett Google-konto – Google Support
Google Sites – Startsida för att skapa en hemsida på Google

NordenLänkar – Min nya startsida på GoogleSites

En video som visar grunderna i GoogleSites. Det finns säkert fler på YouTube.

2 kommentarer

 • annepauline

  Jag är tämligen vilse på nätet. Ibland gör jag grejer som jag inte borde och då blir det att springa till Elgigantens support. En gång var en äldre dam där med sin ännu äldre äkta make och deras dator som det var ”fel” på. Den unga kille på supporten nästan viskade till damen att datorn hade låst sig för någon hade kommit in på knasiga porrsidor. ”Va” nästan skriker damen. ”Porr? Det kan inte stämma, det är bara jag och min man som använder datorn och bara han och jag som kommer in i datorn”. Den äkta mannen sjönk ihop mer och mer och hamnade nästan under disken vid supporten… Supportkillen visste inte riktigt vad han skulle ta sig till, hans kollega började ju lyssna och småle. Damen fick lämna in datorn för att rensa den från porr. Hon tågade iväg ut, mannen lomade efter. Undrar vad som sedan utspelade sig hemma hos dem? Men roligt var det. För mig som stod och lyssnade.

  Mörkrädd och Steinblind var bra namn på segelbåtarna. Ägare med humor!

  • Per

   Jo, det kan vara genant om porrsidor eller andra skumma sidor ställer till det på datorn och man själv inte klara av att fixa problemet. Jag brukar hjälp folk med diverse problem på datorn men dyker det upp sådant brukar jag inte göra någon stor affär av det, kanske till och med vara helt tyst. Ganska sällan nu för tiden, faktiskt. Förr var det kanske mera vanligt med de system som då fanns och genom att ladda ned olaglig musik, film eller program från diverse piratsiter. Man kunde få mycket skit med på köpet. Jag tror också att folk har blivit duktigare på att ha uppdaterade antivirusprogram på sina datorer, jätteviktigt.
   Tanten och farbrorn hade nog ett och annat att diskutera, kan jag tänka.

   Mörkrädd kommer från Jeppo och den gamla ”sanningen” att det är mörkt i Jeppo. Varför det sägs så om Jeppo vet jag inte…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *