Allehanda

Bondfångeri eller bara lite paranoid?

Min litania om Vasa salutorg fick igår ytterligare vatten på sin kvarn när jag på eftermiddagen besökte Agoo-festivalen. Alltför stort och tråkigt torg i förhållande till besökarantalet. Ganska få besökare skulle jag säga och det är synd för jag gillar idéen med en mångkulturell festival där man får ta del av den musik och kultur som våra invandrare representerar.

Musiken var det inget fel på och afrikansk mat fanns att köpa för den hungrige. Det mesta gick i afro- och latinstil och jag gillar ju den musiken. Gärna hade jag också hört lite östeuropeisk musik. Typ balkan.

Nå, det var ju inte det som jag skulle skriva om. Vi fortsätter.

Efteråt begav jag mig ut på jakt efter en anslagstavla eller liknande för att sätta upp min sista Urkult-affisch på. Jag hamnade ute på Replot och parkeringen utanför Sale. Jo, där fanns en stor anslagstavla även om jag inte satte upp något igår.

Just som jag skulle åka iväg upptäckte jag en kvinna i kanske 50-års åldern som vinkande och ställde sig framför Bettan. Jag rullade ned sidofönstret och fick höra en lång harang på finska. Jag förklarade att min finska var skral och att jag inte förstod vad hon sade. Jodå, hon kunde också hyfsad svenska.

Det var något fel på hennes bil, en större Volvo combi i neutral färg. Kunde jag inte hjälpa henne? Jag kunde ställa min bil bredvid hennes bil. Behövde hon el via startkabel, tänkte jag.

Nej, bilen gick på tomgång men hon kunde inte få den att röra sig. Ville jag inte sätta mig i bilen och kolla vad som var fel? Jo, vad gör man inte för att hjälpa en kvinna i nöd? Automatväxlad, visste hon inte hur hon hanterade en automatväxlad bil?

Fasligt trångt, förarsätet verkade vara i sitt främsta läge men det visste hon hur det skulle justeras. Det kunde hon och snabbt var det ordnat. Jo, där fanns alla lägen markerade R bakåt fungerade och D framåt fungerade också. Bara att köra. Jag visade lite hur det fungerade.

Glad och tacksam satte hon sig i bilen och skulle köra iväg. Fast det gick långsamt, speciellt när hon försökte köra iväg i N-läget. Jag lutade min in och fick henne att sätt i D-läget och då gick det bättre. Då fick hon fart på bilen och vinkade glatt Trevlig sommar eller något liknande.

Det var då tanken slog mig, vad var detta för något? Jag fick en känsla att något var på tok. Eller åtminstone konstigt. Hur kom det sig att hon inte kunde köra automatväxlad bil; hur hade hon överhuvudtaget tagit sig till parkeringen med bilen? Jag såg ingen annan person i närheten. Eller skulle hon hämta bilen därifrån? Hur kom det sig att stolen befann sig i sitt främsta läge, hon var ju ingen kortvuxen person heller? Och när hon skulle köra iväg och jag visade henne hur hon skulle föra spaken i D-läget så hade hon kjolen uppkavlad ända upp så att nästan hela härligheten syntes. Vanligtvis brukar fruntimmer vara väldigt noga med att dra ned kjolen i alla lägen. Eller var hon så upphetsad så hon lade inte märke till en sådan detalj? Haha, kanske inte konstigt att jag blev lite förvirrad?

I detta läge, när hon susade iväg, blev jag lite paranoid och kollade att både plånbok och mobiltelefon fanns kvar i fickorna. Min två kameror fanns också på sina platser. Allt verkade frid och fröjd.

Här få ni kära läsare bidra med möjliga lösningar på mitt dilemma. Var detta en helt vanlig kvinna som inte kört automatväxlad bil tidigare och behövde lite hjälp eller var det ett försök till bondfångeri? Speciellt detta med att förarstolen befann sig i sitt främsta läge och att hon var snabbt framme för att hjälpa till med att justera stolens läge fick mig att bli misstänksam. Vi kom så att säga i närkontakt, ett utmärkt tillfälle för diverse konster.

Ja, där fick ni att fundera på! Småparanoid gubbe eller förslagen kvinna på jakt?


Agoo-festivalen i Vasa – hemsidan

Kan detta vara Billy Kym & Special Guest?

Detta är i alla fall Chili Love. Trevliga latinska rytmer.

Färgglada kläder och trummor till salu.

Stora och små, olika kulörer och klädsel. Synd att inte fler vasabor orkade masa sig till torget och delta på ett hörn!

4 kommentarer

 • Sitter Jane d.y.

  Ja du, inte lätt att veta i dessa tider? Tog du registernumret? Några alternativ; ett försök att få närmare kontakt, dolda kameran, förvirrad tant som glömt hur man kör en automatväxlad bil eller ett avleda din uppmärksamhet från din egen bil.
  Synd att folk inte orkar masa sig till torget då det händer något där. Jag tror att det ändå finns många kvar i stan, dvs alla var inte på villan eller besökte Provinssirock i helgen. Är det fel på marknadsföringen?

  • Per

   Haha, jag var också inne på detta med dolda kameran ett ögonblick. Annars detta med att justera förarstolen är en typisk grej för att få tillträde till fickor även om jag inte hört talas om det tidigare. Nåja, jag röstar själv för att det var en tant med körproblem men lite konstigt var det.

 • annepauline

  Jag blev konfunderad av din berättelse. Du fick känslan av att något var på tok och helt klart var något på tok med denna ”dam”. Som du skriver, hur hade hon tagit sig till platsen med bilen, varför var stolen ställd som den var? Näej, detta var något lurt. Som Sister skriver, tog du reg- numret? Lätt att kolla upp. Men jag gissar att du blev så överraskad av hela situationen att du inte tänkte på det. Här varnar Polisen med jämna mellanrum för personer som ”låtsas” få fel på bilen varvid hjälpande person blir bestulen. Tur att inte du blev bestulen, ”damen” fick väl ingen lämplig chans.
  Synd att det inte blev någon större uppslutning på torget. Det måste kännas rätt så meningslöst både för arrangörer och artister om inga åskådare och åhörare finns på plats. Som sagt, vad GÖR folk? Inte lär det bli ”bättre” hur mycket det än byggs ( Wasa station ) när folk inte engagerar sig. Ja, förutom att skriva arga insändare då, det verkar folk engagera sig i. På behörigt avstånd!

  • Per

   Ofta går sådant lurendrejeri till på ett överraskande och snabbt sätt. Vem skulle misstänka att sådant sker i lugna Replot en söndag eftermiddag? Och jag vill ju tro gott om alla människor men magkänslan brukar ganska snabbt slå till hos mig när något inte stämmer.

   För inte så länge sedan så kom jag med goda råd till en bekant som skulle resa till Barcelona. Se upp med ficktjuvar på Las Ramblas varnade jag henne. Låt inte någon komma närmare än en meter och speciellt inte om de verkar överdrivet trevliga på alla sätt och vis. Nu satt jag själv där i en främmande bil med en främmande dam nästan i famnen, haha.

   Det var vad det var men det gäller också att se upp i lugna Österbotten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »