Livet på landet

Stopp och belägg, det är svettigt i mitt skägg

Huh, rejält hett under hatten idag! På solsidan +40 C, på skuggsidan +35C. Fast det är inte den officiella temperaturen men jag kan försäkra att så kändes det i solen. Tur att jag har luftvärmepump som kan kyla stugan några timmar. Annars hade jag smält bort.

Konstigt detta med luftvärmepump. När det är vinter och kallt, då värmer den, när det är sommar och varmt, då kyler den. Förklara det den som kan!

I norra ändan av byn lades idag ny ytbeläggning på en sträcka av Norrbyvägen. Jobbarna hade det svettigt i värmeböljan men de är förmodligen vana. Själva hade jag antagligen svimmat. Jag undrar om de tar en bastu när dagens arbete är slut eller om de kastar sig i det närbelägna sundet?

Jag kallades till platsen som den hovfotograf jag är i byn. Nu händer det något, kom och ta bilder! Jag känner mig som en annan reporter för lokala blaskan men det är bättre än så, det blir publicering på byns Facebook-sida. Hela världen kan beskåda vad som sker i Oxkangar.

Jag vill påstå att vi har en ganska flitig FB-sida i byn. Bilder och små berättelser om vad som timar i byn kommer nu som då. Efterlysningar och allmänt kontaktorgan för de bybor eller sommargäster som har något ärende. Andra byar och samhällen har också liknande FB-sidor men ofta är aktiviteten ganska låg. Ibland bara ett par bilder i året om ens det. Det gör att man tappar intresset.

Dock finns det undantag och en sådan by som jag har följt i ganska många år är Norråker i Strömsunds kommun i Jämtland. Det är en livaktig by och därför är det kul att se vad som händer där. Norråkers Handel är byns mittpunkt och där finns eldsjälarna Ida och Johannes Collin samt deras anställda i affären. Ofta behövs det någon som går i spetsen och engagerar.

Jag har besökt Norråker två gånger och senast så stannade jag också till och tog en lätt lunch som serverades i butiken. Först satt jag ensam men mitt i allt var båda borden fulla med folk som pratade och skrattade. Det kan man kalla närkontakt med locals.

Ikväll blir det möte på bystugan. Gravgårdsföreningen Ro har sitt försenade årsmöte. Coronan ställde till det i april. Hoppas att det inte blir för mycket dösnack, ha,ha… som dra ut på tiden. Nej då, i allmänhet brukar föreningens möten vara ganska snabbt avklarade. Och jo visst, jag är sekreterare – det kunde du inte gissa? – så nu har jag övat upp fingerfärdigheten på tangentbordet genom att skriva detta inlägg på nolltime. Bara att fortsätta i samma anda.


Oxkangar – Facebook
Norråker – Facebook
Norråker Handel – hemsida

Nära till ett dopp i sundet. Dock misstänker jag att de knappast har tid med sådant.

På annat håll i byn (Abras) är det fridfullt och färgrikt. Lupinerna tar för sig och blomstrar. Vissa tycker de är fina, andra vill ta gräftan och förpassa dem till de eviga jaktmarkerna. De kallas ju invasiva. Vad tycker du, för eller emot lupiner?

Här är det hemma hos mig. Ganska sparsamt med lupiner hos mig men dessa fina rosor av något slag får gärna blomma.

8 kommentarer

 • hasse

  Midsommarros kallas de väl i dessa trakter. Doftar sååå gott.
  Lupinerna ska jag försvara till mitt sista andetag 🙂

  • Per

   På FB fick jag också besked att dessa blommor kallas midsommarros. Så då är det väl så.
   Jag skrev att jag inte hade så många lupiner på mitt ställe men vid närmare eftertanke så finns de ganska rikligt kring buskar som jag planterat och det gillar jag inte så de kommer att få bita i gräset. Det är buskarna jag vill ha där så då åker lupinerna väck. Tyvärr surrade en stor mängd humlor kring dessa lupiner ikväll så nu är jag i valet och kvalet. Jag vill ju inte direkt ta maten från humlorna.

 • Annepauline

  Plus 25 grader här på morgonkvisten, hörde på radion att det redan är 35 grader i Hudiksvall. Jag tycker inte om sådan här ”extrem hetta” ( som det står på löpsedlarna ), jag tycker max 25 plusgrader är lagom.
  Åh, de där rosorna doftar så himmelskt gott! Jag är för lupiner. Gräv inte upp dina lupiner, tänk på att humlor och bin håller på ta slut i världen, hehe. Möjligtvis kan du slå av dem lite längre fram så att de inte får en chans att fröa av sig. Då borde de inte bli så många fler i alla fall. Jag förstår inte varför folk vill utrota lupiner?

  • Per

   Det kan jag hålla med om, max +25. Som tur är har jag luftvärmepumpen men jag kan också åka ut till villan och sitta där i skuggan på verandan och blicka ut över fjärden och eventuellt ta ett dopp emellanåt. Det gjorde jag igår.

   Det är i första hand naturvårdande myndigheter som vill utrota lupinen. Invasiv art säger dom. Däremot är skarvar välkomna. Hur det kan komma sig?

 • Wesber

  Jag håller med Hasse ” jag försvarar lupinerna in till sista andetaget” dom är så somriga. Och snart kommer rallarrosorna som är precis lika vackra. Såg svettigt ut för asfaltgubbarna, nog borde dom väl hinna med ett avsvalkande dopp i alla fall. Riktigt fina foton från byn och visst följer jag Oxgangars FB- sida den är intressant för mig som är gammal bybo. Och märk, jag skriver bynamnet med G som vi alltid gjorde på den gamla goda tiden. 33 gr ska det bli här idag, jag får faktiskt svårt att andas när det är såhär varmt. Nästa vecka blir det normaltemperatur, hoppas att det vräker ner regn någon dag.

  • Per

   Ståndaktiga kämpar in till sista blodsdroppen, brukar det också sägas.
   Rallarrosor är också väldigt färggranna och speciellt kan de hålla till på kalhyggen.

   Oxgangar, ja är den gamla stavningen, något som lantmäteriverket på 1960-talet ändrade på trots att kommunen ville annat. Men så gör ofta statens myndigheter när det gäller namn. De sätter egna namn utan att alls höra lokalbefolkningen vilket jag tycker är ett stor fel och egenmäktigt förfarande. I första hand är det lokalbefolkningen som skall sätta lokala namn. T.ex. helt plötsligt dök vägnamnet ”Gamla Hamnsvägen” upp. Inte en kotte i byn visste varifrån, ingen har kallat den vägen så. ”Gammel-Ahlnäs väg” hade varit det naturliga och ett namn som alla känner till. Men så tyckte tydligen inte en skrivbordsnisse.

 • Annepauline

  Här kommer uppdaterad temperatur: + 31 grader. Ska visst bli samma i morgon och på lördag.
  Jag hoppas också på regn. Det är kruttorrt i markerna så snart är det dags för skogsbränder och markbränder.
  Jag tycker också om rallarrosor. Tänk att se ett helt fält med rallarrosor. Så vackert. Vackrare än vilka odlade förädlade växter som helst.

  • Per

   Regn är på önskelistan, helt förvisso. Bönderna börjar också klaga på torkan och jag förstår dem.
   Idag visade digitala mätaren +38,6 och nu på eftermiddagen visar vanliga mätaren +45 men då är det i solgasset uppefter en vägg. +32,7 är annars den officiella temperaturen på Kronoby flygfält idag. Tur att det fläktar lite grann.

   Jo, rallarrosor är också fina som blommor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »