Allehanda

På skärgårdsmarknad

Skärgårdsmarknad på Österö, kan det vara något en regnig lördag? Jag åkte i alla fall dit igår mitt på dagen fast regnet hängde tungt i luften och som också senare behagade strila ned. Tur att man har Brunte som tar sig fram överallt för färden till parkeringsplatsen på ängen var minsann guppig. Å andra sidan var det nära till marknaden.

Först gjordes en runda längs försäljningsstånden där bl.a. moster sålde bullar och bröd, kusin sålde egenfångad färsk strömming och min granne fåraherden med hela familjen sålde rökt fårkött och fårskinn. Jag handlade två rökta sikar som sedan åts till middag, mums, mums, bullar och en av de sista bitarna av det rökta fårköttet. Sedan deltog jag i den traditionella gissningstävlingen av hur mycket en bamselax kunde väga. Än har de inte ringt så jag missade nog i år igen.

Huvudrätten var naturligtvis laxsoppan som serverades inomhus. Bara att ställa sig i kö och sleva upp på tallriken så mycket som rymdes. Riktigt gott. Jag kom att sitta mittemot en dam från Österö som tidigare haft det märkliga yrket mjölkkusk. Den tiden det begav sig fanns det kor i snart sagt varje gård i skärgården och då skulle mjölken köras till mejeriet på fastlandet. Till det fordrades en lastbil, chaufför och en hjälpkarl, i detta fall en hjälpkvinna, som skulle langa mjölkhinkarna till och från lastbilsflaket. Ett nog så tufft jobb i alla väder som krävde sin kvinna. Kul att träffa henne som jag hört talas om i samband med hembygdsforskningen. Därtill var hon intresserad av gamla tider och när jag föreslog att de även i den byn skulle skriva en hembygdsbok om byn blev hon riktigt intresserad. Många goda historier riskerar att gå förlorade ju längre man dröjer och jag är säker på att i hela skärgården finns det en mängd historia, levnadsöden och traditioner som borde sättas på pränt i en eller flera böcker. I byn har de ett gott grundmaterial i form av ett eget museum och en fotosamling som visades i salen där soppan avnjöts.

Något senare träffade jag en annan dam från samma by, även hon en gång i tiden inflyttad, som också tyckte om idén med en hembygdsbok. Vi får hoppas jag tände en gnista som blir till en bok småningom.

I år fanns det ingen musikunderhållning med levande musikanter, däremot spelades gamla stenkakor på en vevgrammofon. En annorlunda underhållning som inte var så dum även om ljudkvalitén inte var den bästa. Nåja, är det stenkaka skall det höras lite rasp, det hör till.

När regnet bara fortsatte beslöt jag att söka mig hemåt. Som färdkost inhandlades två nykokta grisar med hallonsylt inuti. För den som inte vet vad en äkta gris är så har jag lagt in en video som förklarar. Jag hade nämligen inte köpt två grisar med knorr på svansen utan det var kaffebulla som det handlade om. Sockriga och goda.

En bussig trähäst fanns i museet men bäst tyckte grannens yngsta son om spinnrocken. Det skall va snurr på saker för att intressera.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ePKWlUIa7jk]

 

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Skrattade när jag såg filmsnutten ”Hur smakar finsk gris”? Men inte just p.g.a. den, utan åt associationen som den, i kombination med din text, gav. Har du sett filmen, som bl.a. är en parodi på rambofilmerna – men även en rejäl drift med åtskillig övrig hollywoodfilm – ”Hot Shots II”? Obetalbar är den ganska tidiga scenen när den höge amerikanske militären, tillsammans med den sexbombsliknande kvinnliga kollegan besöker en svettig och frustande kampsportsarena i Asien. Mannen i fråga beställer i förbigående en ”trynmacka”, som han sätter tänderna i.

  Det är såklart inte beställningen som är dråplig, utan utseendet på ”mackan”, och konsekvenserna när man sätter tänderna i den.

  ”Trynmacka” är såklart den svenska översättningen i den svenska textremsan. Vad de sade på angloamerikanska minns jag inte längre, och det var länge sedan jag senast beskådade rullen. Dessutom kan förmodligen översättningen variera, beroende på medieleverantörs respektive översättare.

  • Don PJ

   Nej, den filmen har jag inte sett men säkert har den sina poänger.
   Jag i min tur kom att tänka på resan till Barcelona för en månad sedan. På ett ställe beställde jag in olika tapas utan att ha riktig koll på alla rätter. En rätt bestod av en rejäl hög med friterade bitar av grissvål. De smakbitarna kunde jag kanske hoppat över. Kanske de smakat bättre om de varit lite mera saltade.

 • annepauline

  Alltid trevligt med marknader men kanske inte i hällregn. Det blir inte så mycket folk och ”stämning” i regn heller.
  Men en sak är säker och det är att finska grisar är goda.

  • Don PJ

   Ja, marknader och auktioner hör sommaren till och något jag försöker besöka. Är vädret fint så är det en av höjdpunkterna.

   Jag håller med finska grisar med rödlemonad är en nationalrätt. I filmen ser det också ut som de dricker rödlemonad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *