Upplevelser

Saluhallen i Vasa och Café Othello

Jag lovade mer eller mindre att göra ett besök på Saluhallen i Vasa och rapportera om hur det idag ser ut i Saluhallen. Sagt och gjort så besökte jag igår Saluhallen och min bloggkamera fanns naturligtvis med. Jag hade också tänkt inköpa en bit nygrillad revbensspjäll från den nya köttdisken Vasco men det gick jag bet på. Revbensspjällen var redan slut. Förhoppningsvis finns en större mängd nästa fredag när jag gör ett nytt försök. Det är kanske inte så lätt att veta hur stor åtgången är när man är ny i hallen.

Största delen av Saluhallen i Vasa upptas idag av Pentik, en presentbutik, men längre in, en trappa upp, finns några butiker av traditionell saluhallstyp. Annat var det i begynnelsen år 1902 när nedre saluhallen bestod av 44 små butiker! År 1927 tillkom den övre delen som idag är det vi kallar saluhall. Ost, fisk, kött, smakbutik och ett par mindre restauranger som jag såg. Helt ok men kanske inte att jämföra med när Saluhallen i Vasa var i sin blomstring.

Som sagt, revbensspjällen blev jag utan, men jag erbjöds andra läckerheter som jag dock inte nappade på. Jag var så inbiten på revbensspjäll att jag inte kunde tänka om just då. Borde ha provat.

I stället for jag ut till Brändö och Café Othello som där huserar vid Brändö Torg. Café Othello fanns, enligt uppgift, tidigare i Saluhallen. Ett annat café som också fanns i Saluhallen var Dagnys Café, information som jag fick mig tillsänd via epost. Någon annan som minns detta café? Dagny Ahllund hette damen som drev detta café i många år.

När jag ändå var på Brändö så gick jag en runda med kameran och fångade ett och annat motiv. Dagens Brändö är idag en fin stadsdel i Vasa men när jag var ung var Brändö en skum del av staden. Där kunde man köpa brännvin svart och hade man otur kunde man bli rånad eller få en smocka på näsan. Åtminstone under den mörka delen av dygnet.

Har du minnen och erfarenheter från Brändö, i nutid eller då när det begav sig?

Edit. Othello har också ett konditori på Hovrättsesplanaden 19 inne i Vasa.

Det första som möter en i Saluhallen, när man kommer in från Vasaesplanaden, är kanske inte så traditionell. Låt vara att det säkert finns intressanta saker i presentbutiken till vänster men kanske inte sådant man förväntar sig i en saluhall. Till höger utrymmen för små butiker men de flesta var tomma. Tyvärr.

En bit längre fram tar man en trappa upp i det som idag är Saluhallen i Vasa.

Materiet sålde ost. Disken ser ut att var välfylld med smakliga upplevelser.

Här gör Vasco sina första försök att fylla en lucka efter Löfmark. Kundtillströmningen var god under den korta stund jag var där och köttdisken välfylld så förutsättningarna finns.

Sedan förflyttade jag mig till Brändö och Café Othello. Vädret var fint så man kunde sitta utomhus om man ville. Som i Paris! De flesta satt dock inne.  Ganska många äldre personer som beställde kaffe/te och något gott att därtill tugga. Café Othello kan gott rekommenderas vid ett stadsbesök.  Inte heller svårt att hitta parkeringsplats.

Naturligtvis inmundigade jag te och en Cognacsbakelse. I tidigare kommentarer har detta bakverk omnämnts och naturligtvis måste jag smaka. Först trodde jag det var en torr Runebergstårta men nej, detta var ett riktigt fint bakverk. Saftig och god, säger en som annars inte är så begiven på bakverk, bakelser och sötsaker. Också mättande! Istället utelämnade jag den vanliga Omarmunken som jag annars brukar köpa i köpladan vid mina veckoinköp.

 

Korv-Görans finns också vid Brändö Torg för den verkligt hungrige. Korv-Görans som kommer från Jakobstad och serverar också annat än korv. Finns även på några andra ställen i republiken: Jakobstad, Karleby, Ekenäs.

Naturligtvis bör ett torg också ha något konstnärligt. Som denna staty som heter Merituuli vilket blir Havsvind på svenska. Konstnären är Eero Hiironen och statyn avtäcktes 1979 av inte mindre än Danny Kaye. Jo, jo, gamla Danny har besökt Brändö i Vasa. Idag död sedan 3 mars 1987 men konstverket står kvar i all sköns ro.

Nä men titta vad fint som stod parkerat vid Brändö Torg. En Dodge!

Och till sist, kyrkan på Brändö, bara en kort bit från torget. Vad jag förstår så heter den kort och gott Brändö kyrka.  Byggd 1910 och ritad av A. W. Stenfors.
Jo, jag är ju lite svag för kyrkliga byggnader.


Korv Görans  – Hemsidan
Othello – Hemsida

6 kommentarer

 • annepauline

  Så intressant att se. Det rödvit rutiga golvet i hallen är kvar förutom att man lagt in brunt kakel lite här och där. Det ser rätt trist ut med den långa gången med Pentik och helt tomt mittemot. Pentik säljer bara en massa krafs, de var väl i Rewell center förr. Hoppas att Vasco börjar gå bra och drar till sig kunder och förhoppningsvis flera som öppnar salustånd i hallen. Original trappräckena till övre våningen är kvar men själva trapporna är utbytta. Hm, de gamla var väl slitna och ”farliga” att gå på. Har inte folk tid att se charmen med att handla i en saluhall? Hur kul är det egentligen att trängas på Prisma och Citymarket?

  Aha, nu har du allt fått smak på cognacsbakelser! Jag vågar nästan slå vad om att det inte var sista gången du njöt av en sådan. Jag blir så sugen på en när jag ser din bild så jag tror jag smäller av.

  Undrar om Dodgen mår så bra? Är det olja eller kylarvatten som läcker under bilen? Dessutom är den dåligt parkerad, minst en halv meter från trottoaren…

  Ja, Brändö var känt som ett riktigt skumrask ställe ”förr i vääden”. De som bodde där ville inte ens berätta att de bodde där, de skämdes för att bo i Brändö. Det var tillhåll för alkisar och riktigt patrask. Men nu har visst Brändö blivit ett riktigt finstatus ställe att bo på.

  • Per

   Du kan din saluhall, ser jag. Jo, ingången från Vasaesplanaden kunde vara intressantare men man kan ju gå in från Handelsesplanaden också och då kommer man direkt till butikerna. Tyvärr fanns strax innanför den ingången ett nedlagt café eller mindre restaurang. Verkligen synd att den ytan är tom trots att de borde ha alla fördelarna med att tillhöra Saluhallen och samtidigt synas från gatan.

   Jo, vi får hoppas att Vascos köttdisk går bra. Då gäller det förstås att folk går till Saluhallen för att handla.

   Cognacsbakelsen var god men jag är inget kakmonster. Så det finns risk att det dröjer.

   Fläcken och Dodgen, ett mysterium. Efter att studerat bilden noga och så tror jag att bilen ställt sig med framhjulet på en tidigare fläck. Om läckaget uppstått efter att bilen stannat så borde en mindre torr yta finnas på utsidan däcket. Kalla mig Sherlock Holmes!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *